logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przystosowanie ładowarki PARKSIDE X12V Team do zasilania Off Grid (24V)

Kuniarz 28 Gru 2024 12:41 2481 9

TL;DR

• Przerobiono ładowarkę Parkside X12V Team PLGK 12 A1/A3 do pracy z off-gridowym zasilaniem 24 V zamiast z sieci 230 V.
  • Zastosowano przetwornicę step-down CC ustawioną na 13,3 V i ograniczenie około 2 A, a zasilanie podano przez diodę prostowniczą.
  • Do obudowy dodano gniazdo Jack 5,5/2,5 mm, a moduł przetwornicy przyklejono do płaskiej powierzchni taśmą piankową.
  • Testy potwierdziły poprawne ładowanie: z 24 V pobór wynosił około 1 A, po zakończeniu spadł do 50 mA, a diody świeciły prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Zmodyfikowana ładowarka Parkside z etykietą ZASILANIE 24V DC
    Przystosowanie ładowarki Parkside do zasilania z 24V.

Wstęp.
    Parkside to popularna marka narzędzi dostępna m.in w sieciach Lidl. Elektronarzędzia akumulatorowe są "dość tanie i w miarę dobre", czyli doskonale nadają się do domowego majsterkowania. Jest kilka serii tych urządzeń, dziś na tapet trafia ładowarka i akumulatory "X12V Team". Baterie te pasują do wkrętarek, ręcznych pił do gałęzi i tym podobnych małych elektronarzędzi. Pojemność 2Ah nie powala, ale za to narzędzia są lekkie i zgrabne.
    Oczywiście do baterii akumulatorów są dedykowane ładowarki sieciowe o symbolu PLGK 12 A1 (A1 to numer wersji).

Po co to w ogóle ?
    To kluczowe pytanie ma dość prostą odpowiedź, no bo co można począć np. na działce, na której jeszcze nie ma zasilania sieciowego, a jest już coś do roboty ?
    Można oczywiście mieć zapas baterii, ładować w domu i brać je na akcje na działce. Może dałoby się je ładować z samochodu ? A może zaprząc do tego popularną fotowoltaikę ?
    Zamysłem tego projektu jest właśnie typowy "off grid", czyli brak przyłącza energetycznego, panele fotowoltaiczne, magazyn energii i to co się da zasilać z niskiego napięcia.
    Nie wdając się w szczegóły, bo nie to jest tematem, mamy do dyspozycji 24V z dwóch szeregowo połączonych akumulatorów doładowywanych panelami fotowoltaicznymi.
    W dyskusjach pojawia się wiele głosów, żeby użyć przetwornicy na 230V i z tego zasilić oryginalną ładowarkę. Nie chcę iść tą drogą, dla mnie przetwarzanie 24V na 230V po to żeby z tych 230V znów zejść do 13V jest totalnie bez sensu. Pomijając już straty energii, to rośnie liczba urządzeń, zwiększa się potencjalna awaryjność. Zamierzam co się da, zasilać z niskiego napięcia i basta.

Konstrukcja ładowarki.
    Mam do dyspozycji model A1 i A3, konstrukcyjnie bardzo podobne. Jest to typowa przetwornica z 230V na 13,3V na stronie wtórnej, ze sprzężeniem zwrotnym.

Ładowarka Parkside z akumulatorem X12V Team Ładowarka Parkside z podłączonym akumulatorem X12V Team.

Po stronie wtórnej jest układ kontroli prądu ładowania (ten jest różny w A1 i A3), który wyłącza przetwornicę gdy prąd ładowania spadnie do jakieś granicy.
    Pisząc "do jakieś granicy" nie mam konkretnej informacji, ale z obserwacji wynika, że ładowarka kończy proces ładowania gdy prąd spadnie poniżej 500mA. Prawdopodobnie bateria przyjęłaby jeszcze trochę energii, ale to jest prosta i tania konstrukcja. Może są bardziej zaawansowane rozwiązania.

Wnętrze otwartej ładowarki Parkside z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną ładowarki Parkside z widocznymi elementami elektronicznymi.

Ładowarki mają dwie diody świecące - czerwona oznacza ładowanie, zielona koniec ładowania. Co ciekawe, w wersjach A1 i A3 ta sygnalizacja działa inaczej, ale o tym dalej.

Jak to przystosować ?
    Pierwszy pomysł to zasilić część wtórną ładowarki. Oryginalnie pojawia się tam 13,3V, podłączyłem więc zasilacz, złożyłem i... po włożeniu baterii faktycznie popłynął prąd około 700mA, bateria raczej się ładowała, ale diody nie świeciły. Konsultowałem temat na forum elektroda.pl, jeden z użytkowników napisał "u mnie działa". Faktycznie działa, ale na ładowarce w wersji A3 - tam diody świecą i prawidłowo sygnalizują stan urządzenia. Jako że mam do dyspozycji zarówno A1 jak i A3, postanowiłem nie drążyć dalej dlaczego starsza wersja nie sygnalizuje i przerobiłem A3. Kolega zasugerował, że należy ograniczyć prąd ładowania już na etapie dostarczania tych 13,3V.
    Wyszukałem na hasło "przetwornica step-down CC" moduł, w którym jednym potencjometrem ustawia się napięcie wyjściowe, a drugim poziom ograniczenia prądowego.

Przetwornica step-down XL4015E1 na płytce elektronicznej.

Ustawiłem więc 13,3 V i około 2A maksymalnego prądu. W celu ustawienia prądu wymusiłem obciążenie kilkoma rezystorami 1ohm/10W i regulowałem do osiągnięcia 2A w obwodzie.

Woltomierz i przetwornica podczas regulacji napięcia. Ręka regulująca przetwornicę na biurku z miernikiem pokazującym 2.006 A.

Zależało mi na uniwersalności rozwiązania, więc pozostawiłem całą oryginalną elektronikę, a zasilanie 13,3V podłączam przez zwykłą diodę prostowniczą. Zabezpieczam tym samym moją przetwornicę przed napięciem wstecznym, generowanym przez oryginalną elektronikę.

Montaż mechaniczny.
    Postanowiłem zachować pewien standard, gdyż planuję przystosować też inne urządzenia. Wybór padł na popularne złącze zasilacza Jack 5,5 / 2,5 mm. Zdaję sobie sprawę, że da się w to gniazdko wcisnąć też zasilacz np. 12V, dodałem więc oznaczenie.
    Gniazdo zasilacza zostało zamocowane w tylnej ściance ładowarki, celowo nie jest idealnie na środku, bo musiałem wbić się w lukę między elementami oryginalnej ładowarki.

Wnętrze zmodyfikowanej ładowarki Parkside z widocznym modułem przetwornicy step-down. Wnętrze zmodyfikowanej ładowarki Parkside z zamontowanym gniazdem Jack.

Płytka przetwornicy idealnie pasuje wymiarami do płaskiej powierzchni obudowy ładowarki, przymocowałem ją zatem na dwustronną taśmę klejącą tzw. piankową.

Widok wnętrza ładowarki z widoczną płytką PCB. Moduł przetwornicy step-down na czerwonej płytce z okablowaniem.

Testy.
    Po skręceniu obudowy sprawdziłem najpierw czy ładowarka nadal działa z sieci, test zakończony pozytywnie. Podłączyłem następnie zasilanie 24V. Sygnalizacja zieloną diodą działa prawidłowo. Po włożeniu baterii rozpoczął się proces ładowania, prąd pobierany z zasilacza to około 1A przy 24V, czyli do akumulatorków dostarczane są niespełna 2A przy 13,3V

Ładowarka Parkside X12V Team z podłączonym akumulatorem na biurku. Zasilacz laboratoryjny ustawiony na 24V z wyświetlaczem LCD.

Można przyjąć, że ograniczenie prądowe na module działa. Ładowanie trwało kilka minut, bateria była mało wyczerpana, więc po chwili zgasła dioda czerwona, zaświeciła się zielona i pobór prądu spadł do około 50mA - wszystko działa doskonale.

Wyświetlacz cyfrowy zasilacza pokazujący ustawienia napięcia i prądu. Ładowarka Parkside X12V Team z podłączonym akumulatorem i zieloną diodą naładowania

Podsumowanie.
    Przystosowanie ładowarki sieciwej do pracy w typowym Off Grid, na dziko, bez prądu z gniazdka uważam za zakończone pełnym sukcesem. Całość udało się wykonać solidnie i estetycznie. W planach są kolejne przeróbki, jako pierwsza na stół pójdzie ładowarka baterii akumulatorów z serii "X20V Team".
    Czy ten projekt to DIY ? Sprawa może być dyskusyjna, bo można było tą przetwornicę zaprojektować, zamówić płytki, polutować, sprawdzić, poprawić itd... Można, tylko po co, skoro moduł kosztuję dychę ? Takich dożyliśmy czasów, że nie ma co wymyślać koła od nowa, lepiej z tych kół coś zbudować ;-)

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Specjalizuje się w: mechatronika, avr c, arduino, projekty
    Kuniarz napisał 4520 postów o ocenie 825, pomógł 371 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 21365697
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1051
    DIY to jest. Proste, skuteczne i estetyczne wykonanie. A układ oryginalny kosztowałby znacznie więcej. Po zamianie na przetwornicę step-up można to zasilić z akumulatora samochodowego. Ciekawy pomysł, aby wykorzystać "część wtórną" ładowarki.
  • #4 21366022
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Ciekawy jestem wersji X20V Team, z ~25V z aku offgrid na 21V, zostaje tylko 4V, może wystarczy zwykły driver prądowy na LM317 o wydajności 1A, albo jakiś bardziej fikuśny na przetwornicy. Jaką masz koncepcje na to?

modziul napisał:
    Może jeszcze zdążę. Proponuję użycie automatycznej przetwornicy step up step down np takiej https://pl.aliexpress.com/item/10050066152764...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
    co umożliwi naładowanie akumulatora z różnych źródeł w tym z powerbanku (dla pewności sprawdziłem czy faktycznie działa od 5V i działa).

Ciekawe i uniwersalne, zamiast potencjometrów przełączniki z dobranymi rezystorami, pod odpowiednie baterie.
  • #5 21367175
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    To, co prezentujesz nie zlecałeś nikomu; po analizie układu kupiłeś odpowiedni moduł, przetestowałeś go, ustawiłeś parametry pracy, zamontowałeś gniazdo i moduł w obudowie ładowarki. Zrobiłeś to wszystko sam, więc jest to dokładne tłumaczenie skrótu DiY (Do It Yourself).
    Stosowanie najmniejszej z możliwej liczby elementów składowych i urządzeń jest zgodna z moim podejściem do konstrukcji własnych: prosto, na ile układ pozwoli, ale nie prościej :)

Plus za pomysł, wykonanie i za bardzo rzeczowy opis.
  • #6 21367762
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Cześć wszystkim !

Dziękuję za miłe słowa i "plusiki" ;-) to bardzo miłe i budujące.

modziul napisał:
    Proponuję użycie automatycznej przetwornicy step up step down np takiej https://pl.aliexpress.com/item/10050066152764...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Zamawiam te moduły, wyglądają bardzo interesująco. Faktycznie ich zastosowanie pozwoli na jeszcze większą elastyczność - bo da się taką ładowarkę wpiąć zarówno do auta na postoju (12V), odpalonego (14,4V) jak i do mojego OffGridu na 24V.
    Jak moduły dotrą to chętnie podzielę się wynikami testów.

lukiiiii napisał:
    Ciekawy jestem wersji X20V Team, z ~25V z aku offgrid na 21V, zostaje tylko 4V, może wystarczy zwykły driver prądowy na LM317 o wydajności 1A, albo jakiś bardziej fikuśny na przetwornicy. Jaką masz koncepcje na to?

Spróbuję zastosować moduł wymieniony powyżej, to powinno działać.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21368799
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    To świetny przykład na to, że ładowarka składa się z zasilacza i układów regulujących prąd i napięcie ładowania. Nie ma tam żadnej magii. Nie ma też powodu by stare rzeczy nazywać na nowo.
    Właśnie trąbią o obowiązku stosowania gniazd USB-C w urządzeniach przenośnych i zasilacze nazywają ładowarkami. Niech ciemnota się szerzy w narodzie, bo przykład idzie z góry (z telewizora, a tam przecież sami eksperci po studiach dziennikarskich).
  • #8 21368920
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6017
    Taki offgrid to może być niedługo smutna rzeczywistość, aby ładować narzędzia do pracy podczas maksymalnego słońca. Tutaj piszesz, że brak przyłączenia energetycznego był inspiracją konstrukcji.
    Ale trzeba wziąć pod uwagę, że jak tak będzie wszystko postępować, to koszt kilowatogodziny dla firm, będzie tak wysoki, że nie będzie się opłacało włączać narzędzi do pracy.
    Mniejsze straty się zrobi, leżąc po prostu w łóżku i nie idąc do roboty.
    Dzięki za pomysł eliminujący straty i niestety bardzo przyszłościowy, wyślij mi Paczkomat, a prześlę mały upominek.
  • #9 21407644
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Cześć!

Odświeżę temat, bo popełniłem filmik pokazujący tą przeróbkę, zapraszam:

Pomogłem? Kup mi kawę.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji ładowarki sieciowej Parkside X12V Team (model PLGK 12 A1) w celu umożliwienia jej zasilania z systemu off-grid o napięciu 24V. Standardowa ładowarka dedykowana jest do akumulatorów 12V o pojemności 2Ah, stosowanych w lekkich elektronarzędziach Parkside, popularnych w sieciach Lidl. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie przetwornic DC-DC typu step-up lub automatycznych step-up/step-down, które pozwalają na stabilizację napięcia i dostosowanie go do wymagań ładowarki, umożliwiając zasilanie z różnych źródeł, w tym z akumulatora samochodowego (12-14,4V) oraz systemu off-grid 24V. Wskazano na możliwość wykorzystania modułów dostępnych na platformach takich jak AliExpress, które działają w szerokim zakresie napięć (np. od 5V). Dyskutowano także o potencjalnych rozwiązaniach dla wersji X20V Team, gdzie napięcie akumulatora off-grid jest wyższe (~25V), sugerując użycie regulatorów prądowych na LM317 lub bardziej zaawansowanych przetwornic. Podkreślono, że ładowarka składa się z zasilacza i układów regulujących prąd i napięcie, a modyfikacje DIY są możliwe i opłacalne. Autor planuje testy z zakupionymi modułami i udostępni wyniki. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące rosnących kosztów energii i przyszłości pracy off-grid. Na koniec autor udostępnił filmik prezentujący przeróbkę ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA