Witam
Mam mały problem o którym kiedyś już pisałem. Układzik na Atmedze8, MAX485 całość taktowana kwarcem 16 MHz.
Fabryczny konwerter 232/485 GV-COM podlaczony 2 kabelkami, a do kompa przez USB (zainstalowany USB-to-Serial Bridge jako COM9)
http://www.geovision.com.tw/english/product/GV-Com.pdf
W Bascomie napisałem:
Do kompa dociera napis BABABABABA bez problemu natomiast kiedy piszę np. w Pythonie:
spowrotem nie dociera nic - na LCD ciągle widnieje napis "Podaj slowo" nie mam pojecia co to moze byc sprawdzilem juz wszystko, port do ktorego wysylam jest ok COM9 (w Pythonie podaje 8 bo liczy od zera), wymienilem nawet procka i max485, prosze o pomoc.
W dokumentacji konwertera jako Flow Control podano
Flow Control
RTS/CTS, XON/XOFF
ale przeciez nie jestem w stanie sterowac tym w magistrali 485 i to dwoma przewodami? nic nie kumam
Update
Układ MAX485 ktory mam wlutowany to ST485CN - czytalem ze to model LOW VOLTAGE - hmm moze tutaj jest problem? zasilam go standardowymi +5V
Mam mały problem o którym kiedyś już pisałem. Układzik na Atmedze8, MAX485 całość taktowana kwarcem 16 MHz.
Fabryczny konwerter 232/485 GV-COM podlaczony 2 kabelkami, a do kompa przez USB (zainstalowany USB-to-Serial Bridge jako COM9)
http://www.geovision.com.tw/english/product/GV-Com.pdf
W Bascomie napisałem:
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 16000000
$baud = 9600
Dim Znak As String * 6
Config Portd.2 = Output
Config Serialin = Buffered , Size = 15
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.1 , Db7 = Portc.0 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
Wait 5
Set Portd.2
Print "BABABABABA"
Portd.2 = 0
Cls
Lcd "Podaj slowo"
Input, Znak
Cls
Lcd "Odebralem " ; Znak
EndDo kompa dociera napis BABABABABA bez problemu natomiast kiedy piszę np. w Pythonie:
import serial
uart = serial.Serial(8, 9600)
uart.write("LALALALALA")
uart.close() spowrotem nie dociera nic - na LCD ciągle widnieje napis "Podaj slowo" nie mam pojecia co to moze byc sprawdzilem juz wszystko, port do ktorego wysylam jest ok COM9 (w Pythonie podaje 8 bo liczy od zera), wymienilem nawet procka i max485, prosze o pomoc.
W dokumentacji konwertera jako Flow Control podano
Flow Control
RTS/CTS, XON/XOFF
ale przeciez nie jestem w stanie sterowac tym w magistrali 485 i to dwoma przewodami? nic nie kumam
Update
Układ MAX485 ktory mam wlutowany to ST485CN - czytalem ze to model LOW VOLTAGE - hmm moze tutaj jest problem? zasilam go standardowymi +5V