logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600

lelekx 08 Lip 2007 03:31 2161 9
REKLAMA
  • #1 4060904
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Witam,
    laptop ma matrycę TFT 1024x768 od nowości.
    Od pewnego czasu zgłupiał i zaczyna wyświetlać obraz jak na matrycy 800x600:
    - przy starcie komputera, podczas POST obraz jest w lewym górnym prostokącie i powtórzony fragment na dole i po prawej stronie
    - po starcie systemu wykrywa monitor "Digital Flat Panel (800x600)" i nie daje sobie przemówić, że jest inaczej
    - po zmianie rozdzielczości na siłę na 1024x768 zachowuje się nadal jak z matrycą 800x600, obraz jest przewijany w lewym górnym prostokącie o tych wymiarach.

Prawdopodobnie problem pojawił się po założeniu do stacji dokującej, ale tego nie jestem pewien.
    Resetowanie ustawień w BIOSie i wypinanie baterii+zasilacza bez skutku.
    Jak go namówić, żeby wykrył matrycę 1024x768?
  • REKLAMA
  • #2 4061469
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Po otwarciu notebooka firmy Dell zerknij na wiązkę przewodow miedzianych łączących matrycę z płytą główną notebooka zamontowaną w obudowie z bliżej nie określonego tworzywa sztucznego o bliżej nie określonym kolorze (nadmienię tutaj, że jak większość mężczyzn jestem lekkim daltonistą, ale nie to żebym nie rozpoznawał czerwonego i zielonego tylko mniej więcej różnych odcieni kolorów), może coś się wypięło (wypięło - nie mam tutaj na myśli wypięcia części ciała na np. Tadeusza tylko bliżej nie sprecyzowane rozłączenie wtyczki z płytą główną), albo przerwało i przy starcie komputer niepoprawnie rozpoznaje monitor.
    Nie zaszkodzi także sprawdzić na monitorze zewnętrznym.

Proszę edytować ten post przyciskiem: Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600 i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Popraw post!
    Stosowanie slangu jest niedozwolone.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!

Ps. Proponuję przed wysłaniem postu nacisnąć przycisk "Pisownia" ...

TONI_2003

p.s. zastosowałem się do zaleceń moderatora, uważam jednak że sie nie wyspał :P
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 4062208
    lelekx
    Poziom 30  
    Na monitorze zewnętrznym, zarówno przez wbudowany port i przez dokstację jest OK. Dlatego nie zauważyłem kiedy się to stało, gdyż laptop pracował cały czas zadokowany. Sprawdzę po weekendzie kabelki.
  • #4 4068741
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Napisz jaki model dokładnie pokazuje bios
    Czy to jest CPxJ 650GT .
    Chodzi mi szczególnie o te ostatnie litery.
    Może być tam jeszcze XT albo coś zupełnie innego.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 4070370
    lelekx
    Poziom 30  
    Witam,
    po południu będę miał fizyczny dostęp do komputera. Postaram się od razu napisać jaki to model i wyniki obserwacji kabelków.
  • REKLAMA
  • #6 4071835
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Z tego co pamietam w starszych IBM-ach bylo tak ze po podpieciu do stacji dokujacej, tworzyl sie osobny profil dla takiej konfiguracji. Zobacz czy ekran i karta graficzna sa poprawnie wykrywane i instalowane w menadrze
  • REKLAMA
  • #7 4072895
    lelekx
    Poziom 30  
    To nie sprawa systemu ani profilu sprzętowego, już podczas POSTu wyświetla jak na 800x600.
    Ten sprzęt to Dell Latitude CPx model No PPX, service tag 7HSX101. Jeszcze nie zaglądałem pod obudowę, zaraz to pewnie zrobię.
    ---------------------------------------------------------
    Update:
    Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600
    Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600Laptop Latitude CPx - zgłupiał, wykrywa panel 800x600
  • Pomocny post
    #8 4073262
    PitD

Laptop widzi matrycę 12" albo zupełny jej brak.
    Świadczy o tym zapis z biosu.
    Trzeba by było sprawdzić taśmę i matrycę. Być może też eeprom matrycy został uszkodzony i stąd też taki efekt.
    Najlepiej by było przełożyć całą matrycę z taśmą z innego DELL-a CPx i sprawdzić jak się będzie zachowywać.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #9 4073936
    lelekx
    Poziom 30  
    Tasiemki wyglądają OK, zarówno przy płycie jak i przy matrycy. Profilaktycznie rozłączyłem, przeczyściłem i zamknąłem wszystkie złączki od taśmy matrycy, ale bez efektu. Niestety nie będę miał innej matrycy na podmiankę.
    Obstawiałem, że informacja o typie matrycy jest przechowywana w eepromie na płycie, wówczas wystarczyłoby wygrzebać w sieci zawartość takowego od tego samego sprzętu. Sprawa się skomplikowała, bo eepromu do matrycy to chyba nigdzie nie znajdę.
    Zostaje chyba tylko kupno paściucha na części na allegro :)
    ps. Czy brak Service Tag w BIOSie nie oznacza błędu w EEPROMie na płycie?
  • #10 4075958
    PitD

Service Tag możesz wpisać za pomocą svctag.exe

http://ftp1.us.dell.com/utility/svctag.exe

Piszesz svctag.exe /S 7HSX101

oczywiście wszystko pod dosem.

Ale to nie powinno przeszkadzać.

Oczywiście brak Service Taga oznacza że albo jest uszkodzona płyta albo ktoś zerował eeproma na płycie w wiadomym celu.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Latitude CPx z matrycą TFT 1024x768 od nowości zaczął wyświetlać obraz w rozdzielczości 800x600, zarówno podczas POST, jak i w systemie, który wykrywa monitor jako "Digital Flat Panel (800x600)". Obraz jest ograniczony do lewego górnego rogu ekranu i powielany na pozostałej powierzchni. Problem pojawił się prawdopodobnie po podłączeniu do stacji dokującej. Reset BIOS-u i odłączenie zasilania nie pomogły. Test na monitorze zewnętrznym wykazał poprawne działanie, co wyklucza problem z kartą graficzną. Sugerowano sprawdzenie taśmy łączącej matrycę z płytą główną, gdyż może być uszkodzona lub rozłączona. Możliwe jest również uszkodzenie EEPROM matrycy, który przechowuje informacje o jej rozdzielczości. Brak Service Tag w BIOS-ie może wskazywać na uszkodzenie EEPROM płyty głównej. Proponowano wymianę matrycy wraz z taśmą z innego egzemplarza Dell Latitude CPx w celu weryfikacji. Próby czyszczenia i ponownego podłączania taśm nie przyniosły efektu. Wskazano także możliwość wpisania Service Tag za pomocą narzędzia svctag.exe pod DOS-em, choć brak tego tagu nie powinien wpływać na problem z rozdzielczością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA