logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy możliwe jest zbudowanie wzmacniacza 10W bez rezystorów i kondensatorów?

Tremolo 01 Wrz 2002 22:10 2414 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 37354
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Teoretycznie powinno działać.
    A praktycznie to trzeba znaleźć jakiegoś naiwniaka który to wypróbuje :-D
  • #3 37419
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Moim zdaniem to nie jest schemat wzmacniacza tylko rozwazania teoretyczne -rysunek pogladowy...
  • REKLAMA
  • #4 37424
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    poszukajcie w internecie schematów starych radi lampowych. Ten patent był stosowany np w radiach firmy Loewe Opta i innych niemcach, a nawet polski pionierek w wersiach ostatnich miał tylko dwa rezystory, które niektórzy zwierali - bo głośniej grało, a Stradiwarius miał na podwójnym pul-spulu (czy jak to się pisało) 50Wat i zero rezystorów, tylko jakiś kartoflak dopięty do wyjść głośników a miał ich pięć.
    http://www.geocities.com/radioflier.geo/index.htm
  • REKLAMA
  • #5 37716
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    No... może i to będzie działać :-)
  • #6 37755
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Mogą być drobne trudności z kupieniem lamp.
  • #7 38911
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    W polskich warunkach???
    No chyba że ktoś ma dużo kasy i chce eksperymentować na tych nienajtańszych bańkach...
  • #8 39216
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    na razie chciałbym coś zrobić na zwykłych baniach a potem to isę zobaczy może sobie wezme jakąś prace dyplomową - moze troche bezsens - wzmacniacz lampowy na pilota :D:D tylko jak zrealizować Volume... no wymysliłem jakiś kontroler Philipsa chyba jest i jego isę sprzęży z diodą odbiorcą... bedzie działał jako regulator głośności, a następnie jeszcze jakiś przekaźnik co mi bedzie załączał lub wyłączał całe uzdrojstwo...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 40166
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    A może by tak zmieniać napięcie na siatce sterującej pentody w preamp?
  • #10 40187
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    A może potencjometr z silniczkiem - przynajmiej izolacja toru cyfrowego od analogowego
  • #11 40273
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Bardzo ciekawy pomysł wyjdzie z tego jakieś HI-End ? ale nie mam pojęcia gdzie tajle do tego znajde... Na raze wzmacniacz działa ale na papierze - może cyfrówka na CMOSACH tam wewnątrz nie ma rezystorów w scalakach??
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania wzmacniacza o mocy 10W bez użycia rezystorów i kondensatorów. Teoretycznie taki wzmacniacz może działać, jednak w praktyce jest to trudne do zrealizowania, zwłaszcza w polskich warunkach, głównie ze względu na dostępność lamp elektronowych. Wspomniano, że podobne rozwiązania były stosowane w starych radioodbiornikach lampowych, np. firm Loewe Opta oraz w polskim modelu Pionier, gdzie liczba rezystorów była minimalna lub nie stosowano ich wcale. Dyskutowano także o metodach regulacji głośności, takich jak zmiana napięcia na siatce sterującej pentody lub zastosowanie potencjometru z silniczkiem, co mogłoby izolować tor cyfrowy od analogowego. Autor rozważa eksperymenty z klasycznymi lampami oraz ewentualne wykorzystanie układów CMOS, które mogą nie zawierać rezystorów w scalakach. Ogólnie temat ma charakter eksperymentalny i teoretyczny, z odniesieniami do historycznych konstrukcji lampowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA