logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA8571J - brak dźwięku, ciche burczenie w głośniku po podłączeniu zasilania

Hoopek 04 Lip 2007 17:33 2975 16
REKLAMA
  • #1 4048723
    Hoopek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.

Złożyłem sobie wzmacniacz na końcówce tda8571j i gdy podłączam go do zasilania nic nie słychać - gdy przyłoży sie ucho do głośnika to słychać cichutkie burczenie - nie wiem może coś zle podłączyłem ?
  • REKLAMA
  • #3 4048836
    Hoopek
    Poziom 15  
    Hmm... Teraz jest tak ze podłączyłem mode i teraz burczy głośno i scalak sie grzeje jak w czasie normalnej pracy
  • REKLAMA
  • #5 4049693
    Hoopek
    Poziom 15  
    A może to być np. złe dobranie innych elementów kondensatorów itp. ?
  • REKLAMA
  • #7 4049786
    Hoopek
    Poziom 15  
    No fakt, czyli spalona - dzięki za pomoc
  • #8 4049920
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Nie koniecznie spalony. Jak podłączyłeś kabel (masę) od zródła dźwieku (radio komp mp3 czy coś innego). Jeśli masa zamieniona jest z wejściem czyli ekran przewodu zamiast na masę ("-" na płytce) idzie na wejście a żyła środkowa na masę to będzie właśnie takie brumienie jak częstotliwość sieciowa.
  • REKLAMA
  • #9 4051846
    Hoopek
    Poziom 15  
    właśnie nie wiem bo wzmacniacz złożyłem na pająka....
  • #11 4052772
    Hoopek
    Poziom 15  
    zetknełem i nic dalej buczy - ale za to gdy na wejściu dla zasilania dam wiekszy kondensator to nie buczy, ale i nic nie gra w głośnikach :(
  • #13 4052870
    Hoopek
    Poziom 15  
    16v 3300 uF
  • #15 4052966
    Hoopek
    Poziom 15  
    No nie gra- a końcówkę wyjełem od starego mediona - ale medion grał normalnie przed wylutowaniem (radio zostalo zalane)
  • #17 4054951
    Hoopek
    Poziom 15  
    nie to jest zasilacz jakiś tam od starej kolejki stabilizowany :)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz zbudowany na końcówce mocy TDA8571J nie generuje dźwięku, a w głośniku słychać jedynie ciche burczenie po podłączeniu zasilania. Po podłączeniu sygnału wejściowego burczenie nasila się, a układ scalony nagrzewa się jak podczas normalnej pracy, co sugeruje uszkodzenie scalaka. Sprawdzenie poprawności podłączenia masy sygnału wejściowego jest istotne, ponieważ zamiana przewodów masy i sygnału może powodować brum sieciowy. Próba zwarcia masy i wejścia liniowego nie eliminuje burczenia, a zastosowanie większego kondensatora filtrującego (16V 3300µF) zmniejsza brum, lecz dźwięk nadal nie pojawia się. Końcówka mocy pochodzi z wyjętego modułu starego radia Medion, które działało poprawnie przed demontażem. Zasilanie jest stabilizowane, nie pochodzi bezpośrednio z transformatora. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony scalak, błędy w lutowaniu lub niewłaściwe podłączenie elementów, jednak brak dźwięku mimo poprawnego zasilania i filtracji wskazuje na uszkodzenie końcówki mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA