logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6280 - brak podświetlenia wyświetlacza mimo wymiany na nowy

legia_cwks 06 Lip 2007 14:38 1593 11
REKLAMA
  • #1 4055527
    legia_cwks
    Poziom 10  
    Witam, kupiłem wyswietlacz do nokii 6280 no i wszytsko dziala w telefonie, wyswietlacz dziala ale nie podswietla sie czyli tak jakby wyswietlacz dzialala ale nie dzialalo podswietlenie w nim no i kupiłem drugi i jest dalej to samo, co to moze byc?? z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4055600
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    prawdopodobie tasma
  • #3 4056035
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    sprawdz pod lupą dobrze złącze małej płytki i taśmy lcd, prawdopodobnie zbyt drastycznie wyciągnąłeś małą płytkę i gdzieś się piny pokrzywiły, teraz zapewne bedziesz musiał spróbować odgiąć je spowrotem lub zakupić nową taśme lub płytkę co jest bardziej prawdopodobne
  • REKLAMA
  • #4 4057535
    tom-elektro
    Poziom 12  
    Jeżeli nie masz podświetlenia wyświetlacza i klawisz, problem tkwi w układzie podświetlenia (mały czarny układ obok złącza) sprawdź czy go nie uszkodziłeś jak wypinałeś taśmę.
  • REKLAMA
  • #5 4059187
    legia_cwks
    Poziom 10  
    mam we wszytskim podświetlenie oprócz wyswietlacza
  • #6 4059407
    tom-elektro
    Poziom 12  
    Sprawdź czy glassy przy złączu nie są ukruszone, ewentualnie nie widać wilgoci. Wyczyść, przelutuj na początek
    Załączniki:
    • Nokia 6280 - brak podświetlenia wyświetlacza mimo wymiany na nowy NK6280 LCD Blank.JPG (60.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4059411
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    mialem cos podobnego po zalaniu w tym modelu moge pomoc tylko tak ze powiem o 4 przelotkach ktore byly poprtowadzone do lcd niestety z czego do czego nie wiem bo przy demontarzu jak sie nie spodziewalismy to sie urwaly.... ale rzecz mozliwa skoro ktos taki walek wczesniej zrobil
  • #8 4062525
    legia_cwks
    Poziom 10  
    zalany to on nie był na 100%
  • #9 4076413
    legia_cwks
    Poziom 10  
    UWAGA!! zaniosłem do komisu i mi powiedział ze to wina taśmy i za wymiane wział 80 zł, mozliwe ze to tasma jezeli tylko wyswietlacz nie swieci?? i czy 80 zl za tasme to drogo??
  • REKLAMA
  • #10 4077120
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Średnio drogo zapytaj odrazu jak bedziesz odbierał ile masz gwarancji na usługę :D ja wkładając orginał troszkę wiecej liczę mopże być to wina taśmy
  • #11 4077325
    Stefanek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jest uszkodzony gorny modul klawiatury (UL BOARD) wymien go i na 100 bedzie dobrze

pozdrawiam
  • #12 4078355
    legia_cwks
    Poziom 10  
    a gdzie on sie znajduje ten gorny modul klawiatury?? z tego co patrze to ten modul kosztuje okolo 130 zl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku podświetlenia wyświetlacza w telefonie Nokia 6280 pomimo wymiany na nowy ekran. Wyświetlacz działa, ale nie świeci podświetlenie. Możliwe przyczyny to uszkodzona taśma łącząca wyświetlacz z płytą główną, uszkodzenie małego układu podświetlenia obok złącza taśmy, uszkodzone lub ukruszone glassy przy złączu, a także uszkodzony górny moduł klawiatury (UL BOARD). Zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualne wyprostowanie pinów w złączu taśmy, przelutowanie połączeń, a także wymianę taśmy lub modułu klawiatury. Koszt wymiany taśmy w serwisie może wynosić około 80 zł, a moduł klawiatury około 130 zł. W przypadku zalania lub uszkodzeń mechanicznych mogą wystąpić dodatkowe problemy z przelotkami do LCD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA