logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - klawiatura nie działa po uruchomieniu, soft nie pomaga

Radwan007 05 Lip 2007 23:10 2786 8
REKLAMA
  • #1 4053803
    Radwan007
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A wiec tak mam motke V3 i problem polega na tym ze klawisze nie chca działać zdane ani funkcyjne boczne w ogóle żadne ale jak telefon botuje po przez naciśniecie *+#+czer.słuch to sie botuje elegancko i i mogę czerwona słuchawka wyłączyć botowanie i mogę włączyć telefon nawet po sekundzie jak sie włączy telefon moge raz kliknąć klawiszem i słyszę klikniecie w komórce a po kilku sekundach wszystko zamiera i zero kontaktu to znaczy telefon działa esemesy przychodzą można dzwonić na niego ale nie działa żaden przycisk wgrałem nowego softa i to samo usiłowałem wgrać v3_KEYPAD_FIX_FLEX ale nie mogę go niczym dograć jeśli ktoś sie spotkał z takim przypadkiem to proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4054396
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Zanim zaczales kombinacje z softem trzeba bylo wykluczyc HW. Nawet teraz mozesz sprobowac odlaczyc tasme od bocznych przyciskow w klapce i zobaczyc, czy to nie one blokowaly. Po drugie jak masz mozliwosc, to sprawdz "na krzyz" swoja plyte w innej V3 i vice versa - to pozwoli wykluczyc uszkodzenie glownej tasmy klawiatury. No i oczywiscie flex tez moze okazac sie pomocny.
    Pozdrawiam,
    Tomasz WL
  • #3 4054586
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    dorzucę swoje 3grosze a mianowicie w większości przypadków takiego stanu rzeczy to zawilgocenie "górnej" części tej z wyświetlaczem no i oczywiście zwarcie taśmy od przycisków bocznych ( wspomina o nich poprzednik) ja tylko dodam że nie zawsze wymiana tej taśmy jest konieczna problem polega na tym że na owej taśmie są elementy które nie wiadomo dlaczego są zabezpieczone żółtą przeźroczystą taśmą klejącą i to właśnie pod nią gromadzi sie syf który powoduje jej niewłaściwe działanie w większości wypadków wystarczy ją zdemontować wyczyścić wskazane przeze mnie miejsce poskładać wsio do kupy i powinno trybić życzę powodzenia

regards fantomas
  • REKLAMA
  • #4 4111992
    artelpro
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    czy mozesz ten plik: v3_KEYPAD_FIX_FLEX udostepnic mam tez problem z klawiszami i nie jest to wina zwarcia w ukladzie klawiszy. Dzieki za ew. pomoc.
  • #5 4193823
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    witam
    Mam V3 po upadku i nie działa mniej więcej połowa klawiszy, kilka cyfr i funkcyjnych. Stawiam na taśme, ale czy przy problemie o którym piszecie, zwarciu którego z klawiszy w górnej części, może być tak że nie bedzie działac część klawiatury?
  • REKLAMA
  • #6 4195658
    artelpro
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Z tego co sie orintuje to keypadfix dziala przy problemie calkowitego brku dzialania klawiszy jakas usterka programowa, u Ciebie raczej problem jest troche inny, sprawdz zlacze , moze byc rowniez koniecznosc wymiany tasmy klawiatury. zeby sprawdzic czy gorne przyciski nie blokuja po prostu wypnij tasme ktora za nie odpowaida i sprawdz czy klawisze dzialaja.
  • #7 4197460
    neon121
    Poziom 18  
    Ok, dzięki. Czyli raczej taśma do wymiany, bo telefon kupiłem po upadku lub te klawisze blokują, ale to sprawdze po jutrze jak wróce z anglii, bo jutro samolot.

Pozdrawiam
  • #8 4252710
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    Potwierdzam informacje o przyciskach bocznych, jak je wymieniłem to problem został rozwiązany!!!
  • REKLAMA
  • #9 4254732
    neon121
    Poziom 18  
    Witam
    Trochę zapomniałem o tym temacie, ale problem nie leżał w przyciskach bocznych, ale na złączu taśma-wyświetlacz, zawilgło to złącze i był prawie niewidoczny nalot, po przemyciu Cleaneserem telefon działa już 2 tygodnie bez problemu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z niedziałającą klawiaturą w telefonie Motorola V3, gdzie po uruchomieniu nie reagują żadne klawisze, mimo że telefon działa (odbiera SMS-y, można dzwonić), nie został rozwiązany przez reinstalację oprogramowania ani użycie pliku v3_KEYPAD_FIX_FLEX. Wskazano, że przed ingerencją w soft należy wykluczyć usterki sprzętowe, zwłaszcza uszkodzenie taśmy klawiatury i złącza taśmy z wyświetlaczem. Częstą przyczyną jest zawilgocenie i zabrudzenie złącza lub taśmy, szczególnie pod żółtą taśmą klejącą zabezpieczającą elementy taśmy bocznych przycisków. Zalecane jest odłączenie taśmy bocznych klawiszy, by sprawdzić, czy nie blokują działania pozostałych klawiszy. W przypadku uszkodzenia taśmy lub złącza konieczne jest ich oczyszczenie (np. preparatem Cleaneser) lub wymiana. Potwierdzono, że wymiana przycisków bocznych lub oczyszczenie złącza taśmy z wyświetlaczem rozwiązuje problem. Soft keypadfix działa tylko przy całkowitym braku reakcji klawiszy z powodu usterki programowej, a nie przy problemach sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA