logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci domowej: WinXP Pro jako serwer, Win98SE jako użytkownik

luciu_sarna 03 Lip 2007 10:52 1587 16
REKLAMA
  • #1 4044142
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam
    ostatnio moja siostra dostala od ciotki i wujka tekie pruchno ze szok ale chciala to ma. kwiczala mi ze tez chce miec internet no to zamotalem karte sieciowa (w tamtym juz byla bo wujek byl w bloku w sieci). wczoraj kupilem 6m kabla sieciowego z przeplotem i kompy sie nie widza :/ jeden ma WinXP Pro a drugi Win98SE nie wiem co robie nie tak :/ XP ma byc serwerem a 98SE uzytkownikiem. no i XP'ka konfiguruje za pomoca "Kreatora konfiguracji sieci" a pod koniec tworze dysk konfiguracyjny dla 98. po skonfigurowaniu XP'ka przesiadam sie na 98 i konfiguruje go dyskiem konfiguracyjnym no i idzie wwszystko ladnie ale potem kompy sie nie widza a na XP'ku pisze ze wtyczka kabla sieciowego jest odlaczona. :/ o co chodz??? bardzo prosze o pomoc to jest moja pierwsza siec i nie mam pojecia co robic :/ :/ z gory THX!

P.S.
    acha i gdzies czytalem ze trzeba ustawic IP i maske w protokole no i ustawilem jakie trzeba i tez nie dziala :/ i NetBIOS przez TCP/IP wlaczylem nie wiem o co chodzi bardzo prosze pomozcie...
  • REKLAMA
  • #2 4044159
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jeżeli wyskakuje Ci komunikat że "kabel sieciowy jest odłączony" to raczej jest to jego wina.
    Powiedz jak są zarobione kolorami kabelki w tych dwóch wtyczkach.
  • #3 4044217
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    no to bedzie tak jedna koncowka jak sie patrzy od gory wtyczka do siebie klibsem w dol to idzie tak:
    chyba bialo-pomaranczowy
    zielony
    bialo-pomaranczowy
    niebieski
    bialo-niebieski
    pomaranczowy
    bialo-brazowy
    brazowy

druga koncowka
    bialo-pomaranczowy
    pomaranczowybialo-zielony
    niebieski
    bialo-niebieski
    zielony
    bialo-brazowy
    brazowy

jeslli nic nie pomylilem to bedzie tak szlo
    no facet ze sklepu mowi ze moze mi go wymienic
  • REKLAMA
  • #4 4044282
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Kabel był zaciskany czy jest zalany fabrycznie ?, kolory powinny sie zgadzać według tego schematu http://pl.wikipedia.org/wiki/EIA/TIA-568A , jedna wtyczka powinna być według standardu EIA/TIA-568A a druga EIA/TIA-568B bo jest to kabel skrosowany. Jeżeli karty są zamontowane i poprawnie rozpoznane przez system to można wykluczyć ich uszkodzenie, a jeżeli na karcie nie świeci sie kontrolka Link zazwyczaj zielona to wina leży po stronie kabla.
  • #5 4044532
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    kabel był zaciskany przez gościa w sklepie i nie zaciskał "świerzego" tylko powiedział ze znalazł jakiś na magazynie akurat 6m.

oba systemy wskazują że karty działają poprawnie co prawda miałem małe problemy z zainstalowaniem sterowników na 98 ale po wielu próbach udało się :D

też właśnie niepokoiło mnie to że lampki w ogóle się nie świecą było to dla mnie dziwne, czyli musze jechać do gościa i wymienić kabel na nowy?? on sam je składa
  • REKLAMA
  • #6 4044584
    sylwek4321
    Poziom 2  
    myśle że trzeba kablem połączyć dwa komputery to bedzie wtedy działało
  • REKLAMA
  • #7 4044619
    slomek83
    Poziom 12  
    sprawdz czy karta sieciowa na komputerze jest poprawnie zainstalowana przez polecenie

ping 127.0.0.1 lub ping localhost

jesli beda szly pingi to znaczy ze karta zostala pomyslnie zainstalowana

po tych rzeczach dopiero mozesz podlaczyc kabel z wykluczeniem ze karty sa zle, jesli wtedy przy dobrze przypisanych ipikach dalej komputery sie nie widza to znaczy ze kabel jest nieprawidlowy
  • #8 4044641
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    jeżeli diody na kartach nie świecą to kabel nie ma połączenia ...
    sprawdź/wymień kabel i wtedy będziesz wiedział co dalej...

pozdr,
    szejk
  • #9 4044654
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    Cytat:
    myśle że trzeba kablem połączyć dwa komputery to bedzie wtedy działało

sylwek4321@ właśnie to robie :P

Cytat:
    sprawdz czy karta sieciowa na komputerze jest poprawnie zainstalowana przez polecenie

ping 127.0.0.1 lub ping localhost

jesli beda szly pingi to znaczy ze karta zostala pomyslnie zainstalowana

slomek83@ a gdzie wpisać to polecenie?? w oknie DOS'a??? :P
    tzn. w wierszu polecenia, tak??
  • #10 4044679
    slomek83
    Poziom 12  
    luciu_sarna napisał:

slomek83@ a gdzie wpisać to polecenie?? w oknie DOS'a??? :P
    tzn. w wierszu polecenia, tak??

lub start/uruchom
  • #11 4044694
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    Cytat:
    ...ping 127.0.0.1...

dobra napisałem to w wierszu polecenia i wyszło coś takiego
  • #12 4044699
    slomek83
    Poziom 12  
    luciu_sarna napisał:
    Cytat:
    ...ping 127.0.0.1...

dobra napisałem to w wierszu polecenia i wyszło coś takiego

czyli na xp masz karte dobrze zainstalowana, wprowadz ta komende na komputerze z win98
  • #13 4044784
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    no tutaj już chyba nie poszło tak ładnie :(
  • #14 4044806
    slomek83
    Poziom 12  
    luciu_sarna napisał:
    no tutaj już chyba nie poszło tak ładnie :(

to juz wiesz gdzie masz problem, wiec najpierw zainstaluj poprawnie sieciowki dopiero pozniej sie martw czy kable masz dobry
  • #15 4044830
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    Cytat:
    to juz wiesz gdzie masz problem, wiec najpierw zainstaluj poprawnie sieciowki dopiero pozniej sie martw czy kable masz dobry

tylko nigdzie nie mogę znaleźć prawidłowych :/
    te co są zainstalowane to niby powinny działać w menadżeże urządzeń pisze że urządzenie działa poprawnie :/ i jeszcze ten walnięty CD-ROM nie chce mi czytać CD-RW :/ się chyba zastrzele
    jak coś wymyśle to dam znać
    pozdro i slomek83 dzieki!!! :D

Dodano po 21 [minuty]:

chyba działa :D:D:D:D:D
    powiedzcie mi tylko bo teraz zainstalowałem sterowniki do tej sieciówki i przy uruchomieniu win woła o jakąś domene jaką mam wpisać i w ogóle jeśli gdzieś można to gdzie to się ustawia??? :/
  • Pomocny post
    #16 4044935
    slomek83
    Poziom 12  
    to chyba nie jest konieczne do dzialania sieci, ale jak juz cos wpisz obojetnie co
  • #17 4044946
    luciu_sarna
    Poziom 12  
    Cytat:
    to chyba nie jest konieczne do dzialania sieci, ale jak juz cos wpisz obojetnie co

no jak wpisałem obojętnie co to wyskakuje że błędna domena :/
    zaraz zobacze coś jeszcze

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

hehhehehehehhe :D
    wszystko już działa :D
    co prawda nie tak jakoś super ekstra (bo czasem coś zaszwankuje) ale jest git!
    wielkie dzięki za pomoc!!!
    pozdrawiam Sarna

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji sieci domowej z komputerem z Windows XP Pro jako serwerem i Windows 98SE jako klientem, połączonych kablem sieciowym o długości 6 metrów. Komputery nie widziały się nawzajem, a na XP pojawiał się komunikat o odłączonym kablu sieciowym. Analiza wykazała, że karty sieciowe były poprawnie zainstalowane, co potwierdziły testy ping na localhost, jednak diody na kartach sieciowych nie świeciły, co wskazywało na problem z kablem. Kabel był zaciskany ręcznie, ale niezgodnie ze standardem skrosowanym (EIA/TIA-568A i EIA/TIA-568B), co mogło powodować brak połączenia. Po wymianie kabla na prawidłowo wykonany problem został rozwiązany. Dodatkowo pojawiło się pytanie o konfigurację domeny w Windows 98, która nie jest konieczna do działania sieci i można wpisać dowolną wartość. Ostatecznie sieć działała, choć z drobnymi niestabilnościami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA