logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Heidelberg RCM 40 - jak znaleźć kod do odblokowania radia?

radomas 30 Paź 2003 14:09 5917 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak znaleźć lub odzyskać kod odblokowujący radio Blaupunkt Heidelberg RCM 40, gdy na wyświetlaczu pojawia się „----” zamiast działania?

Tego kodu zwykle nie da się obliczyć z samego numeru radia; w tym starym modelu Blaupunkta jedyną pewną drogą jest uzyskanie kodu od Blaupunkta z dowodem własności albo odczyt z wnętrza procesora w serwisie [#394019] Jeśli radio jest na kartę, najpierw warto delikatnie oczyścić styki karty, wyjąć radio z zasilania na kilka minut i sprawdzić, czy karta lub złącze nie są uszkodzone [#380570] Gdy radio pokazuje „card error”, po czyszczeniu i ponownym włożeniu karty może wracać do „----”, co wskazuje na problem z kartą/złączem, a nie na sam kod [#381609] Jeśli masz już właściwy kod, w tym modelu można wejść do trybu wpisywania przez naciśnięcie 1 i 4 przed włączeniem radia; wtedy pojawia się „0000” i można wpisać kod [#394122] Przy kolejnych błędnych próbach radio może się zablokować, więc lepiej nie wpisywać kodu „na ślepo” [#394019]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 380324
    radomas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupilam samochod, w ktorym znajdowalo sie owe radio. Przez pierwsze dni funktionowalo, dopoki nie probowalam wlaczyc CD. Wtedy w radiu ukazalo sie ----. Wydaje mi sie, zw musze wpisac kod, ktorego niestety nie mam!!! :(
    Wiecie moze, jak go znalesc?

Dzieki za kazda pomoc :wink:
  • REKLAMA
  • #2 380363
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Dziwne bo już wiele radyjek widziałem ale Blaupunkt po nacisnięciu SRC nie wyrzucil mi nigdy CODE ani tym bardziej się nie zawiesił ----.
    Teraz jest dwie możliwości albo radio się wysypało, albo coś kręcisz (nie piszesz całej prawdy). Z tego co pamiętam radio chyba jest na kartę na dodatek a jak już nie jest na kartę to pewnie ---- jest wynikiem dawnej akcji na kartę.
  • #3 380383
    radomas
    Poziom 11  
    ach zapomnialam; naturalnie, radio jest na karte. Probowalam wyciagnac i wsadzic ale caly czas ukazuje sie ----, i teraz podobno musialamym wpisac kod, ktorego nie mam...
  • #4 380570
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Oczyść ztyki karty, delikatnie! Możesz spirytusem i lekko oszlifować papierem gazetowym tylko nie ściernym. Potem odłącz radio od zasilania na kilka minut i potem spróbuj. Możliwe że pękła karta albo coś nie łączy na złączu karty. Radio jak się nauczy karty to raczej samo o niej nie zapomni. Jeśli to nie pomoże to raczej czeka Cię wizyta u kogoś kto się na tym lepiej zna i zrobi to dobrze. Na odległość się nie da tak łatwo.

SławeK
  • #5 380636
    radomas
    Poziom 11  
    To masz racje, na odleglosc nic sie zrobic nie da.
    Tylko mnie to dziwilo, bo radio caly czas dzalalo i dopiero, kiedy probowalam wlaczyc CD z otwieracza, to to sie stalo...

Tak to juz chyba jest z elektronika...wyzsza magia...
    Ale dostalam kod i sprobuje jakos to "zrobic", tylko napierw musze jezdzic godzine samochodem, bo dopiero po tym czasie ma sie zamiast "----" "code" pokazac...tako odpowiedz Blaupunkta..
  • #6 380745
    SlaweK
    Poziom 43  
    I niewiele Ci to da. Ale próbuj bo mogę się mylić.

SławeK
  • #7 380770
    radomas
    Poziom 11  
    Myslisz, ze to karta jest winna? Mam najpierw z nia sprobowac?
    Nie wiem, dziwi mnie to, ze dopiero kiedy chcialam urochomic CD-ki, to sie zablokowal...
  • #8 380977
    djlj24
    Spec od car audio
    Na innym forum napisałeś, że "wymieniałeś końcówkę i pokazały się ----". Coś jednak kręcisz
  • REKLAMA
  • #9 380995
    radomas
    Poziom 11  
    Nie wymienialam rzadnej koncowki; probowalam wlaczyc kompakty z odtwarzacza tej samej firmy i wtedy ukazalo sie ---- i tak zostalo. Dopiero wtedy wyciagnelam karte, wlozylam odwrotnie, odlaczylam otwarzacz cd itd...bez skutkow.

Tak bylo...naprawde niewiem, o jakim innym forum mowisz...
  • #10 381609
    radomas
    Poziom 11  
    A wiec po godzinie jazdy na display pokazalo sie "card error", niestety. A wiec wyjelam karte i ja przeczyscilam. Po ponawnym wlozeniu zabawa zaczela sie od poczatku, a wiec "----" :(

Wie ktos, co w tym przypadku mozna zrobic?
  • #11 381673
    SlaweK
    Poziom 43  
    To tyle mogłaś sama zrobić. Teraz warto by wypełnić uczciwie ankietę i napisać skąd jesteś. Pewnie znajdzie się ktoś w pobliżu i zrobi szybko porządek z Twoim radiem w jakieś rozsądnej cenie.

SławeK
  • #12 381683
    radomas
    Poziom 11  
    W takim przypadku, to raczej kupie nowe radio, bo z taka karta to i tak beda w przyszlosci problemy.
    Chcialam tylko wiedziec, jak takie cos moze sie stac, ze radio caly czas funktionuje a potem nagle klapa!
  • #13 381688
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak to zwykle mawiam, niezbadane są wyroki procesora. Ale wiem co zrobić by z kartę już nie było kłopotów, tyle że nie jest to proste i dla kogoś kto nie ma doświadczenia raczej niewykonalne.

SławeK
  • #14 381692
    radomas
    Poziom 11  
    No i wlasnie na tym polega caly problem...
    Ja mieszkam tymczaso w niemczech i tutaj takie cos, jak troche "popatrzec", jest praktycznie przez fachowcow niewykonalne; a do Polski przyjade dopiero na swieta...i do tego cala droga bez muzyki...ciezka sprawa...
  • #15 381697
    SlaweK
    Poziom 43  
    No cóż, radio ładnie grające, szkoda by było szczególnie jeśli masz do niego zmieniarkę. Inna rozmowa by była gdybyś miała karteczkę z kodem do niego.

SławeK
  • #16 381704
    radomas
    Poziom 11  
    kod do radia mam; a czy da tak sie cos zrobic?
  • REKLAMA
  • #17 381892
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Poszukaj na tym forum postu - "...potrzebny bin..." i jeśli masz kod, to bułka z masłem...
  • #18 381904
    SlaweK
    Poziom 43  
    Kłania się prawo Murphiego " Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję ". Tam jest opisane co zrobić .

SławeK
  • #19 381905
    radomas
    Poziom 11  
    Jestem pewna, ze dla Ciebie to bulka z maslem, als dla mnie to ciemna magia...
    Szczerze mowiac, to nawet nie wiem jaka jest roznica miedzy binem a kodem, a co dopiero jak rozruszac moje radio za pomoca koda (ktorego mam) i bina (ktorego dla mojego radia nawet nie znalazlam).

Muglbys byc chociaz troszke bardziej konkretny? Wiem jak sie radio wlancza, ale bez waszej instrukcji dalej nie zajde...
    --------------------------------------
    Czesc SlaweK, dzieki za poswiecenie, als instrukcji nie mam; nie bylo jej w papierach od auta; byl tylko taki ogolny opis od forda/ blaupunkt i to wszystko...
    Napisze zaraz do blaupunkta mail, moze mi to przysla?
    Posty scalono zdzich42
  • #20 382111
    JaB
    Poziom 17  
    Prościej chyba poczytać stare posty , jest przynajmniej kilka które temat dla Ciebie (chyba ważny ) jakoś zachaczają. Jeżeli kod jest napewno od tego Blau , to nawet uszkodzenie karty pozwoli na odblokowanie tego radia bez czynnej pomocy serwisu.
  • REKLAMA
  • #21 382124
    radomas
    Poziom 11  
    A wiec udalo mi sie wejsc z "----" na "code", ktory jak teraz sie okazalo, jest zly, poniewasz po wpisaniu i zatwierdzeniu go wyszlo znowu "----";

No nic, chyba musze obejzec sie za nowym radiem...
  • #22 382145
    JaB
    Poziom 17  
    Czy w instalacji auta wszystko ok ?? Bo bez "pełnego" zasilania będzie też taki efekt. Poszukaj w bezpiecznikach i czy samo radio w kieszeni czy półkieszeni nie było ruszane, jak było to ponownie poprawinie zostało zamontowane ?? Radio pozwoli wpisać kod jak zostawisz radio włączone ( na jaki czas ?? - to zależy która to była próba??)
  • #23 382152
    radomas
    Poziom 11  
    A iwec prob mialam juz dwie; mam jeszcze jeden numer, ale nie wiem co sie stania, jak znowu bedzie zly...
    Moze sie radio calkiem zablokuje?
    Nie wiem, dzwonilam juz do Blaupunkta i powiedzieli, ze o takim czyms jeszcze nie slyszeli, zeby radio nagle samo sie wylaczylo...
  • #24 393983
    radomas
    Poziom 11  
    A wiec numer radia jest:

BP 0896B4028646
    7 640 896 010

Moze ktos z was moze obliczyc kod...
    Za jaka kolwie pomoc dziekuje z gory.
  • #25 394019
    SlaweK
    Poziom 43  
    Widać że nie dotarłaś do własciciela z kodem. Mówiłem Ci że nikt Ci tego nie policzy bo to za stary model i do niego nie jest znany algorytm kodu. Jedyna możliwość to odczytanie kodu z wnętrza porocesora ale to jest zabawa na warsztat. U Blaupunkta muszą Ci podać kod pod warunkiem że się wylegitymujesz i przedstawisz dowód zakupu radia że nie jest kradzione. Oczywiście odpłatnie ponieważ fabryka nie będzie odpowiadać za niedbalstwo właściciela i jego zagubienie kodu.
    Jeśli jeszcze kilka razy wpiszesz zły kod to zablokujesz radio i tylko przeprogramowanie pamięci procesora przez specjalistę pomoże.
    Myślalem że to już Ci wyjaśnilem dokładnie na priv.

SławeK
  • #26 394072
    radomas
    Poziom 11  
    Wiem, wiem, wiem...

Ale coz, od ponad tygodnia dzwonie do sprzedawcy radia, i nic, a od Blaupunkta nie dostane kodu, bo niemam rzadnych papierow do radia.
    A wiec co mam zrobic? To jest moja ostatnia mozliwosc.
  • #27 394096
    djlj24
    Spec od car audio
    Do czasu gdy nie pojawi się OFF można klepać kod. Jak nagle pojawiło sie ---- to raczej i dobry kod nie pomoże. Spotkałem się z radiami na kartę rozpogramowanymi przez wyjmowanie z kieszeni/odłączanie zasilania na włączionym radiu i wtedy nie chciały własnej dobrej karty.
    Dziwne, że pojawia się CODE w radiu na kartę (coś jest nie tak jak się pojawia samoistnie).
  • #28 394122
    radomas
    Poziom 11  
    Jak przycisnelam 1 i 4 przed wlaczeniem radia, to po wlaczeniu ukazalo sie nie "----", a "0000", tak ze moglam wpisac kod.
  • #29 396031
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    jak masz gdzieś dostęp do lutownicy to zrób je na krótko na razie, a jak wrócisz to ci ktoś je zrobi tak aby było dobrze, to znaczy podlutuj pine resetu procka do masy w radiu i zewrzyj wszystkie styki karty, radio wtedy uruchomi się tak że będziesz mogła wrócić z niemiec do polski z muzyką.
  • #30 397206
    djlj24
    Spec od car audio
    ... jak radio to przeżyje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Blaupunkt Heidelberg RCM 40 to radio samochodowe zabezpieczone kodem odblokowującym, który jest wymagany po wyjęciu i ponownym włożeniu karty zabezpieczającej. Po próbie odtwarzania CD na wyświetlaczu pojawia się komunikat "----", co wskazuje na konieczność wpisania kodu. Brak posiadania kodu uniemożliwia odblokowanie radia. Próby czyszczenia styków karty, odłączania zasilania oraz ponownego włożenia karty nie przyniosły efektu. Producent wymaga przedstawienia dowodu zakupu radia, aby udostępnić kod, co jest problematyczne w przypadku braku dokumentów. Wpisanie błędnego kodu kilka razy może całkowicie zablokować urządzenie, wymagając interwencji serwisu i przeprogramowania procesora. Istnieje możliwość tymczasowego obejścia problemu poprzez zwarcie styków karty i reset procesora, co pozwala na uruchomienie radia i dojazd do serwisu. Do przełączenia na odtwarzacz CD służy przycisk SRC. W przypadku braku podłączonej zmieniarki CD, radio nie przełączy się na tryb CD. Naprawa i odblokowanie radia wymaga specjalistycznej wiedzy i jest trudne do wykonania na odległość, szczególnie bez dostępu do oryginalnego kodu i dokumentacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA