Obiawy: 1.same zamykają się strony www (szczególnie na www kurnik )
2.niespodziewany reset (bez niebieskiego ekranu)
3.niespodziewany reset (z niebieskim ekranem zrzut pamięci )
4.brak odpowiedzi (i trzeba ręcznie resetować bo nic nie działa)
Wszystkie podzespoły są nowe płyta: GA-M61PM-S2 ver1.0 bios F3 zmieniony na F5, zasilacze podmieniane, pamięci dual 2x512Mb/667Mhz testowane, HDD 250GB sata2, nic się nie przegrzewa 32st na procesorze Athlon 64 x2 3600+, system XP sp2 (przeinstalowany), kaspersky zmieniony na avast .3 miesiące już z tym walcze i dalej to samo.
Sprzęt nie jest podkręcony? Przetestuj pamięć pod kątem błędów np. programem MemTest. Czy masz ustawione taktowanie, timingi i napięcie zgodne ze specyfikacją modułów? Zobacz, czy nie masz ustawionego Command Rate na 1 - jeśli tak, to spróbuj ustawienia 2. Jaki masz zasilacz? Podstaw inny, sprawdzony na próbę. Problem występuje od początku złożenia PC, czy pojawił się po pewnym czasie?
Nic nie było i niejest podkręcane . Timing Mode jest auto , memory clock DDR667 , cas latency 5T. Nie mam opcji w biosie Command Rate. Zasilacze podmieniałem 350Wi 450W. Problem jest od począdku.
Moc zasilacza to nie jest sprawa najważniejsza - istotniejsze jest to, jakiej jest on jakości. Badziewne zasilacze typu Deer czy inszy Mustang nie dość, że mają zawyżone moce, to jeszcze spore odchyłki na poszczególnych liniach i awaryjną konstrukcję.
Przetestuj koniecznie pamięć wspomnianym MemTestem. Co do opcji Command Rate - u mnie na NForce 570 ustawienie 1 robiło problemy przy modułach ustawionych w Dual. W Twoim BIOSie to ustawienie może nazywać się inaczej - np. 1T/2T Memory Timing lub/i może być dostępne dopiero w rozszerzonych opcjach (CTRL+F1 na głównym ekranie). Zresztą to, jakie jest bieżące ustawienie możesz sprawdzić np. programem CPU-Z w zakładce Memory. Zobacz, czy coś się zmieni, gdy ustawisz moduły jako Single (czyli 64bit - na slotach różnego koloru).
To chyba jakaś stara wersja CPU-Z. Wskazuje bardzo dziwne rzeczy (np. DDR, 100MHz, dzielnik pamięci 20/1). Ściągnij ze strony producenta najnowszą wersję 1.40.5.
Te wskazania już wyglądają normalnie . Czy w rozszerzonych opcjach BIOS (CTRL+F1) również nie masz możliwości zmiany Command Rate (teraz jest ustawiony na 1)? Spróbowałeś obsadzić pamięci w slotach o różnych kolorach (tryb Single)?
Wgrywałeś najnowsze sterowniki do chipsetu? Łatkę dla dwurdzeniowych AMD instalowałeś?
Wspomnianych zasilaczy nie znam, więc nie wypowiem się na temat ich jakości - jednak nie budzą mojego zaufania.
W biosie w rozszerzeniach szukam i nie moge znaleść Command Rate . Sterowniki wgrałem te co były z płytą a pózniej instalowałem ze strony producenta , a łate dla dwurdzeniowych AMD nie instalowałem niewiem gdzie jest jeszcze poprzekładam w slotach i zobacze ,ale sprawdzałem na jednej pamięci i problem jest dalej .
Łatkę znajdziesz tu (Dual Core Optimizer) ale ona ma znaczenie raczej tylko wydajnościowe - tak przy okazji sterowników chipsetu o niej wspomniałem.
Na stronie Gigabyte jest już BIOS w wersji F7.
Czy na świeżo postawionym systemie też jest od razu taki sam problem? Łatki do systemu pościągane? Przeskanuj jeszcze system innymi antywirusami online (BitDefender, F-Secure) oraz pod kątem innego śmiecia (SuperAntiSpyware, HijackThis).
aLogfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 17:10:22, on 2007-07-07
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Grafika jest zintegrowana GeForce6100 nForce430 ( której używam).
Formatowałem partycje C na której jest system i problem jest dalej . Same wyłączające się okna przedlądarki interexplorer i Firefox . Wyskakuje komunikat: Aby pomóc w ochronie tego komputera , system Windows zamknął ten program. Nazwa: Eksplorator Windows i zwis .
Grafika jest zintegrowana GeForce6100 nForce430 ( której używam).
Formatowałem partycje C na której jest system i problem jest dalej . Same wyłączające się okna przedlądarki interexplorer i Firefox . Wyskakuje komunikat: Aby pomóc w ochronie tego komputera , system Windows zamknął ten program. Nazwa: Eksplorator Windows i zwis .
Wydaje mi się, że to może być jeszcze kwestia sterownika. Używasz forceware z nvidii czy sterownik z płyty gigabyte'a? Czasem starszy driver jest lepszy.Możesz jeszcze spróbować wsadzić inną grafikę i potestować nawet coś na PCI.
Widać coś w dzienniku zdarzeń? Czasem tam można zobaczyć dokładniej co spowodowało błąd (błąd aplikacji bądź systemu -te z czerwoną ikonką prześledzić)
Używam sterownik z płyty gigabyte'a . W podglądzie zdarzeń widać co jakiś czas Application Error. Uważam że w niektórych przypadkach moderatorzy przesadzają z tymi błędami.
Używam sterownik z płyty gigabyte'a . W podglądzie zdarzeń widać co jakiś czas Application Error. Uważam że w niektórych przypadkach moderatorzy przesadzają z tymi błędami.
Więc daj znać czy podmiana sterownika coś da (różne wersje forceware nvidii). Rozumiem, że w "application error" nie można nic dodatkowo wyczytać ? Tak samo nie dałeś znać czy zastosowanie ustawień "fail-safe" coś daje..
Również nie wiadomo czy udało Ci się tą łatę wgrać
Niemam żadnej grafiki na PCI żeby sprawdzić.
Zastosowanie "fail-safe" nic nie daje.
Już niewiem które (dokładnie) sterowniki instalować, zainstalowałem ze strony producenta i nie miałem audio dopiero z płytki zainstalowałem i audio było ok.
Technika idzie do przodu a coraz to większe dziadostwo robią.
Uwaga: zauwarzyłem że jest taki momet na grach na kurniku że poruszenie myszą (optyczną) wyłącza całkowicie przeglądarke stron www i wyskoczy notatnik java:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic742248.html Trzeba ponownie wybrać stronę www i się zalogować do gry.
Coś generuje jakiś impuls albo trzask że komputer się czasem zresetuje (niebieski ekran i zrzut pamięci).
Albo wyskakują takie okna 1 a po 2 nic niemożna zrobić tylko reset ręcznie.
Hdd podmieniałem podpinając szeroką taśmą i dalej to samo.Prubowałem już chyba wszystkiego biosy zmieniałem i nic nie pomogło. Myśle że to chyba płyta główna waryjuje.
Jeszcze jak zawiesi to kursorem można jezdzić a jak klikne lewy klik to zapiszczy głosnik w komputerze i wtedy totalny zwis.
✨ Na płycie głównej GA-M61PM-S2 ver.1.0 z procesorem Athlon 64 x2 3600+ występowały problemy z niespodziewanymi resetami, zamykaniem stron internetowych (szczególnie na serwisie Kurnik), zrzutami pamięci po niebieskim ekranie oraz zawieszaniem systemu Windows XP SP2. Podzespoły były nowe, w tym pamięci DDR2 2x512MB 667MHz, zasilacze EYE-T EX450-PFC i XILENCE ATX500W.PFC, a system był świeżo zainstalowany. Testy pamięci programem MemTest nie wykazały błędów, BIOS był aktualizowany do wersji F5, a sterowniki chipsetu i grafiki (zintegrowana GeForce 6100 nForce 430) instalowane z płyty i ze strony producenta. Próbowano różnych ustawień BIOS, w tym "fail-safe", oraz zmiany konfiguracji pamięci (tryb single/dual), jednak bez poprawy. W dzienniku zdarzeń pojawiały się błędy aplikacji, a antywirus Avast został zastąpiony po testach innymi skanerami. Problem nasilał się podczas grania na Kurniku, gdzie poruszanie myszą optyczną powodowało zamykanie przeglądarki i pojawianie się notatnika Java. Po długich testach i wymianie płyty głównej na model GA-M61P-S3 rev.1.0 problemy ustąpiły, co wskazuje na uszkodzenie lub wadę płyty GA-M61PM-S2.