logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Samsung SyncMaster 204B cienki pasek na ekranie.

wronaastra 06 Lip 2007 17:04 2258 6
REKLAMA
  • #1 4056063
    wronaastra
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! Zakupilem na jesieni zeszłego roku w USA monitor Samsung SyncMaster 204B i wczoraj nagle po wlaczeniu pojawil mi sie na ekranie ok. 5 cm od góry cienki pasek grubości ok 0,5 mm koloru czarno-zielonego... Czy ktos wie skad to sie moglo wziasc i czy jest to problem karty graficznej czy monitora a jesli monitora to jaka przyczyna jest ze on sie pojawil i czy mozna to "jakos" zlikwidowac? Nie pytalbym sie i oddalbym go do serwisu bo jest na gwarancji ale na stronie Samsung Polska pisze ze na gwarancji uznaja tylko sprzet zakupiony na terenie kraju... A ja myslalem ze taka duza i porzadna firma jak Samsung ma gwarancje światowa...:!:::|
    Moderowany przez zdzich42:

Tytuł poprawiłem na regulaminowy

• REKLAMA
  • #2 4058245
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    ten pas świaczy o uszkodzonym elemencie koło układu odpowiadającego za pion. kilka elektrolitów do wymiany lub kilka zimnych lutów na płycie i będzie działać jak prawie nowy.

Ostrzeżenie za udzielanie błędnych porad. Zdania zaczynamy od dużej litery.

• REKLAMA
  • #3 4058302
    wronaastra
    Poziom 10  
    Dexter23pl napisał:
    ten pas świaczy o uszkodzonym elemencie koło układu odpowiadającego za pion. kilka elektrolitów do wymiany lub kilka zimnych lutów na płycie i będzie działać jak prawie nowy.

na płycie we wnetrzu monitora? jaki moze byc koszt takiej naprawy?
  • REKLAMA
  • #4 4058440
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    ??? przeciez to jest monitor LCD !!!
    - Samsung 204B ( matryca TFT/TN ) zas model 204Ts ( matryca S-PVA).
  • REKLAMA
  • #5 4059337
    wronaastra
    Poziom 10  
    no właśnie to jest monitor LCD więc co mogę z tym zrobić???
  • #6 4082491
    wronaastra
    Poziom 10  
    czy ktos wie co jest przyczyna pojawienia sie "tego" paska??? prosze o pomoc!!!
  • #7 4082893
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Witam.
    Prawdopodobnie masz wyschniety jakiś elektrolit na płycie głównej gdzieś w okolicach prcka graficznego lub na płytce od zasilacza ( jeśli zasilacz znajduje się wewnatrz monitora a nie osobno ). Możesz mieć też jakiś zimny lut.
    Widziałem taki przypadek w monitorze FujitsuSiemens i tam były pęknięte ścierzki od sterownia matrycą ( naprawa niewykonalna ).
    Być może masz u siebie tak samo.
    Powodzenia.

Jesteś pewien, że piszesz po polsku?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Samsung SyncMaster 204B, zakupiony w USA, po włączeniu wyświetla cienki, czarno-zielony pasek o szerokości około 0,5 mm, znajdujący się około 5 cm od góry ekranu. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia elementów elektronicznych na płycie głównej monitora, takich jak wyschnięte elektrolity lub zimne luty w obwodzie odpowiedzialnym za sterowanie pionem. Pomimo że jest to monitor LCD z matrycą TFT/TN, usterka może dotyczyć układów zasilania lub sterowania matrycą. W niektórych przypadkach podobne objawy były spowodowane pękniętymi ścieżkami na płytce sterującej matrycą, co skutkuje naprawą niewykonalną. Koszt naprawy zależy od zakresu uszkodzeń, ale wymiana elektrolitów i przelutowanie może przywrócić pełną funkcjonalność. Gwarancja Samsunga w Polsce nie obejmuje sprzętu zakupionego poza krajem, co ogranicza możliwość serwisowania w kraju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA