logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nie odbieram z hot birda 13E polskich programow?

Duugy 02 Lip 2007 15:38 5978 16
REKLAMA
  • #1 4041671
    Duugy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z instalacja satelity mieszkam we wrocławiu mam czasze anteny 60cm i cyfrowy tuner skymaster dx 24.
    Po zainstalowaniu anteny i tunera złapałem sygnał hotbirda (poziom sygnału 93%, jakośc sygnału 52%) tuner wyszukał 700 kilka programow jednak znaczna wiekszosc z nich nie działa odbieram jedynie programy wloskie i arabskie jedynym polskim programem jest 4fun TV
    zalezy mi w sumie na kanalach w jezyku polskim i kanalach muzycznych
    jak ustawic to dziadostwo by mi złapało poskie kanały?
    probowałem dodac dostawce 11408 sr 25700v (choc nie wiem o co w tym chodzi) ale tuner niczego nie złapał
    Dodam ze praktycznie nie mam pojecia o zestawach satelitarnych.

Błagam! Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 4041736
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Dekoder ma w pamięci stare dane o częstotliwościach kanałów, podczas wyszukiwania tak naprawdę nie wyszukał kanałów od nowa, tylko niejako przywrócił z pamięci stare dane. 4fun TV to jedyny polski program który nie zmianiał ustawień.
    Lekarstwem jest wykasowanie starych danych o kanałach, nie wiem jak to dokładnie wygląda w tym modelu dekodera, trzeba pogrzebac w menu i pousuwać co się da. Zawsze do obecnego stanu powrócisz przez opcję "ustawienia fabryczne".
    Druga ewentualność to poszukać np. na stronie producenta gotowej listy kanałów i wgrać ją do dekodera przez kabelek RS.
  • #4 4042526
    Duugy
    Poziom 2  
    Wykasowałem te kanały które były zapisane. tuner znalazł kanały np: tvp1, tvp2, viva polska ale obok nich pojawił się zloty symbol dolara i jest tylko czarny ekran bez glosu

Próbowałem szukać tych transponderow czy jak im tam ale nie wiem na jakiej czestotliwosci szukac:
    probowałem na :
    11:513h (tv polonia kultura polinia1) nie działa
    11,158v polsat dziala ale juz tv puls juz nie
    11,604H viva tez nie dziala
    11,408v tvn nie dziala
    10,719v 4fun tv dziala

może te częstotliwości są juz nie aktualne, na tej stronie lyngsat nie moge ich znaleźć

O co chodzi ?! :|:| Pomocy !
  • REKLAMA
  • #5 4042554
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    11075V-VIVA i inne
    11488H-Polonia i inne
    11158V-Polsat 2 i inne
    11393V TVN GRA I Mango
    Jest napisane na lyngsacie jak byk czy inny wół.:D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 4042676
    Duugy
    Poziom 2  
    a to sr jaką ma mieć wartość? nic nie wyszukuje na tych częstoliwościach
    Nie wiem nie kumam tej strony :|
    Ale juz jakiś postęp jest juz zaczynam rozumiec satelite :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4043188
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Z Hot Birda wszystkie polskie kanały mają SR 27500.TVN znajdziesz tylko na analogu.Kamil
  • Pomocny post
    #8 4044198
    zendar
    Poziom 16  
    Symbol $ - kanał zakodowany. W menu wyszukiwania masz możliwość wyboru - FTA czyli niekodowane lub wszystkie. Wybierz FTA, ten dekoder i tak nie pozwoli na nic więcej, będziesz miał przynajmniej mniejszy bałagan.

Nie wiem po co wpisywać ręcznie te transpondery, jak wyskasujesz stare dane z pamięci to dekoder wyszuka najnowsze dane.
  • #9 4048662
    Duugy
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc !!!

Po wykasowaniu listy kanałów tuner złapał programy , ale niektóre tj viva tvp usiałem przeszukiwać transpordery ręcznie większość programów z tych co chciałem już odbieram.

Dzięki za pomoc przy okazji nauczyłem się czegoś nowego :D
  • #10 4049671
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Cieszę się że kolega dzięki wspólnej pomocy może oglądać polskojęzyczne programy i tak jak pisał kolega pajo odwiedzać stronę "lyngsat"tam są aktualne dane wszystkich satelitów.Proponował bym zamontować drugi konwerter na Astrę tzw."zez" możemy oglądać TVP-3,TVP Historia Eurosport po niemiecku,DSF i oczywiście Ojca Dyrektora. Antena jest mała 60cm. ale Astra ma bardzo silny sygnał że problemu ze sygnałem nie będzie.Osobiście wykonałem naście takich zestawów a siedem talerzy 60cm.mają po trzy konwertery,dwie ASTRY i HOT BIRD.Kamil
  • #11 4049710
    pajo21
    Poziom 35  
    zendar napisał:

Nie wiem po co wpisywać ręcznie te transpondery, jak wyskasujesz stare dane z pamięci to dekoder wyszuka najnowsze dane.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd,jak wykasuje sie transpondery to tuner nic nie znajdzie.
    Wszystkie nowe transpondery trzeba wpisywać ręcznie lub wgrywać nowe listy.
  • #12 4051154
    zendar
    Poziom 16  
    [quote="pajo21"]
    zendar napisał:
    Nie wprowadzaj ludzi w błąd,jak wykasuje sie transpondery to tuner nic nie znajdzie.

Słuchaj @pajo21, co najmniej kilka razy, na różnych dekoderach, przeprowadzałem właśnie kompletne wykasowanie wszystkiego, inaczej nie dało rady, po samym tylko skasowaniu listy kanałów tuner odszukiwał z powrotem te nieaktualne częstotliwości.
    Przykładem jest LEMON FTA, w nim musiałem usunąć 3 poziomy - listę kanałów, jakieś dane o kanałach w podmenu pod nazwą bodajże "optymalizacja" i dodatkowo jeszcze musiałem wywalić wszystkie satelity, a potem dodać tylko hotbirda (z astry nie korzystałem).
    Jak to więc wytłumaczysz?
  • #13 4051987
    Klima251
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    ja mam taki tuner OTF SR 960 i jakies niemieckie programy. znajde cos polskiego? i czywogóle jakies polskie programy są dostępne na takie zwykłej satelicie ??
  • #14 4053760
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Kolego Klima tuner SR 960 jest odbiornikiem analogowym i po ustawieniu anteny na Hot Birda można poszukać TVN .Kamil
  • #15 4053950
    pajo21
    Poziom 35  
    [quote="zendar"]
    pajo21 napisał:
    zendar napisał:

Słuchaj @pajo21, co najmniej kilka razy, na różnych dekoderach, przeprowadzałem właśnie kompletne wykasowanie wszystkiego, inaczej nie dało rady, po samym tylko skasowaniu listy kanałów tuner odszukiwał z powrotem te nieaktualne częstotliwości.
    Przykładem jest LEMON FTA, w nim musiałem usunąć 3 poziomy - listę kanałów, jakieś dane o kanałach w podmenu pod nazwą bodajże "optymalizacja" i dodatkowo jeszcze musiałem wywalić wszystkie satelity, a potem dodać tylko hotbirda (z astry nie korzystałem).
    Jak to więc wytłumaczysz?

Może lubisz wszystko usuwać.
    Poza tym usunąłeś liste kanałów nie usuwając transponterów bo gdybyś usunął transpondery to tuner nic by nie znalazł.
    Usuń wszystkie transpondery ze swojego tunera to zobaczysz efekty.

powodzenia.
  • #16 4059917
    Klima251
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    kamiljan1 napisał:
    Kolego Klima tuner SR 960 jest odbiornikiem analogowym i po ustawieniu anteny na Hot Birda można poszukać TVN
    a jaki musze mieć żeby odbierać darmowe kanały?? moze jakiś konretny przykład
  • #17 4060213
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Proponuje cyfrowego Fergusona do niego podłączamy antene górne wejście w tunerze ,dolne podłączamy do SR960 żeby można było oglądać TVN,przy wyłączonym cyfrowym należy tylko sprawdzić czy konwerter jest pełnozakresowy (Ful Band).Pajo wspomniał jakie kanały będą dostępne ,szczegóły na www.lyngsat.com .Kamil

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odbiorem polskich programów z satelity Hot Bird 13°E wynika z przestarzałych danych o transponderach zapisanych w tunerze Skymaster DX 24. Tuner po instalacji anteny 60 cm i wyszukaniu kanałów odtwarzał głównie włoskie i arabskie programy, a polskie kanały były zakodowane lub nieaktualne. Rozwiązaniem jest całkowite usunięcie starych danych o kanałach i transponderach z pamięci tunera oraz ręczne wprowadzenie aktualnych częstotliwości i parametrów transponderów, które można znaleźć na stronie lyngsat.com. Polskie kanały FTA na Hot Birdzie mają symbol SR 27500 i są dostępne na określonych częstotliwościach, np. 11488H (Polonia), 11158V (Polsat 2), 11393V (TVN analogowo). Kanały oznaczone symbolem "$" są zakodowane i nie będą działać na zwykłym tunerze. Zaleca się ustawienie wyszukiwania na tryb FTA (niekodowane). Dodatkowo, dla rozszerzenia oferty polskich kanałów, można zainstalować drugi konwerter na satelitę Astra, która ma silniejszy sygnał i oferuje m.in. TVP3, TVP Historia. Wskazano, że niektóre tunery analogowe (np. SR 960) odbierają tylko analogowe kanały polskie, jak TVN. Wskazówki dotyczące konfiguracji i aktualizacji list kanałów oraz transponderów są kluczowe dla poprawnego odbioru polskich programów z Hot Birda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA