logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie i restarty PC podczas gier – Athlon 2500+, Radeon 9600, IBOX 350W

barfin22 08 Lip 2007 11:16 1233 6
REKLAMA
  • #1 4061239
    barfin22
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam następujący problem, otóż nie mogę zagrać w żadną grę bo po uruchomieniu gry komp się zawiesza albo sam resetuje.

Mój zestaw to:
    AMD ATHLON 2500+
    Radeon 9600
    1024 DDR
    HDD 80GB
    Płyta gówna GIGABYTE GA-7N400S
    Zasilacz IBOX 350W
    Xp Professional (SP2)

Myślałem na początku że to wina zasilacza, że sobie nie radzi z tym zestawem bo nie jest zbyt dobry więc wyjałem 512 Ram-u i przykręciłem procesor ale to nie pomogło. Test pamięci też nic nie wykrył. Przeinstalowałem również system ale i to nie pomogło. Czym może to być spowodowane i jak można ewentualnie temu zaradzić ?
  • REKLAMA
  • #2 4061274
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Zainstaluj oprogramowanie do analizy temp. procesora i sprawdź.
    Może mieć "za ciepło"...
  • REKLAMA
  • #3 4061296
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Oglądnij kondensatory, wszystkie wyglądają na dobre?
  • REKLAMA
  • #4 4061335
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Przywróć nominalne taktowanie procesora, a problem zniknie. Podkręcając procesor powodujesz, że pozostałe elementy dostają w kość i resety może powodować pamięć, grafika lub inne karty zamontowane w komputerze.
  • REKLAMA
  • #5 4061341
    barfin22
    Poziom 11  
    Co do temp. to chyba jest w porządku :

Procesor: 41C
    Płyta główna : 21 C
    HDD 40 C

Sprawdzałem Everestem podczas pracy kilku programów.
    A tak pozatym to w poprzednim poście zapomniałem napisać że niedawno wymieniałem radiator więc temp. ma ok

A co do kondensatorów to wygladają na dobre.

Dodano po 2 [minuty]:

md ja przykręciłem procesor tylko na jedno uruchomienie żeby zmniejszyć trochę pracy dla zasilacza...a problem ten miałem już wcześniej.
  • #6 4061505
    m.marcinkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zasilacz powinien uciągnąć ten sprzęcik. Zobacz czy dobrze masz założony radiator na procesorze. Skoro wymieniałe, to może przypadkowo założyłeś odwrotnie.
  • #7 4061556
    barfin22
    Poziom 11  
    Zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz...Otóż jak włączam menadżer zadań i mam włączony jakiś program albo otwarta jakąś stronke w necie to użycie procesora bardzo często skacze do 100%

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na zawieszaniu się i restartach komputera podczas uruchamiania gier na zestawie z procesorem AMD Athlon 2500+, kartą graficzną Radeon 9600, 1024 MB pamięci DDR, dyskiem HDD 80 GB, płytą główną Gigabyte GA-7N400S oraz zasilaczem IBOX 350W działającym pod systemem Windows XP Professional SP2. Podejrzenia padły na zasilacz, jednak zmniejszenie ilości pamięci RAM i obniżenie taktowania procesora nie rozwiązało problemu. Testy temperatur wykazały prawidłowe wartości (procesor 41°C, płyta główna 21°C, dysk 40°C), a kondensatory na płycie głównej wyglądają na nienaruszone. Zalecenia obejmowały sprawdzenie poprawności montażu radiatora na procesorze oraz monitorowanie temperatur. Dodatkowo zauważono, że podczas pracy menadżera zadań użycie procesora często skacze do 100%, co może wskazywać na przeciążenie lub problem z oprogramowaniem. Podkręcanie procesora może powodować niestabilność i resetowanie systemu, dlatego sugerowano przywrócenie nominalnych ustawień taktowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA