logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ściemniacz do żyrandola? Który kabel gdzie wpiąć?

Borys81 04 Lip 2007 16:12 14314 11
  • #1 4048446
    Borys81
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem, otóż nie za bardzo wiem który kabel gdzie wpiąć. Wymieniłem już większość włączników światła w mieszkaniu został tylko ten w dużym pokoju no i zachciało mi się ściemniacza.

O to jak wygląda podłączenie starego włącznika:

http://xs117.xs.to/xs117/07273/Stare.jpg

1. przewód
    2. przewód
    3. 2 przewody skręcone

(jak widać przy 3 są dwa przewody skręcone)

O to jak wygląda ściemniacz, nie mam pojęcia co gdzie wpiąć:

http://xs117.xs.to/xs117/07273/Sciemniacz2.jpg

1. napis LIVE (prąd?)
    2. literka S
    3. falka ze strzałką (faza?)

Jak zapewne się domyślacie nie interesuję się zawodowo elektroniką, wymiana innych włączników była mechaniczna - popatrzeć jak jest w starym i tak samo zrobić w nowym, no ale z takim cudem jak ściemniacz to nie idzie.

Może ktoś mi pomoże? Chodzi tylko o to gdzie wpiąć te przewody z pierwszego zdjęcia na drugim.

Aha, ściemniacz ma napisane że wymaga uziemienia ale niby skąd mam je wziąć skoro z puszki nie wystają żadne dodatkowe kabelki poza takim jednym niebieskim skręconym z dwóch innych niebieskich? Bez uziemienia może kogoś kopnąć (jest cały metalowy, ściemniacz znaczy się)?

EDIT: Aha no oczywiście zostaje metoda prób i błędów (chyba tylko 9 kombinacji) ale boję się że istnieje taka kombinacja która wszystko zewrze i cała instalacja się spali :)
  • #2 4048558
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam.....

Dobrze bybyło jakbyś dodał instrukcję obsługi tego ściemniacza albo nazwe i producenta to Ci pomogę, odnośnie Twojego przełącznika to
    przewód nr.3 powinien bać fazowy, a 1i2 to są wyjścia z przełącznika na żarówki żyrandola.Najprościej to sprawdzić neonówką, apropo zera do ściemniacza to musisz podciągnąć z puszki rozdzielczej .
    Może być czasami że ten ściemniacz nie nadaje się do tego typu instalacji
    (TNC) napisz więcej szczególów.

Pozdrawiam....
  • #3 4049117
    Borys81
    Poziom 2  
    Hej hobbisto :)

Zrobilem 2 lepsze zdjecia (Boże, człowiek kupuje aparat cyfrowy żeby po prostu pstryknąć i zrobić zdjęcie a tu nie, trzeba 20 razy robić bo ma tyle ustawień).

Pierwsze ze starym kontaktem:

http://xs117.xs.to/xs117/07273/StaryKontakt.jpg

Wyraźnie widać po lewej stronie dwie śruby dla przewodów czarnego i brązowego, po prawej jest jedna śruba i jakieś dwa przewody skręcone razem.

Wydaje mi się, że nie powinno być w ogóle tematu tzn. tak samo muszę połączyć na tym nowym włączniku (też ma 3 wejścia przecież) ale nie wiem który kabelek gdzie.

Jeszcze raz zdjęcie nowego:

http://xs217.xs.to/xs217/07273/SciemniaczNowy.jpg

Jest to ściemniacz METPROT. kupiony w Castoramie. Dotykowy + pilot ale przecież to nie jest chyba ważne?

Jako bonus daję zdjęcie z instrukcji, może coś pomoże:

http://xs217.xs.to/xs217/07273/DSCF0583.JPG

(te małe wejścia na rysunku to od lewej Live, S, falka; identycznie jak na zdjęciu)

Jak tak sobie na to popatrzę to widzę, że S to jest jakieś sterowanie, ta falka to jest do żarówki a Live to znaczy prąd po prostu. PE to uziemienie do tego złotego mocowania z boku. Tyle że ja nie wiem które kable są które na tym starym, myślałem że dla eksperta to wiadomo po samym widoku podłączenia. W sumie w starym mam 4 kable (2 zwinięte w 1 + 1 + 1) a tu by chciał tylko 2?

A z tym uziemieniem to jest problem bo nie mam takowego kabla i raczej nie pociągnę sam, nie ma mowy. Chyba będę musiał oddać ten ściemniacz i kupić jakiś plastikowy co nie potrzebuje uziemienia.
  • #4 4049442
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Wygląda na to że musisz kogoś poprosić o przerobienie instalacji, w starym przełączniku w/g standardów tam gdzie masz skręcone przewody nr.3 na foto to jest faza oznacza się "L" ,przewody 1i2 to są wyjścia po przełączeniu fazy na żarówki w żyrandolu.Przewodu "N" tj.zero po prostu nie ma i tak jak napisałem musisz go podciągnąć z puszki nad wyłącznikiem. Dotarłem dzięki informacjom od Ciebie do oryginalnej instrukcji ,która rozjaśniła mi całą sprawę . Jest to profesjonalny ściemniacz przystosowany do współpracy z modułami sterującymi do zainstalowania na klatkach schodowych itd. W Twoim przypadku możesz podłączyć żyrandol w/g. tego schematu z rys.nr.1

http://www.grodno.pl/files/EMC_metal_ulotka.pdf
    Faze L podłącz do zacisku L w ściemniaczu , S pozostaw nie podłączone,
    natomiast ostatni zacisk podłącz do żarówki.

Powodzenia.....
    Załączniki:
    • sposób podłączenia..doc (37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4049457
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    zacisk PE ten z lewej podłącz do zacisku N .
  • #6 4049491
    Borys81
    Poziom 2  
    hobbyelektronik, jeszcze zanim wróciłem na elektrode sprawdzic co i jak udalo mi sie z pomocnym gadu-gadu znajomego elektronika z osiedla wyjasnic i zamontowac caly sciemniacz. Jeszcze nigdy nie dziekowalem tak autorowi tego komunikatora :)

Otoz:

- te dwa kable po lewej stronie (na tym zdjeciu ze starego wlacznika) to byl "prad". Obydwa zwarlem i wsadzilem w to gniazdo z falką.

- ten pojedynczy kabel (po prawej stronie zdjecia starego wlacznika), ktory tak naprawde jest skrecony z dwoch innych kabli, wsadzilem w gniazdo Live. To byla faza, podobno :)

- gniazdo S puste - nie mam sterowania.

- uziemienie, okazalo sie ze mam z tylu puszki takie 2 niebieskie kable skrecone w jeden. Podobno to jest zero i do tego zera dalem uziemienie.

Sciemniacz DZIALA, nic nie kopie, juz nawet pilota skonfigurowalem :)

Niestety sciana jest cholernie nierowna i musze jeszcze raz wszystko zdejmowac i jakos go ladniej zamontowac.

DZIEKUJE za pomoc, na pewno udaloby mi sie i z Twoimi poradami.

EDIT: No niestety wlacznik robi sie gorący :( czyli przepływa gdzieś przez niego prąd i będę musiał go zdjąć.

:( :( :( :( :(
  • #7 4049651
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Coś mi tu nie gra, tam gdzie skręciłeś te dwa przewody to powinno być w/g dawnych standardów zero po przejściu przez żarówki, dopiero podanie fazy "L" przez wyłącznik powoduje zamknięcie obwodu i świecenie
    żyrandola. Najlepiej będzie jak porosisz kolegę elektryka to Ci podłączy
    wystarczy że zerknie na schemat i wszystko jasne. W/g mnie jeśli to Ci
    wogóle działa to znaczy że miałeś coś skopane w instalacji, żarówki wpięte w faze i przyłączane zero przez przełącznik.

Pozdrawiam....
  • #8 4049681
    Borys81
    Poziom 2  
    Skrecilem te przewody bo w starej instalacji to byly dwa przewody do 3 zarowek w zyrandolu i raz palila sie 1 a raz 2 a oba wlaczniki na raz to 3. Poniewaz w sciemniaczu chcialem wszystkie 3 na raz (bo jest 1 sensor a nie 2 osobne) to te kable zwarlem. Teraz wlaczam sobie wszystkie 3 zarowki na raz.

W sumie to co piszesz ze powinno byc zero a po zamknieciu wlacznika poprzez faze swiecenie brzmi dosc sensownie. Sprobuje tak jak napisales, bo cos mi sie wydaje ze tak bylo.

A w ogole to wlacznik sie sam wlacza i wylacza teraz wiec w ogole jest lipa i trzeba zdjac!
  • #10 4193475
    Peter_mac
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Zakupiłem ten sam ściemniacz EMC Metal, i mam teraz do Was pytanie jak go prawidlowo podłączyć, w scianie mam tylko 2 przewody starego typu a ten sciemniacz wymaga jeszcze 3 kabla uzimienia, czy jest to konieczne ? i jak nalezy to wykonać
  • #11 4244474
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Przeniesiono z Inne.
  • #12 4246535
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Borys81 i Peter_mac Podłączenie tego ściemniacza jest proste. Kabel fazowy "L" to te dwa skręcone przewody. Podłączasz je do złącza Live a pozostałe dwa podłączasz ~ ze strzałką, a S zostawiasz, nic nie robisz. I powinno zadziałać.

Ten ściemniacz powinien być uziemiony i trzeba by było pociągnąć przewód ale i bez tego powinien zadziałać.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia ściemniacza do żyrandola w instalacji elektrycznej bez wyraźnego przewodu neutralnego (zera). Stary włącznik posiadał trzy przewody: dwa skręcone (fazowe) oraz pojedynczy, który był fazą. Ściemniacz METPROT zakupiony w Castoramie ma trzy zaciski oznaczone jako Live (L), S oraz symbol fali ze strzałką. Zalecane podłączenie to: przewody fazowe (dwa skręcone) do zacisku Live, pojedynczy przewód fazowy do zacisku z falą (wyjście do żarówek), a zacisk S pozostawić niepodłączony, gdyż służy do sterowania zewnętrznego. Uziemienie jest wymagane przez producenta, jednak w typowej instalacji mieszkaniowej często brak jest przewodu ochronnego w puszce, co wymaga jego doprowadzenia z rozdzielnicy lub połączenia z przewodem neutralnym (nie jest to idealne rozwiązanie). W praktyce ściemniacz działa poprawnie po takim podłączeniu, a pilot i funkcje dotykowe są konfigurowalne. Wskazano, że w niektórych instalacjach brak przewodu neutralnego może wymagać przeróbki instalacji przez elektryka. Podkreślono, że w starych instalacjach faza jest podawana na zacisk L, a wyjście do żarówek podłączone do zacisku z falą. Przewód S pozostaje nieużywany, a uziemienie, jeśli jest dostępne, należy podłączyć zgodnie z instrukcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA