logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć projektor przez RS-232 do laptopa z LPT?

neusz 29 Paź 2003 19:40 1653 5
REKLAMA
  • #1 379413
    neusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam trochę lamerskie pytanie. Posiadam laptopa ze złączem LPT, PS2 (mysz, klawiatura), wyjście na monitor, PCMCIA. Potrzebuję sterować tym laptopem projektor multimedialny przez złącze RS-232 które tylko on posiada. Czy istnieje możliwość przeróbki kabla rs-232 żeby działało na LPT???
    proszę o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 379425
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    wg mnie nie, jeśli nawet zbudujesz układ pośredniczący to musiałbyś napisać nowy soft, który zamieniałby w kompie dane i zamiast na com kierował na rs

-------
    właśnie może on jest sterowany ze zwykłej karty graficznej?
  • REKLAMA
  • #3 379459
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    sprawdz jeszcze moze projektor ma podczerwien!!
  • REKLAMA
  • #4 379620
    thl
    Poziom 12  
    A może przejściówka z LPT na RS ?
  • REKLAMA
  • #5 379954
    miki234
    Poziom 12  
    Będzie z tym problem jednak moim zdaniem da się to zrobić. Pierwsze rozwiązanie to napisać programik do wysyłania przez linie LPT sygnałów zgodnych z synchroniczną pracą RS232. Drugi trochę trudniejszy to zastosować mikroprocesor np. 80C51 który będzie konwerterem z LPT na RS232 (praca może być synchroniczna bądź asynchroniczna). Powodzenia :D
  • #6 380917
    neusz
    Poziom 11  
    Witam. Próbowałem już przejściówkę z RS na LPT ale cisza. Projektor jest sterowany sygnałem z karty graficznej kompa ale dokładnie chodzi o coś takiego że jak jest projektor podwieszony pod sufitem na wielkiej hali to żeby nim sterować (włacz, wyłacz, jasność, kontrast itp. ) z komputera. Projektor ma tylko RS232 i odpowiedni sofcik dzięki któremu coś takiego można realizować.

pozdrawiam
REKLAMA