logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić podtrzymanie po naciśnięciu mikro-switcha?

procekkk 06 Lip 2007 20:00 3311 10
REKLAMA
  • #1 4056650
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam
    Jak zrobic podtrzymanie dla tego ukladu po nacisnieciu mikro-switch'a, aby np zarowka caly czas sie swiecila po puszczaniu mikro-switcha, bez uzycia przekaznika?
    Ponizej jest uklad bez podtrzymania.
    Chce to uzyc do zabezpieczenia w samochodzie.
    Z gory dziekuje za pomoc
    Załączniki:
    • Jak zrobić podtrzymanie po naciśnięciu mikro-switcha? Schowek01.jpg (8.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4056715
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Zamiast tranzystora zastosuj tyrystor.
  • Pomocny post
    #4 4056746
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    W zasadzie jest to wykonalne. Musisz jednak zmienić układ elektryczny.
    1. Po pierwsze żarówka powinna być podłączona w obwodzie kolektora tranzystora (emiter do masy).
    2. Szeregowo z przyciskiem powinieneś zastosować rezystor ograniczający prąd bazy.
    3. Równolegle z przyciskiem powinieneś podłączyć fotorezystor (umieszczony fizycznie w pobliżu źródła światła), który podtrzymałby prąd bazy jeżeli to źródlo będzie świecić.
    4. Układ mógłbyś "wyłączać" poprzez przysłonięcie fotorezystora.
    Wszystkie elementy musisz dobrać (nie podałeś przecież ani mocy żarówki, ani typu tranzystora).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4057647
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 209
    psooya napisał:
    a mozę by tak przeżutnik na dwuch tranzystorach typu RS lub prościej CMOS cd4013 przerzutniki typu D lub CD4027 JK

Ba trzeba troszkę inicjatywy . Kolega procekkk raczej nie zagląda na strony czasopism o tematyce elektronicznej. Np. tu http://www.edw.com.pl/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4057838
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    wystarczy zrobić dwójkę liczącą zwierajac nie Q z D dla CD4013 lub dla JK na CD4027 podłączyć J i K do + zasilania wielka mi filozofia potem wysterowac jakiegoś mosfeta albo bipolata i kilowata by można pociągnąć hehehe to już byl żart z tym kilowatem ale dużo można naprawde dwa elementy no mozę 3 i układ działa

Dodano po 1 [minuty]:

można jeszcze na NE 555 ..... hmmm ciekawe czego nie można na tym ukłądzie zrobić ja już kilka układow zrobilem i jestem zaskoczony że to działa i się dało hehehe :D

Dodano po 1 [minuty]:

aha i widze to program crococlip ?? jeśli tak to zrob multiwibrator na dwóch tranzystorach fajne wybuchają już lepszy workbench do takich zabawa ma CMOSki i NE 555 :D
  • #8 4059735
    procekkk
    Poziom 24  
    Zastanailem sie na bramkach, nie spieszy mi sie z tym, po wakacjach cos zrobie, narazie tak profilaktycznie podpytalem :)
    any56: Generalnie odbiornikiem bedzie cewka przekaznika jednostykowego (bedzie zamykal obwod w instalacji samochodowej); o doborze pradu bazy rezystorem oczywiscie ze wiem :)
    RADEKRPISZ: zagladam do roznych gazet, dlatego pierwsza mysla jaka mi przyszla to bramki :) ale pomyslalem se ze moze na tranzystorach jakos da sie to zrobic :)
    Dziekuje bardzo za zainteresowanie, po wakacjach cos zrobie bo akurat za pare dni wyjezdzam zagranice :)
    Pozdrawiam i zycze milych wakacji :)
  • #10 4061162
    procekkk
    Poziom 24  
    cos w stuly wylacznika pompy paliwa, ale w diesel'u :) Po wakacjach bede to robil wiec jeszcze mam troche czasu ale dzieki za rade :)
    pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania podtrzymania sygnału po naciśnięciu mikro-switcha, tak aby np. żarówka świeciła się nadal po zwolnieniu przycisku, bez użycia przekaźnika. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przerzutników typu D lub JK, np. układów CMOS CD4013 lub CD4027, które umożliwiają zatrzaskanie stanu. Alternatywnie sugerowano użycie tyrystora jako elementu podtrzymującego prąd. Wskazano również możliwość wykorzystania układu NE555 lub multiwibratorów na tranzystorach. Jeden z użytkowników zasugerował zastosowanie fotorezystora do podtrzymania prądu bazy tranzystora, co pozwoliłoby na wyłączanie układu przez zasłonięcie fotorezystora. Dyskusja uwzględniała zastosowanie w instalacji samochodowej, m.in. do zabezpieczenia wyłącznika pompy paliwa w silniku diesla. Zwrócono uwagę na konieczność doboru rezystorów ograniczających prąd bazy oraz na konfigurację tranzystora (żarówka w obwodzie kolektora, emiter do masy). Zalecano unikanie prostych bramek logicznych na rzecz przerzutników Schmitta, np. CD4093, aby zminimalizować drgania styków. Podano linki do materiałów edukacyjnych i przykładów układów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA