logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chassis TV 9.6 PAL - wsad do Tevion MD 7078 VTS i Lifetec LT 7079 VTS?

gjery 07 Lip 2007 10:19 2776 14
REKLAMA
  • #1 4058267
    gjery
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam
    wiem że temat był już na Elektrodzie, ale mojego problemu nie rozwiązałem. Potrzebny mi wsad do TV Tevion MD 7078 VTS Chassis TV9.6 PAL Problem mam taki że pali tranzystor linii ( może już z 8 szt ) Mam również telewizor Lifetec LT 7079 VTS Chassis 9.6 PAL 10 z takim samym problemem. Próbowałem z różnymi wsadami tymi z Forum oraz z RU - bez efektu, jak palił tak pali tranzystory. Procesor w obu tych telewizorach taki sam ST 92R195B0/EPF. Czytałem również opinie co do transformatorów, zdania są podzielone, ja mam wstawiony 1352.5033 w obu TV. Jak z takim "wynalazkiem" postępować, bo jest to pierwszy mój kontakt z tym Chassis. Czy chassis TV9.6 PAL a 9.6 PAL 10 to to samo, czy można te same wsady ładować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4058569
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Palenie sie kluczy WN nie jest wina zlego wsadu pamieci!.Masz uszkodzenie i trzeba je usunac.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4058749
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    A w jakim momencie sie palą. Podczas pracy czy podczas włączania lub wyłączania pilotem?
  • #4 4059197
    gjery
    Poziom 16  
    Tranzystory uszkadzają się różnie, czasami przy starcie telewizora, czasami po paru dniach ( 2-3 dni ) a raz upalił się przy wejściu w AV, po kilkugodzinnej pracy. Tranzystor nie nagrzewa się nadmiernie, zakładam S2000A. Mam obawy co do jakości transformatora, w poniedziałek zamówię HR lub Eldor. Zauważyłem jeszcze ( czasami ) dziwne reagowanie na pilota, tak jakby odbiornik blokował się. Sprawa dotyczy Teviona. Co do Lifetec to stoi u mnie już jakiś czas, przeznaczony był na rozbiórkę. Być może że teraz uda się zrobić któryś z nich lub oba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4060215
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Panowie z całym szacunkiem dla wszystkich(zwłaszcza dla stanisława-myślę że dysponuje trochę większą wiedzą ode mnie).... Jeśli chodzi o hota w tym chassis to niestety jest on w stanie paść od błędów w pamięci. Spotkałem się z tym chyba nawet (jeśli dobrze pamiętam) w tym samym modelu. Również padał różnie-czasami przy starcie a czasami podczas pracy. Po zmianie wsadu tv gra do dziś a to już napewno rok jak nie dłużej(wiem bo tv znajomego). O ile dobrze pamiętam to chassis to wystarczy pusta pamięć i ustawić opcje. Pozdrawiam
  • #6 4060345
    gjery
    Poziom 16  
    Czy pamięć trzeba nową, czy można zaprogramować starą - nowym wsadem. Na pustej pamięci nie próbowałem zobaczę w poniedziałek. Nie twierdzę że jest tu problem z pamięcią, ale posprawdzałem standardowo elementy w sterowaniu tranzystora i nic nie znalazłem, napięcie zasilania też stabilne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4060381
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Ja rózwnież nie twierdzę że usterka leży w zawartości pamięci. Pamięci nie trzeba nowej. Wystarczy wyczyścić starą(najlepiej zapisać sobie obecny wsad). Dużo rzeczy może sprawiać takie problemy. Np. problem w sterowaniu lub sam trafopowielacz. Ale zmienic wsad nic nie kosztuje i napewno nie zaszkodzi, a będziemy mieli jeden powód wyelimiowany. Pozdrawiam
  • #8 4061064
    gjery
    Poziom 16  
    No i jestem w tym samym punkcie, zamówię HR-a, wstawię czystą pamięć, napiszę o postępach.
  • #9 4098586
    gjery
    Poziom 16  
    Witam ponownie, dalej walczę z tym odbiornikiem, być-może że usterkę (palenie tranzystora linii) naprawiłem, chodzi już jakiś czas. Mam natomiast inną równie ciekawą, mianowicie wyłącza się, lub blokuje, (pomaga restart włącznikiem głównym), ale tylko na jednym konkretnym programie. Programem tym jest lokalny krakowski program nadawany na kanale 50 oraz na kanale 57 (takie są u mnie dostępne). Na innych jest wszystko ok. Nie pomaga wymiana wsadu, ani wstawienie czystej pamięci, podstawiłem też głowicę. Tak kapryśnego odbiornika jeszcze nie miałem, każda sugestia mile widziana.
    Pozdrawiam.
  • #11 4098899
    gjery
    Poziom 16  
    Dzięki za link niektóre opisy pasują do mojego przykładu idealnie. Zwłaszcza opis "krzaczków, kolorowych prostokącików" . Poczekam parę dni i zobaczę. Ostatnio TV Kraków miała jakąś awarię, ktoś ukradł kabel zasilający czy coś w tym stylu, może działają na "prowizorce", a efektem jest wieszanie się procesora w tym typie telewizora.
  • Pomocny post
    #12 4099717
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Szkoda, że nie napisałeś co zrobiłeś, że Q304 na razie nie pada.
    Szukasz pomocy, ale jak sam coś wymyślisz to ukrywasz.

Może trzeba zrobić "patent" przewidziany przez producenta. Info masz tu
    http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/983/Schneider_TV9.html

Również "krzaczki" i blokada procka jest opisana - Schneider proponuje wymianę IC902 na nowszą wersję.
  • #13 4099785
    gjery
    Poziom 16  
    Nic nie ukrywam, napisałem że "może naprawiłem" na razie jest za wcześnie na wnioski. Staram sie z tych dwóch złomów zrobić choć jeden. Po prostu przekładam z jednego do drugiego co się da. Trafo założone HR, na "bublach" tranzystory padały jak muchy.
    Panowie, w tej chwili to żałuję że się za to zabrałem, zainwestowałem w tego bubla około 200zł i ciężko będzie odzyskać kasę, jeśli zrobię to tylko dla swej satysfakcji. Procesora nie będę wstawiał nowego - chyba że sie pokuszę na przekładkę.
  • #15 4099883
    gjery
    Poziom 16  
    Oryginalny tranzystor taki był S2000 !!! , nikt tego Tv nie otwierał przedtem, nie było śladów lutowania. Sugerujesz że taki wstawić? Wstawię - jeśli ma działać. Moje chassis jest trochę inne (TV 9.6), niż z linku który podałeś.

Dodano: 23-07-2007
    Porównałem dziś moje chassis z tą informacją co otrzymałem od kol Mirex wszystko jest zrobione jak zaleca producent, oprócz dodatkowych diod zenera 5,6V w 2 i 3 IC 701 . Jako Q304 założyłem S2055. Na razie chodzi " krzaczki" jakby rzadziej występują.

Dodano: 30-07-2007
    Telewizor nadal działa, wygląda że będzie chodził.
    Wejście w tryb serwis możliwe pilotem RC 2000 kupionym w Cybor-Tech za 10zł (chińczyk).
    Głównym powodem palenia Q304 w moim przypadku było trafo. Wymieniłem również pamięć na nową i załadowałem nowym wsadem (w tej chwili nie wiem jakim, ale zdaje się że jakimś RU).
    Zawieszanie procesora odpuściłem sobie, tak zostanie, blokuje się czasami.
    Drugiego odbiornika nie będę uruchamiał, pójdzie na rozbiórkę.
    Dzięki wszystkim za pomoc a szczególnie kol. mirex . Temat zamykam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu palenia tranzystorów linii (Q304) w telewizorach Tevion MD 7078 VTS i Lifetec LT 7079 VTS z chassis TV 9.6 PAL oraz 9.6 PAL 10. Użytkownik wymieniał wielokrotnie tranzystory, stosował różne wsady pamięci (w tym z forum i rosyjskie), jednak problem nie ustępował. Procesor w obu modelach to ST 92R195B0/EPF. Wskazano, że przyczyną awarii nie musi być zły wsad, lecz uszkodzenie elementów sterowania lub transformatora (oryginalnie 1352.5033, zalecane zamienniki HR lub Eldor). Wymiana pamięci na czystą i załadowanie nowego wsadu może pomóc, ale nie jest gwarancją rozwiązania problemu. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania oryginalnych tranzystorów S2000A zamiast zamienników S2055, które mogą nie być kompatybilne. W jednym przypadku wymiana transformatora i pamięci oraz poprawne wsady pozwoliły na stabilną pracę telewizora, choć zdarzały się sporadyczne zawieszenia procesora, zwłaszcza na konkretnych kanałach lokalnych (np. TV Kraków na kanale 50 i 57). Opisano również możliwość wejścia w tryb serwisowy pilotem RC 2000. Wskazano na dokumentację techniczną chassis TV9.6 oraz podobieństwa do chassis CUC2130, gdzie problem z "krzaczkami" i blokadą procesora może wymagać wymiany układu IC902 na nowszy model. Drugi telewizor Lifetec LT 7079 VTS pozostaje nieuruchomiony i przeznaczony do rozbiórki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA