logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sch generator impulsow co minute do starszego zegara dworcow

zegarek_ 05 Lip 2007 12:39 2460 8
REKLAMA
  • #1 4051276
    zegarek_
    Poziom 11  
    witam,
    mam taki dosyc wiekowy (chyba) zegar spory (jakies fi 500). niestety nie wiem za bardzo jak jest zasilany. domyslam sie ze potrzebny jest generator impulsow co minute (musi byc dokladny - ale to chyba jasne) tylko o jakiej dlugosci?
    budowa mechanizmu napedzajacego wskazowki to elektromagnes plus zamiana ruchu na obrotowy (swoja droga ciekawa rzecz). czy moze ktos przypadkiem spotkal sie z takim mechanizmem i wie w jaki sposob go zasilac? i dysponuje jakims schematem generatora?
    w zalaczniu zdjecie mechanizmu.
    Załączniki:
    • sch generator impulsow co minute do starszego zegara dworcow zegar.jpg (98.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4051471
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    podziel częstotliwość (50Hz) uzyskaną z napięcia sieci energetycznej. M. in. właśnie dla tego celu średnia częstotliwość całodobowa Systemu Energetycznego w Polsce (który włączony jest do Systemu UE) wyrównywana jest dla dokładnie na 50Hz.
    Poza tym to odchyłki chwilowe nie mogą być większe od 30 sekund.
    Pisałem już tu na ten temat, ale, jak przeważnie, forumowa wyszukiwarka wtedy, kiedy jest potrzebna to nie działa jak należy... wobec czego nie mogłem znaleźć rzeczonego tematu.
    Tego typu mechanizm potrzebuje impulsu sterującego o odpowiedniej wartości napięcia stałego (i polaryzacji) o czasie trwania od jednej do pięciu sekund (wypróbuj) raz na minutę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4051484
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Witam.
    Na początek proponowałbym wziąć zasilacz regulowany i spróbować ustalić, przy jakim napięciu elektromagnes zacznie działać. Można też użyć kilku ogniw 1,5V. Potem dodać do tego ok 20-30% dla pewnego działania. Prąd zasilający też można zmierzyć lub obliczyć (cewka ma 1700 omów). Były by to jakieś dane wyjściowe do dobrania generatora. W międzyczasie poszukam informacji na temet takich zegarów w książkach o zegarmistrzostwie, tylko muszę się wybrać do piwnicy.
    Pozdr. Krzysztof
  • #4 4051496
    zegarek_
    Poziom 11  
    ok, mysle ze uda mi sie dostac do jakiegos zasilacza regulowanego. jesli nie probuje z ogniwami 1,5 V.
    jest jeszcze tylko problem ze bede staral sie zrobic generator zasilany bateryjnie - mam nadzieje ze bedzie to jakos mozliwe - gdyz jak to zegar, chcialbym go powiesic na scianie a wiszacy kabel zupelnie mnie nie interesuje;)
  • REKLAMA
  • #5 4051551
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Przeważnie takie zegary są sterowane napięciem impulsowym

Przy rezystancji uzwojenia 2700Ω typowa dla starych zegarów ściennych prąd roboczy przy 24V wynosi 8.8 mA ale zegar przerzuca już przy ok. 6 mA (ten egzemplarz, który przed chwilą zmierzyłem) oczywiście lepiej dać zapas na rozrzut parametrów i oporów mechanicznych.

Sterowanie naprzemienną biegunowością:

(+ zegar -) przez 1 sekundę, 24 V (w nowych zegarach minimalny czas impulsu wynosi 500 ms

59 sekund przerwy

(- zegar +) przez 1 sekundę 24V o odwrotnej polaryzacji

59 sekund przerwy

i cykl powtarza się od początku

Do uzyskania 24V możesz użyć np. tego podwajacza napięcia

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=254

Jako wzmacniacz wyjściowy można użyć LM358 połączony tak by powstał układ mostkowy. Z cewką zegara dajesz szeregowo kondensator o pojemności np. 470 µF (ewentualnie dwa po 1000 µF włączone tak by powstał kondensator bez biegunowości) dzięki czemu odpadnie problem wyłączania zasilania cewki w przerwie pomiędzy impulsami.

I co minutę, raz jedna polaryzacja, raz druga.

Tak jeszcze sprawdziłem, z zegarem ściennym. Do pewnego przerzutu wystarcza ładunek kondensatora 100 µF naładowanego do 24V. Można dać z zapasem np. 220 uF. Czyli można dać nawet nie podwajacz a jakiś bardziej wielokrotny powielacz z niższego napięcia byle przez 59 sekund "napompował" kondensator 220 µF do 24V. :))
  • #6 4051555
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    zegarek_ napisał:
    [ ... ]
    jest jeszcze tylko problem ze bede staral sie zrobic generator zasilany bateryjnie - mam nadzieje ze bedzie to jakos mozliwe - gdyz jak to zegar, chcialbym go powiesic na scianie a wiszacy kabel zupelnie mnie nie interesuje;)

to w takim przypadku musisz zrobić genarator z rezonatorem kwarcowym "zegarkowym", np. 2^15=32 768Hz i podzielić za pomocą układu, np. CMOS 4060 (generator i dzielnik), lub CMOS 4045 z kwarcem 2^21=2 097 152Hz, plus dalszy dzielnik przez 60, np. na CMOS 4518 (dwa dzielniki programowalne przez 10 i przez 6).

Pozdrawiam
  • #7 4054842
    zegarek_
    Poziom 11  
    Paweł Es. napisał:

Tak jeszcze sprawdziłem, z zegarem ściennym. Do pewnego przerzutu wystarcza ładunek kondensatora 100 µF naładowanego do 24V. Można dać z zapasem np. 220 uF. Czyli można dać nawet nie podwajacz a jakiś bardziej wielokrotny powielacz z niższego napięcia byle przez 59 sekund "napompował" kondensator 220 µF do 24V. :))

wybaczcie moja nie wiedze, ale...
    rozumiem ze wystarczylo by podlaczyc zrodlo zasilania o odpowiednio dobranym napieciu i pradzie, poprzez kondensator 220 uF, do el-esu zegara i bysmy uzyskiwali impuls po 59 sek? szczerze mowiac tak srednio wydaje mi sie ze to ma dzialac...
  • REKLAMA
  • #8 4054900
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Proponowałbym wymianę tego mechanizmu impulsowego na mechanizm z zegara kwarcowego choć trochę trzeba się pomęczyć z zamocowaniem wskazówek.A w międzyczasie rozpracować zasilanie stareŋo mechanizmu.Te zegary dawniej były zasilane impulsami z zegara "matki",co zapewniało jednakową pracę wszystkich zegarów na stacji kolejowej.
  • #9 4055846
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Cytat:

wybaczcie moja nie wiedze, ale...
    rozumiem ze wystarczylo by podlaczyc zrodlo zasilania o odpowiednio dobranym napieciu i pradzie, poprzez kondensator 220 uF, do el-esu zegara i bysmy uzyskiwali impuls po 59 sek? szczerze mowiac tak srednio wydaje mi sie ze to ma dzialac...

Nie o to mi chodziło, to były rozważania co do zasilania. Ponieważ zegar wymaga impulsów 24V to można zrobić tak, że w przerwie pomiędzy impulsami roboczymi ładowany jest kondensator 220 uF, do napięcia 24V a potem służy on jako źródło zasilania końcówki sterującej zegarem.

Dla oszczędności zasilania przetwornica nie musi pracować cały czas !
    Załączniki:
    • sch generator impulsow co minute do starszego zegara dworcow zegar.GIF (14.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania starego zegara dworcowego o mechanizmie elektromagnetycznym, który wymaga precyzyjnego impulsu co minutę. Zalecane jest stosowanie impulsu napięcia stałego o polaryzacji zmiennej, trwającego od 1 do 5 sekund, z przerwą około 59 sekund. Typowe napięcie impulsu to około 24 V, a prąd roboczy przy rezystancji cewki około 1700–2700 Ω wynosi około 6–8,8 mA. Proponuje się użycie kondensatora (np. 220 µF lub 470 µF) szeregowo z cewką dla stabilizacji impulsu oraz zastosowanie generatora impulsów opartego na rezonatorze kwarcowym 32 768 Hz z układami CMOS (np. 4060, 4045, 4518) do podziału częstotliwości i uzyskania dokładnego impulsu co minutę. Możliwe jest zasilanie bateryjne, co ułatwia montaż zegara na ścianie bez przewodu zasilającego. Alternatywnie sugerowano wymianę mechanizmu na kwarcowy. Wskazano również, że stare zegary były zasilane impulsami z centralnego zegara "matki" zapewniającego synchronizację. Do uzyskania napięcia 24 V można zastosować podwajacz napięcia oraz wzmacniacz operacyjny LM358 w układzie mostkowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA