logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Ford 6000CD gaśnie losowo - co może być przyczyną?

gong 08 Lip 2007 17:59 1908 9
REKLAMA
  • #1 4062518
    gong
    Poziom 11  
    Witam.

Mój problem z radiem ford 6000 jest taki, że gaśnie samo. Dzieje się to w różnych odstępach czasu, czasami gra i cały dzień a czasami gaśnie po 20sek. Czasami zamilknie na sekundę lub dwie albo innym razem zgaśnie zupełnie i po powstaniu poprosi o kod. dzieje się to nezależnie od tego czy auto stoi czy jedzie, czy kluczyk jest przekręcony czy nie.
    Posprawdzaem już wszystkie kostki i są ok.

Gdzie szukać i czego??

pozdrawiam
    arek
  • REKLAMA
  • #2 4062618
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Najlepiej by było monitorować zasilanie w czasie gdy się wyłącza, ja zapiąłbym dwa ledy na przewodach by widzieć czy zasilanie nie zanika przez np zaśniedziały bezpiecznik...
    A skoro pyta o kod to głównie B.UP bym się czepiał.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 4062630
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Ja też miałem taki sam przypadek w swoim fordzie. Radio w czasie grania potrafiło sobie "pyknąć", wyłączyć się i włączyć prosząc o kod. Sprawdzałem je na zimne luty, niepewne połączenia, wytrząsłem, opukałem i nic... W końcu woziłem kartkę z kodem w popielniczce. Ale na szczęście mu samo przeszło :D
    Wymontuj radio i tak, jak radzi SławeK, sprawdzaj stan napięć. Zainteresuj sie też masą i stanem pinów we wtyczkach. Możesz je też otworzyć i przeglądnąć płytkę na obecność zimnych lutów.
  • #4 4063315
    gong
    Poziom 11  
    Na tych samych kościach wpięty jest zestw głośnomówiący więc o zaniku zasilania wiedziałbym. Wymontowałem je dzisiaj i rozebrałem na części pierwsze, potem złożyłem do kupy i do auta.
    Narazie gra-zobaczymy jak długo.:D
  • REKLAMA
  • #5 4063710
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Elektronika to nie mechanika, tu rozebranie i złożenie nie pomaga, przelutowanie czasem może pomóc. Zestaw głośnomówiący zwykle podłącza się do plusa ACC a tu zanikać może prędzej plus BUP który podtrzymuje pamięć, świadczyć o tym może pytanie o kod. Masa, też możliwe mimo że są dwie. Model 6000 to może być Grundig, Visteon i Sony a Sony z za dobrego lutowania nie słynie, nie wiem czy Clarion też nie robił tego modelu, podobnie jak Sony, za solidny nie jest.

SławeK
  • #6 4063992
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    A może się czepić stacyjki i jej pozycji pierwszej? Choć fakt, że radio prosi potem o kod, świadczyłby raczej o przerwach w obwodzie napięcia stałego. Czyli kłaniała by się skrzynka bezpiecznikowa...
  • REKLAMA
  • #7 4064048
    gong
    Poziom 11  
    Zestaw głośnomówiący kożysta z obu zasilań więc zaniki napięcia odpadają bo widać byłoby i po nim.
    Raczej stawiałbym na zimny lut lub jakąś kostkę w środku radia.
    Odziwo po tej rozbiórce narazie działa ok. Zobaczymy co będzie dalej.

pozdrawiam
    Arek
  • #8 4067701
    gong
    Poziom 11  
    Niestety slawek miał rację "to nie mechanika"

Problem wraca. Znowu raz działa a raz nie.
    Chyba z pomocy fachowca czas skorzystać :cry:
  • #9 20803464
    franciszekmikietiuk0
    Poziom 1  
    >>4064048
    Umnie było podobnie a problemem okazało się kostka stacyjki po wymianie wszystko okey
  • #10 20803673
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    16-letnie wykopalisko zamykam ;).

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Ford 6000CD gaśnie losowo, wyłączając się po różnych odstępach czasu, czasem prosząc o kod po restarcie. Problem występuje niezależnie od stanu pojazdu i pozycji kluczyka. Sprawdzenie kostek i połączeń nie wykazało usterek. Podejrzewane są zaniki zasilania, szczególnie na linii B.UP odpowiedzialnej za podtrzymanie pamięci, co potwierdza pojawianie się prośby o kod. Zalecane jest monitorowanie napięć zasilających radio podczas występowania problemu, kontrola stanu bezpieczników, masy oraz pinów we wtyczkach. Możliwe są zimne luty na płytce wewnątrz radia, które mogą powodować przerwy w obwodzie. Rozebranie i ponowne zlutowanie elementów może czasowo poprawić działanie, jednak problem często powraca. Wskazywano również na potencjalne uszkodzenie kostki stacyjki jako przyczynę zaniku napięcia stałego. Ostatecznie wymiana kostki stacyjki rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Modele radia Ford 6000CD mogą być produkcji Grundig, Visteon, Sony lub Clarion, z których Sony i Clarion są mniej cenione pod względem jakości lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA