logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig cuc2033 - pilot nie działa, klawiatura manualna OK, co sprawdzić?

roman4 07 Lip 2007 08:36 995 7
REKLAMA
  • #1 4058068
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witam , mam problem tv nie funkcjonuje na pilota pilot sprawny , odbiornik podczerwieni w tv też go sprawdzałem , ( nie wiem czyżby procesor poleciał ale chyba by klawiatura manualna by też nie działała ?)
    klawiatura manualna funkcjonuje normalnie. Co posprawdzać aby usunąć usterkę , pozdrawiam Roman
  • REKLAMA
  • #2 4058093
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    jeśli pilot ok to sprawa raczej wygląda na kondki w okolicy zasilania odbiornika podczerwieni ewentualnie procka. Raz miałem taki przypadek ze TV nie wstawał wymieniłem jeden kondek na zasilaniu TV działał ale nie kumał pilota wymieniłem wszystkie na przetwornicy i pierwotnej stronie trafa linii bez szukania winnego TV działa z pilotem. A niema jakiś innych objawów np po całej nocy wyłączony od sieci nie na ST-BY np załącza się dłużej albo nie chce się załączyć ?
    Pozdrawiam

Jeszcze napisz jaki tam jest procek
  • REKLAMA
  • #3 4058105
    roman4
    Poziom 22  
    Oprócz że nie działa na pilota wszystko funkcjonuje normalnie , a padło mi to podczas ustawiania kanałów.
    P.s. O rety zobaczyłem teraz iż masa która idzie chyba na linkę masującą kineskop leżała w płycie głównej opisze zaraz czego dotykała.
  • REKLAMA
  • #5 4059271
    roman4
    Poziom 22  
    Linka dotykała do łacznika BR106 ?
  • REKLAMA
  • #6 4067871
    roman4
    Poziom 22  
    Witam prześledziłem tor sygnału i z mojego rozeznania dochodzi on do układu TDA8843 , jeśli się mylę proszę o komentarz. Pozdrawiam Roman
  • #8 4418923
    roman4
    Poziom 22  
    Po wymianie procesora na nowy tv zaczoł działać na pilota. zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Grundig CUC2033, który nie reagował na sygnały z pilota, mimo że pilot i odbiornik podczerwieni były sprawne, a klawiatura manualna działała poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie procesora lub kondensatorów w obwodzie zasilania odbiornika podczerwieni. Po stwierdzeniu zwarcia i uszkodzenia masy na płycie głównej zasugerowano wymianę procesora. Tor sygnału podczerwieni prowadził do układu TDA8843. Po wymianie procesora telewizor zaczął poprawnie reagować na pilota, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA