logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa. Karty wysyłają dane, ale nic nie odbierają.

seska 09 Mar 2007 22:19 1458 13
REKLAMA
  • #1 3661793
    seska
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam następujący problem. Na obu komputerach mam windows xp. Połączone są skrosowaną skrętka i do niedawna wszystko działało bez problemu aż tu nagle karta sieciowa drugiego komputera tylko wysyła i nie odbiera danych. Z drugiej strony czyli na komputerze który jest pierwszy karta sieciowa robi dokładnie to samo. Pomimo dobrego ustawienia IP komputery się nie widzą ani nie pingują. Internet na komputerze 1 działa bez zarzutu.
    Nie wiem o co chodzi
    proszę o wskazówki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3661924
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    sprawdz kabel
  • REKLAMA
  • #3 3661931
    seska
    Poziom 12  
    kabel sprawdzony. sieciówki się swiecą
  • #5 3661962
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    grupy robocze? popatrz czy czasem się coś nie popierdzieliło
  • #6 3661969
    seska
    Poziom 12  
    grupy dla obu są MSHOME Ip dla pierwszego to 192.168.0.1 a dla drugiego 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 (oczywiście dla sieci domowej) to chyba nie to ;(
  • REKLAMA
  • #7 3662478
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Cytat:

kabel sprawdzony. sieciówki się swiecą

Świecące diody nie koniecznie świadczą o poprawnym działaniu kabla.
    Zaciśnij dokładnie kabel na wtykach.
  • REKLAMA
  • #8 3663305
    seska
    Poziom 12  
    sprawdziłam kable i to też nie to ;(
    proszę o inne sugestie
  • #9 3663704
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    sprawdz sieciowki
  • #10 3688490
    rangar
    Poziom 2  
    WITAM, a ja mam taki problem z siecią...
    Podłączam starego kompa 133mhz nie wiem co dalej tam ma ogolnie stara data:) Windows 98(chyba SE) mial karte sieciową i prawdopodobnie kiedys norlamnie dzialal podlaczony do neta. na dzien dzisiejszy nie dziala podlaczalem go z karta ktora byla w srodku to tylko LED świeci ciągle bez mrugniecia no i neta oczywicie nie ma. kupilem inna kartę to samo...przelozylem z mojego kompa i to samo...jak podlaczam laptopy do tego kabla wszystkie dzialają bez zarzutow tylko z tym taki problem ze nie ma neta...

Prosze o pomoc
  • #11 3688811
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Przełącz karte w na 10mb półdupleks, jeśli ruszy to si troche wyjaśni.
    pozdrawiam
  • #12 3689954
    rangar
    Poziom 2  
    Wybacz ale nie jestem dobrze obeznany az tak na kompie zwłaszcza na sieci i urzadzeniach sieciowych jezeli moglbys wytlumaczyc krok po kroku jak to zrobic bede z wdzieczny bardzo
  • #13 3690042
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    seska napisał:
    sprawdziłam kable i to też nie to ;(
    proszę o inne sugestie

Kiedys 3 razy zaciskalem kabelek bo mialem antywirusa PANDA zainstalowanego, proponuje poszukac w tym kierunku, np. uruchomic kompa w trybie awaryjnym z obsluga sieci, jezeli bedzie chodzic siec, to znaczy ze to jakis firewall/antywirus/wirus.
  • #14 3692323
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    półdupleks właczasz przez menger urządzen->karty sieciowe->twojw karta-> zaawansowane. tutaj w zależności od modelu karty klikaj na ustawienia i szukaj dupleksów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci domowej złożonej z dwóch komputerów z systemem Windows XP połączonych krosowanym kablem skrętkowym. Karty sieciowe na obu komputerach wysyłają dane, ale nie odbierają, mimo poprawnych ustawień IP (192.168.0.1 i 192.168.0.2, maska 255.255.255.0) oraz tej samej grupy roboczej (MSHOME). Komputery nie widzą się nawzajem i nie odpowiadają na ping. Diody na kartach sieciowych świecą, co nie gwarantuje poprawnego działania kabla. Sugerowano sprawdzenie poprawności zacisków kabla, unikalności adresów MAC kart sieciowych oraz konfiguracji grup roboczych. Zalecano także zmianę ustawień karty sieciowej na 10 Mb/s półdupleks, co może pomóc w diagnozie problemu. Wskazano możliwość konfliktu z oprogramowaniem zabezpieczającym (firewall, antywirus), sugerując uruchomienie systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci w celu wykluczenia blokady po stronie oprogramowania. Instrukcje dotyczące zmiany trybu dupleksu podano jako dostępne w menedżerze urządzeń w zaawansowanych ustawieniach karty sieciowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA