logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DSX 6010 + Cyfra+ - Jak naprawić skaczący obraz i dźwięk?

kecaj92 04 Lip 2007 16:57 2810 9
REKLAMA
  • #1 4048616
    kecaj92
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam posidam dekoder philips dsx 6010 z początku byłem klientem wizji lecz z czasem wizja połączyła się z cyfrą i została zmieniona satelita. Po pewnym czasie już przy nowej karcie od cyfry+ zaczął skakać mi obraz tzn. tak jak by sie zacina głos znika obraz i sienie da oglądać. Za każdym razem muszę odkręcać kabel satelitarny od dekodera i na nowo go przykręcić aby pozbyć się tego zacinania chociaż nie zawsze to pomaga. Dzieje sie tak nie zależnie od pogody czy świeci słońce czy pada deszcz czy cokolwiek innego. Raz wszystko jest ok przez ok 2 tyg. a potem to sie zacina codziennie i nic sie nie da oglądać. Czym to może być spowodowane???? Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4048692
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    A próbowałeś dokładniej ustawić antenę? A kabel przy konwerterze nie wyleciał ze złączki? Wystarczy, że antena zmieniła ustawienie o 1 cm i takie mogą być efekty.
  • REKLAMA
  • #3 4048718
    kecaj92
    Poziom 11  
    nie kabel ze złączki nie wyleciał antena jest dosć mała jeszce od wizji i była ostatnio ustawiana ponieważ nie odbierało mi kilku kanałów a po ustawieniu anteny obraz częściej mi sie zacinał niż wcześniej. I nie wiem czy to wina dekodera czy anteny ale mi sie wydaje że dekodera
  • #4 4049169
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Sprawdz połączenia przy konwenterze , a najlepiej wymień złączke i zarób kabel na nowo , sprawdź stan sygnału czy zanika , podstaw konwenter , ostatnio miałem taki przypadek , że konwenter przerywał i powodował chwilowe zaniki sygnałów , sprawdź jak masz u kogo tuner .
  • REKLAMA
  • #5 4049292
    kecaj92
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o kabel to całego nie mogę wymienić ponieważ mam go pod panelami i w ścianie. Mogę spróbować poprowadzić kabel przez okno żeby sprawdzić jak będzie wtedy ale wydaje mi sie że to nic nie zmieni. Jeżli chodzi o konwerter to go jeszcze spróbuje sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #6 4049823
    maxim.1
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Sprawdź stan napięć w przetwornicy ,wygląd kondensatorów elektrolitycznych (czy nie są napuchnięte) i jakie napięcia wychodzą z głowicy przy
    H i V .
  • #7 4049966
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    moim zadniem to wina nieprecyzyjnego ustawienia anteny lub walniętego konwertera:(
    pzdr
  • #8 4056218
    markos555
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Napredzej walniety konwerter.
  • #9 4061809
    kecaj92
    Poziom 11  
    Witam spowrotem nie było mnie przez kilka dni w domu więc nie miałem neta.
    Jak sprawdzić czy konwerter jest dobry czy nie????
  • #10 4063235
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Wymieniając go na nowy :D

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz dekodera Philips DSX 6010 zgłasza problem z przerywającym obrazem i dźwiękiem po zmianie karty na Cyfra+. Objawy to zacinanie się obrazu, zanikanie dźwięku oraz konieczność odkręcania i ponownego przykręcania kabla satelitarnego, co czasami pomaga. Problem występuje niezależnie od warunków pogodowych i pojawia się okresowo. Wskazano możliwe przyczyny: nieprecyzyjne ustawienie anteny, uszkodzony lub źle podłączony kabel przy konwerterze, wadliwy konwerter (LNB) oraz potencjalne problemy z zasilaniem dekodera, w tym kondensatorami elektrolitycznymi i napięciami w przetwornicy. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana złączek oraz kabla przy konwerterze, kontrola stanu sygnału, a także wymiana konwertera na nowy w celu wyeliminowania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA