logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu wzmacniacza do CB radia - dopałka, porady dotyczące elementów

Rafał20 08 Lip 2007 14:36 2457 12
REKLAMA
  • #1 4061920
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich serdecznie.
    chciałbym dorobić wzmacniacz/dopałke do mojego CBradio... szukałem na elektrodzie ale nie znalazłem nic konkretnego.napotkałem wiele pytań co do doboru elementów itd, lecz nie znalazłem odpwiedniego schematu.
    bardzo prosze o podesłanie jakiegoś dobrego schematu,porad.
    za wszelkie info jestem bardzo wdzięczny :)
    pozdrawiam Rafał
  • REKLAMA
  • #2 4062079
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

Nie napisałeś w jakim radiu CB chcesz zwiększyć moc nadajnika.
    Jest sporo tematów opisujących przeróbkę radia 1 watowego na 4 waty.
    Te 4 waty, to maksymalna moc dopuszczona w kraju (lub 12 w SSB).
    Poczytaj temat o zwiększaniu mocy nadajnika CB:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic790909.html
    Tam toczy się dyskusja na ten temat.
    Pisząc o "dopałce", nie miałeś chyba na myśli większych mocy niż dopuszczają przepisy, bo zamieszczania materiałów łamiących polskie prawo zabrania 1 punkt regulaminu elektrody (nawet w tak zwanych celach edukacyjnych).
  • REKLAMA
  • #3 4063751
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    c2h5oh napisał:
    Cześć.

Nie napisałeś w jakim radiu CB chcesz zwiększyć moc nadajnika.
    Jest sporo tematów opisujących przeróbkę radia 1 watowego na 4 waty.
    Te 4 waty, to maksymalna moc dopuszczona w kraju (lub 12 w SSB).
    Poczytaj temat o zwiększaniu mocy nadajnika CB:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic790909.html
    Tam toczy się dyskusja na ten temat.
    Pisząc o "dopałce", nie miałeś chyba na myśli większych mocy niż dopuszczają przepisy, bo zamieszczania materiałów łamiących polskie prawo zabrania 1 punkt regulaminu elektrody (nawet w tak zwanych celach edukacyjnych).

A i owszem,
    potrzebuję dopałkę na 28 MHz o mocy 100W - wolno mi taka mocą tam pracować; posiadam stosowną licencję.
  • #5 4066007
    Rafał20
    Poziom 23  
    Posiadam licencje :) bez niej nie ryzykował bym... mój kolega kiedyś nadawał bez licencji na sprzecie stacjonarnym i stracił sprzęt i zapłacił kare :(
    kolego Jaco2002 ja nie chce kupic tylko samemu zmotować wzmacniacz (wieksza satysfakcja :) )
  • REKLAMA
  • #6 4066112
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Podaj znak, abyśmy uwierzyli :]
  • #7 4066399
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    tez chętnie bym skorzystał, ze schematu takiego wzmacniacza. używając linkolna jako nadajnika QRP na 10m a do tego wzmacniacz np te 100w.

Vy 73! SQ9MTZ op.Bartek
  • #8 4066495
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Rafał20 napisał:
    Posiadam licencje :) bez niej nie ryzykował bym... mój kolega kiedyś nadawał bez licencji na sprzecie stacjonarnym i stracił sprzęt i zapłacił kare :(
    kolego Jaco2002 ja nie chce kupic tylko samemu zmotować wzmacniacz (wieksza satysfakcja :) )

Ciekawe, po co temat nazwałeś "wzmacniacz do CBradia-dopałka"
    Skoro jesteś "licencjonowany", to czemu nie pytasz o wzmacniacz na 28 MHz ?
    Właściwie, przy tej ilości opisów i schematów dostępnych w sieci, dziwne jest Twoje pytanie. Żeby nie było, że nic nie ma to podaję link do strony, gdzie znajdziesz schematy i opisy wzmacniaczy od kilku do kilkuset watów. Skoro jesteś krótkofalowcem, to nie będziesz miał żadnych problemów z budową czy uruchomieniem.

http://www.cqham.ru/cons_pa.htm

Pod tym linkiem jest wszystko. I tranzystorowe i lampowe.
  • REKLAMA
  • #9 4066523
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Żeby jeszcze w jakimś bliższym mi języku tam pisało;) co prawda bukwy znam ale będzie to troszkę dłużej trwało niż ze schematem w wersji ANg.lub PL. dzięki za linka.

Vy 73!
  • #10 4103971
    Rafał20
    Poziom 23  
    a coś w polskiej lub angielskiej wersji jezykowej sie znajdzie?? :)
  • #11 4103986
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Schematy na całym świecie są podobne. Zasada działania też. Napisz, z czym licencjonowany krótkofalowiec ma problem. Może pomożemy.
    Która konstrukcja Cię interesuje ? Opisy można przetłumaczyć .
  • #13 4104048
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Rafał20 napisał:
    chodzi mi o tą konstrukcje
    http://www.cqham.ru/pa100.htm

Wzmacniacz mało związany z tematem 28 MHz.
    To co wskazałeś, to wzmacniacz na pasmo 2 m (144... 146 MHz). 10W sterującej, 100 na wyjściu.
    Jeżeli interesuje Cię ten wzmacniacz, to poproś moderatorów o przeniesienie Twojego postu z tematu o wzmacniaczach na 28 MHz, bo robi się bałagan.
    Zmień też tytuł tematu, bo "CBradia-dopałka" bardzo "kole w oczy".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu wzmacniacza mocy (tzw. dopałki) do radia CB, z naciskiem na legalne wykorzystanie mocy do 100 W na paśmie 28 MHz, zgodnie z posiadaną licencją krótkofalarską. Poruszono kwestie doboru elementów i dostępności schematów, zwracając uwagę na ograniczenia prawne dotyczące mocy nadawania w paśmie CB (maksymalnie 4 W AM lub 12 W SSB). Użytkownicy wskazali na liczne dostępne w sieci schematy wzmacniaczy tranzystorowych i lampowych, m.in. na stronach takich jak elektroda.pl oraz cqham.ru, choć niektóre materiały są w języku rosyjskim. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz na 28 MHz różni się od wzmacniaczy na pasmo 2 m (144-146 MHz), które również były omawiane. Podkreślono, że schematy wzmacniaczy są podobne na całym świecie, a opisy można tłumaczyć. Wskazano również na możliwość przeniesienia tematu do bardziej odpowiedniego działu oraz na konieczność zmiany tytułu dyskusji, aby uniknąć nieporozumień związanych z nazwą "dopałka" w kontekście CB radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA