logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Asus M2N sli deluxe, athlon 5000+, chłodzenie i

MDew 08 Lip 2007 22:43 4404 21
REKLAMA
  • #1 4063385
    MDew
    Poziom 10  
    Dobra zacznę od tego co mam:

Asus M2N sli deluxe, Nvidia n-force 570
    Geforce 8800 GTS 320 MB (jedna)
    AMD athlon 5000+ 64 X2 65W BOX

Windows XP Home

Składali mi kompa i instalowali sterowniki i system w firmie...

komp nie miał żadnego połączenia do internetu jeszcze... parę plików ze stron asusa i nvidii przegrałem z laptopa, na pc mam nod32, więc to żadne szkodniki ze tak sie wyrażę nie są...

kupiłem to wszystko jakieś 2 tygodnie temu, i od poczatku miałem problem no z myszką, jak podpinałem pod usb z tyłu kompa tomi się mniejwięcej co 30 sec myszka przycinała np na sekundę - jak podpiąłem ją do usb z boku obudowy było ok. Potem różne raz z tyłu było ok raz nie teraz z myszką jest ok z tyłu. Miałem problem z głośnikami w monitorze (tzn właściwie to chyba z kompem ale nie testowałem innych głośników) - otóż zawsze w monitorze miałem ustawione głośnośc na maxa i tylko na kompie zmieniałem głośność i było ok, a potem nagle (\daje się akurat po resecie) zaczęły bzyczeć więc teraz muszę mieć głośność ustawioną na monitorze na 70% żeby tego nie słyszeć... Pozatym komp od początku jak go włączałem to procek miał 42-43 stopni, GPU ok 50 jak zaczynałem grać to CPU 50-57 stopni, GPU 59-60 stopni.Potem jakby ta temperatura się zwiekszała z dnia na dzień (wyłączałem kompa poprostu coraz bardziej zaczynał się grzać chociaż wcale nie było bardziej gorąco ze tak powiem - od początku miałm jeden wiatrak 120mm z tyłu wydmuchujący 1300 RPM, na procku ten z boxa oryginalny AMD, na karcie jakiś wbudowany - w zasilaczu nie mam żadnego wiatraka... jak tak się zaczał grzać to kupiełem 2 wiatraki 90mm nawiewające z boku z filtrami od kurzu - no i poprawiło sie na parę dni ale potem znowu zaczął się grzać i tak wczoraj program pc probe 2 oryginalny na płycie asusa podniusł alarm że CPU oisagną 65 stopni, GPU miał wtedy 62 stopnie... i to wszystko po jakiejś godzince niecałej chyba nawet grania... Hmm wyłączyłem kompa włączyłem 20 minut później i program Probe 2 zrobił jakiś memory Violation, i sie wyłaczył wyskoczyło parę błędów z tym mem violaton, potem uruchomiłem kompa ponownie i już nie ma głosu wogóle (sprawdzałem na 2 słuchawkach i na głośnikach i poprostu nie ma dźwięku - ofc sprawdzałem czy nic nie jest wyciszone etc...) - wydaje mi sie ze ten program pc probe 2 coś namieszał ze sterownikami od płytki głównej która ma w sobie jakby kartę dźwiękowoą - co wy uważacie? Co moze być wogóle z tą płytą? moze jest jakaś trefna jakieś przebicia są czy co??? temperature płyty nie przekracza 32 stopni... i co zrobić z tym grzeniem dlaczego kompa tak sie grzeje - źle pastę termiczną położy li czy coś takiego??? moze chłodzenie wodne albo coś takiego???
  • REKLAMA
  • #2 4063466
    vqzer
    Poziom 11  
    A jaki masz zasilacz? W sensie ile ma Watt i jakiej firmy. Czy sprzęt był przetaktowywany?
  • REKLAMA
  • #3 4063507
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Witam,
    1. N-Force 590
    2. Co do Usb :arrow: Płyta główna Asus M2N sli deluxe, athlon 5000+, chłodzenie i
    3. Wyciągnij ten filc.
    4. Zainstaluj HDD Tune i podaj temperaturę dysku twardego.
  • #4 4063521
    MDew
    Poziom 10  
    hmm w kosztorysie mam Chiefteck BH-02B-B-B - 400W - wydaje mi się że to razem z obudową jest bo obudowa jest chieftecka....

aha i ram 2x1GB OCZ DDR2 800MGHZ CL5 i dysk twardzy seagate 320 barracuda sata2 -wczesniej miałem na innym kompie SATA1 i słyszałem że SATA2 jest jakaś dużo szybsza ale nie zauważyłem tego szczerze mówiąc...

Jak sprawdzić czy napewno to działa jako SATA2 i hmm czy wogóle jest możliwość że coś z tym nie gra?

aha i jeszcze od samego początku mam w menedżerze urządzeń napisane że jedno urządzenie jest nieznane - nie mam pojęcia co to jest do klawiatury/myszki mam stery...

Dodano po 2 [minuty]:

i nie nic nie było podkręcane 2 tygodnie temu kupiłemi instalowałem tylko gry i parę programów no te nvidia ntunes, cool n quiet aMD, pc probe 2, nvidia monitor etc...

Dodano po 2 [minuty]:

hmm co ma oznaczać pkt 1. Nforce 590?? ja mam 570... czy chodzi o to ze może przypadkiem to tylko oprogramowanie i żeby zainstalowć 590?

Dodano po 14 [minuty]:

Dobra qyłaczyłem te odcinanie zasilania na obu koncentratorów usb, zaraz wymontuję filtry i odpalę ten HD tune - jeszcze jedna rzecz która zwróciła moją uwagę - w trayu mam taką ikonkę bezpieczne usuwanie sprzętu takie jakbym miał podłaczony no dysk wymienne pod usb - tyle że jak to kliknę to na tej liście jest cos w stylu ST3320A... - to samo jest na liście dysków twardych - supełnie jakbym mógł ten syk odłaczyć...
  • #5 4063601
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jako, że posiadam PC oparty na takiej samej płycie postaram się koledze kilku podpowiedzi udzielić.

1. Mysz USB. Podłącz ją do takiego portu, który wykryje ją poprawnie jako zgodną z HID (Human Input Device). U mnie bez problemów działa na porcie nr 3 lub 4 (niższy rządek z tyłu) zaś na 1 lub 2 (wyższy rządek) są faktycznie "zacięcia" co kilkanaście sekund. Nie dociekałem przyczyny (w każdym razie dłubanie w zarządzaniu energią nie likwiduje tej przypadłości).

2. Głośność. Nie radzę dawać na monitorze 100% głośności i regulować tylko z poziomu miksera karty. Dlaczego? Jeśli jakaś aplikacja przestawi Ci globalny suwak głośności na maksimum, to sprzęt ryknie pełną mocą (głośniczki w monitorze niekoniecznie mogą to wytrzymać). Poza tym regulacja programowa ma tą wadę, że np. ściszysz poziom głośności np. do 5% a zakłócenia (szumy, piski, trzaski - wszystko to, czym raczy nas działający PC) nadal będą miały tą samą głośność. Poza tym powyłączaj w mikserze wejście mikrofonowe, liniowe i analogowe CD.

3. Temperatura. Jak masz ustawione opcje Q-Fan w BIOSie? Jeśli na Silent, to może i chłodzenie się nie wyrabia. Przełącz na Performance lub Optimal i zobacz, jaki będzie efekt. Swoją drogą niewykluczone, że składacz mógł źle przesmarować połączenie radiatora i heatspreadera (za mało lub za dużo pasty) lub niedokładnie zamocować chłodzenie. Poza tym mój egzemplarz płyty zawyża o ok. 9°C temperaturę procesora. Zobacz, jaką temperaturę poda program CoreTemp.
  • #6 4063611
    MDew
    Poziom 10  
    hmm jeszcze filtrów nie odkręciłem ale odpaliłem ten HD tune i jest 31 a worst 41...

ale kurde w STANDART jest napisane ATA/ATAPI - 7 SATA I WTF???? czy ta płyta nie obsługuje SATA2?
  • REKLAMA
  • #7 4063632
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    MDew napisał:
    hmm w kosztorysie mam Chiefteck BH-02B-B-B - 400W - wydaje mi się że to razem z obudową jest bo obudowa jest chieftecka....

aha i ram 2x1GB OCZ DDR2 800MGHZ CL5 i dysk twardzy seagate 320 barracuda sata2 -wczesniej miałem na innym kompie SATA1 i słyszałem że SATA2 jest jakaś dużo szybsza ale nie zauważyłem tego szczerze mówiąc...

Jak sprawdzić czy na pewno to działa jako SATA2 i hmm czy wogóle jest możliwość że coś z tym nie gra?

aha i jeszcze od samego początku mam w menedżerze urządzeń napisane że jedno urządzenie jest nieznane - nie mam pojęcia co to jest do klawiatury/myszki mam stery...

i nie nic nie było podkręcane 2 tygodnie temu kupiłemi instalowałem tylko gry i parę programów no te nvidia ntunes, cool n quiet aMD, pc probe 2, nvidia monitor etc...

hmm co ma oznaczać pkt 1. Nforce 590?? ja mam 570... czy chodzi o to ze może przypadkiem to tylko oprogramowanie i żeby zainstalowć 590?

Dobra qyłaczyłem te odcinanie zasilania na obu koncentratorów usb, zaraz wymontuję filtry i odpalę ten HD tune - jeszcze jedna rzecz która zwróciła moją uwagę - w trayu mam taką ikonkę bezpieczne usuwanie sprzętu takie jakbym miał podłaczony no dysk wymienne pod usb - tyle że jak to kliknę to na tej liście jest cos w stylu ST3320A... - to samo jest na liście dysków twardych - supełnie jakbym mógł ten syk odłaczyć...

Przepraszam pomyliłem płyty główne (M2N-SLI z M2N32-SLI).

- Czy masz załączoną kartę dźwiękową w Biosie?? :)

- Niestety Dyski Sata (ze wzgędu na kontroler) są widoczne przez system jako Urządzenie wymienne.

- Wyciągnij zworkę ograniczającą transfer na dysku do standardu SATA1.
  • #8 4063658
    MDew
    Poziom 10  
    dobra Q fana miałem wogóle disabled więc ustawilem na performance, chasis control pod tym q fan miałem też disable więc ustawiłem na performanc...

odpaliłem coretem mignał mi przed oczami niebieski ekran (może bsod ale nie wiem szybko było) i reset kompa, poponownym uruchomieniu wyświetlił się błąd windows i te tam wyślij raport etc - odpaliłem drugi raz to core temp i działa i faktycznie pokazuje temp 44-47 stopni na kazdym rdzenbiu (podczas gdy probe 2 pokazuje np 50-53)

Dodano po 2 [minuty]:

eee z jak znajdę taką zworkę ? gdzie ona dokładnie się znajduje? Dlaczego jej nkt nie wyjął???

Hmm mam w tej płycie głównej jakąś zintegrowaną kartę dźwiękową ale nie widziałem na kompie żadnych mikserów a ni nic taiego zaraz poszukam moze oni nie zainstalowali jakichś sterów - nie wiem czy w biosie jest coś od tej karty...

Dodano po 8 [minuty]:

hmm w menedżerze urządzeni mam jakieś High Definition Audio HD Digital coś takiego i jak wezme włąściwości to jest coś takiego jak wejście i jakiś mikser i takie tam i każe z tych rzeczy mogę wyłaczyć - ale ja potrzebuję mikrofonu...

do dysku mam 2 kabelki podpięte - jeden z kolorowymi kabelkami z napisem p4 na wtyczce i jeden bardzie jak cienka czerwona taśma obok wpięta tego pierwszego kabelka - no idalej jeszvcze jakaś zworka która zajmuje 2 prawe bolce z czterech... czy to mam wyciągnąć?

Dodano po 1 [minuty]:

Co mam z tym dźwiękiem zrobić? I własciwie jakie maxymalne temperatury powinien osiągac CPU i GPU podczas stresu (ostergo grania na maximum)?Jutro zamierzam sie wybrać do sklepu cooling .pl żeby mi tam nasmarowali co tzreba no ale ten dźwięk... - moze przeinstalować stery do płyty głównej całe?
  • REKLAMA
  • #9 4063694
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    MDew napisał:

eee z jak znajdę taką zworkę ? gdzie ona dokładnie się znajduje? Dlaczego jej nkt nie wyjął???

(...)

do dysku mam 2 kabelki podpięte - jeden z kolorowymi kabelkami z napisem p4 na wtyczce i jeden bardzie jak cienka czerwona taśma obok wpięta tego pierwszego kabelka - no idalej jeszvcze jakaś zworka która zajmuje 2 prawe bolce z czterech... czy to mam wyciągnąć?

http://www.seagate.com/images/support/en/us/cuda_sata_block.gif
  • #10 4063714
    MDew
    Poziom 10  
    haha to straszne qtasy musze być w tym sklepie co mi kompa składali - nie będę wymieniał nazwy... dzięki wtyczkę wyciągnąłem...

Dodano po 19 [minuty]:

haha udało się - zainstalowałem od nowa sterowniki do dźwięku i działa - i w dodatku teraz pojawia sie specjalna ikonka w trayu z mikserem której wczesniej tam nie było - imo oni w sklepie sobie z innych płytek własne stery instlowali nieoniecznie kompatybilne...

Jak wyjąłem tą zworkę to komp odrazu się szybciej uruchamia etc - extra

Dzięki wszystkim za pomoc

pozostaje tylko pytanie do ilu stopni w stresie ten procek/GPU powinien dochodzić, czy zainwestować w jakieś inne pastyczy coś takiego?

Tak zupełnie przy okazji bo cholera szukałem tego wszędzie ale nie znalazłem - jak w win home xp wyłączyć autoodtwarzanie płytek?
  • #11 4064015
    MDew
    Poziom 10  
    cholera nadal jest coś skopane...
    1. tzn czasami (co drugi raz) jak właczam core temp to mi się komp resetuje
    2. Jak ustawiłem sobie Core temp w autostarcie to mi się zawieszał komp po zalogowaniu tak że musiaem go resetować...
    3. Czasami bo też nie zawsze ale dosyć często :D jak klikam guzik power żeby komp się wyłaczył spokojnie to on poprostu się zawiesza - tzn dysk przestaje pracować, a na ekranie myszka zamiera i nic się nie da zrobić oprócz resetu
    4. Czasami jak autostartuje płytka to komp się resetuje porpstu WTF? np mam nwn2 i jak włożę płytkę i szybko odpalę okonke jest ok,ale jak poczekam na autostart to reset - tak samo jest jeszcze z Neeed for speed 2... więc to nie wina gierek tylko kompa - wogóle mój dvd rom jakoś podejrzanie się zachowuje tzn po włączeniu kompa strasznie hałasuje jakby pracował inie przestaje dopoki nie wyjmę płyty i nie zamknę go spowrotem,pozatym jakoś taknienajszybciej działatzn muszę jakiś czas poczekać zanim mi przeczyta co jest na płytce - jest wolniejszy niż wykły CDROM x 52 ze starego kompa... i w dodatku czasami jakoś dziwnie furkocze chociaż płytki są nowe i nieskazitelnie czyste...

może znowu jakaś zworka albo tryb jest włączony?

mam DVD rom

LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H44N bulk black...
  • #12 4064054
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Może to trochę głupie, ale sprawdź czy masz wentylator od procka podłączony do płyty (CPU FAN) :)
  • #13 4064060
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Uważam, że takie rozległe problemy może powodować nie przegrzewający się procesor (tym bardziej, że co do tego nie mamy pewności) a zasilacz lub uszkodzona pamięć. 400W markowy zasilacz dla platformy na procesorze dwurdzeniowym z GF 8800GTS to nie jest wcale dużo. Tym bardziej, że zasilaczem tym jest GPS-400AA-101A - czyli produkcja Delty pod naklejką Chiefteca. Nie jest to seria najwyższych lotów i sporo narzekania na nią słychać. Z obecnej oferty Chiefteca godnymi polecenia są modele produkowane przez Sirteca - czyli seria CFT A12. Co do pamięci zaś - przetestuj je Memtestem i sprawdź w BIOSie, czy timingi i napięcie ustawione są wg zaleceń producenta.
  • #14 4064080
    MDew
    Poziom 10  
    zaraz to wszystko sprawdze ale wogóle teraz to się porabało - jak już wszystko było ok to wczoraj sobie grałem potem normalnie wyłaczyłem kompa a dzisiaj jak włączyłem to znowu bzyczenie się pojawiło w głośnikach monitora - podpiąłem słuchawki na słuchawkach też było potem coś w mikserze poprzestawiałaem i przestało na słuchwkach ale na monitorze cały czas chociaż w monitorze na 70% mam ustawione... oprócz tego co jakiś czas jak włączam kompa to w mikserze suwak jest przestawiony na 0% że nic nie słychać, ponadt podczas uruchamiania system 2 razy jest jakiś syk w głośnikach - wczesniej tego nie było...

ponadto przedchwilą wziąłem uruchom ponownie - komp się uruchomił ale połowa okienek w mikserze nie działa a jak już działa to np nie wyświetlają sie napisy w listboxach albo obok checkboxów - co jest grane - na poprzednim kompie miałem podobne rzeczy jak sie grzał własnie z tego co pamiętam - no ale gra działą ok...

Dodano po 8 [minuty]:

zawsze jak odpalałem kompa to all programy się w 2-3 sek ładowały a teraz na chwilę się komp przycina przy ładowaniu tego soundmax mixera i to samo to mówiłem - jest tylko jego mało okienko główne inne okienka nie działają tylko jakieś 1 okienko preferencje ale brakuje tam jakby części napisów...

za sekunde ospalam memtesta...

Dodano po 11 [minuty]:

niestety win home może alokować tylko 806 MB pamięci czy jakoś tak więc odpaliłem 3 memtesty 2 na 806 MB i jeden na 436 - ale ten 3 hmmm jakby się zawiesił tzn moge przesówać okienko ale jak na ne najeżdżam to jest klepsydra i wogóle połówa okienka jest biała - czy przypadkiem może nie można testować używanego obecnie ramu? jeżeli tak to to chyba do dupy test nie?btw czy tego nie robić np w trybie awaryjnym czy coś takiego?

Dodano po 4 [minuty]:

a nie - ruszył ten 3 memtest tylko cały czas jest 0.0 % podczas gdy na reszcie już po 35 - może jak te pierwsze się skończą to ten 3 ruszy...

Dodano po 18 [minuty]:

YYY? 2 memsety przekroczyły 100% i jadą dalej a trzeci nadal 0,0 % WTF?

Dodano po 27 [sekundy]:

aha i narazie nie ma błędów żadnych

Dodano po 2 [minuty]:

A czy jest to możliwe że jest jakaś niekompatybilność win xp home ze sprzętem???bo słyszałem coś takiego kiedyś...wogóle ten xp home jakiś do bani jest - hmm jak skończą się mem testy to sprawdzę te napięcia na ramie i timingi

Dodano po 3 [minuty]:

kurde bo w tych okienkach memtesta % jest napisane ale coś mi się widzi że to jest pamięć w MB a nie % a jeżeli tak to trochę to potrwa...

Dodano po 3 [minuty]:

ocho nie wiem czy dobrą wersję tych memsetów odpaliłem - tzn ja odpaliłem taki który w systemie się odpalił a tu widzę są jeszcze jakieś takie co przed startem systemu sie odpalają - tylko że jest format bin - czy użyć tych drugich a jeżeli tak to jak?

Dodano po 2 [minuty]:

dobra widzę że musze płytkę wypalić bootowalną ze ści9ągniętym memset.iso -mam to zrobic i wyłączyć te mem testy które mi na pulpicie śmiagją?

Dodano po 2 [minuty]:

oj sory dopiero teraz zobaczyłem odp z tym CPU fanem - ee chyba tak bo działa a w programie probe 2 w cpu fan jest ileś tam tysięcy RPMów

Dodano po 19 [minuty]:

dobra wyłączyłem te testy zaraz je odpale z bootowalnej cd a tym czasem -

Bios

Advanced voltage control:

CPU/chipset HT voltage 1.20
    chipset core voltage 1.4
    chipset standbay voltage 1,4
    chipset pci-e voltage 1,5
    cpu vcore offset voltage disabled

hmm timingów żadnych nie znalazłem...
  • #15 4064339
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    Instrukcja od płyty głównej 4-23

Płyta główna Asus M2N sli deluxe, athlon 5000+, chłodzenie i

zmień na 5-5-5-15
  • #16 4064350
    MDew
    Poziom 10  
    ekhm że cop??? nie rozumiem jaka instrukcja ?? - mam taką książeczkę ale pewnie nie o to chodzi ^^ - chodzi o jakieś przerwania hardware czy coś takiego i gdzie to się zmienia? czy moze chodzi o nowe sterowniki?

Dodano po 6 [minuty]:

btw narazie odpaliłem tego memtesta - 86 v 3.3 z płytki CD przed startem systemu i on sam zaczął działać no i jest pass 55%, test 8 42% narazie żadnych errorów nie ma jeszcze test jest STD...

hmm tylko taka dziwna rzecz - mam tam wypisany procek, L1 cache l2 cache memory i Chipset - ale w linijce chipset po dwokropku nic nie ma - nie ma chisetu - pomijam fakt że nie mam pojęcia co to takiego chipset :)

Dodano po 2 [minuty]:

może ściągnąć jakiegoś najnowszego biosa etc? albo tego nforca ?

Dodano po 16 [minuty]:

dobra memtest zrobił 1 pass i bez błędów... co dalej? mam najnowszą wersję biosa jako plik bin ale nei wiem jak to zainstalować...

Dodano po 16 [minuty]:

znalazłem jeszcze jakieś napięcia:

vcore 1.38
    3.3 voltage 3.41
    5v voltage 5.10
    12v voltage 12.11

Dodano po 8 [minuty]:

ale ja w swoim biosie nic takiego nie mam... przeszukałem cały wszytskie opcje...

Dodano po 50 [sekundy]:

a nie jednak jest :)

Dodano po 1 [minuty]:

ale już mam ustawione na 800MHz-5-5-5-15-2T...

Dodano po 4 [minuty]:

omg z dźwiękiem to nie tylko ja mam problemy

http://pclab.pl/forum/lofiversion/index.php/t202477.html

Dodano po 18 [minuty]:

hmm czy jak zawiozę pc do jakiegoś serwisu to mi to naprawią albo chociaż powiedzą co jest nie tak?

Dodano po 32 [minuty]:

nie no teraz to już wszytsko się pierdoli chciałem jeszcze ra zprzeinstalowac te sterowniki i teraz jak chce je zainstalować to za każdym razem komp się zawiesza - CO TO MA BYĆ????????

Dodano po 26 [minuty]:

jest jakby coraz gorzej - teraz nawet płytki nie mogę odpalić...

Dodano po 23 [sekundy]:

i co jakiś czas coś strzela w głośnikach

Dodano po 20 [sekundy]:

i coraz wolniej wszystko działa

Dodano po 54 [sekundy]:

no słowo daję wszystkie aplikacje wolniej zaczęły działac i mulić sie WTF czy ktoś mi pomoże?

Dodano po 2 [minuty]:

ekstra teraZ NIE MAM wogol e dzwieku ani nawet standartowego windowskowego suwaka do niego

Dodano po 2 [minuty]:

i sypią się niektóre aplikacje zupełnie jakieś błędy wyskakują przy starcie syetmu ze nie moze cos tam shell icon etc
  • #17 4064975
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    MDew człowieku naucz się pisać normalne posty, bo tego się poprostu czytać nie chce.
  • #18 4068428
    MDew
    Poziom 10  
    dobra dobra oddałem kompa do serwisu tylko co z tego będzie to nie wiem - pewnie mi sformatują dysk odnowa wgrają system i serowniki powiedzą ze jest ok a potem znowu się rozwali wszystko.

Dobra to tak:

jak już mówiłem zniknął głos, jednak przy starcie systemu 2 razy słychać dosyć głośniy trzask. chciałem odinstalować stery od dźwięku - odinstalowałem ("w dodaj usuśprogramy") realtek high definition audio driver (chyba nie powinienem tego robić :|), potem chciałem odinstalować soundmax coś tam cośtam - to jest dołączone na płytce nvidia nforce - to jakiś sterownik do tej karty dzwiekowej zintegrowanej z plyta glowna... ale pojawil sie blad (niestety nie pamietam jaki ale ogolnie ze nie mozna usunac)... no to odpalilem instalke tego soundmax z plyty i sie odinstalowalo bez problemu (bo powiedzialo ze najpierw trza stary usunac) poprosilo o restart kompa - tak tez uczynilem. po uruchomieniu znowu odpalilem instalke i sie pojawia takie duze okno z rysunkami i napisami sound max i male okienko z paskiem postepu - ten pasek postepu doszedl do konca i to male okno zniknela jednak potem to duze nie znikalo, nie mozna bylo go zamknac tylko zminimalizowac mozna bylo klikac ikony ale nic uruchmic alt ctrl del nie dzialalo - power button tez nie - czyli resecik

systuacja powtarza sie niestety...

inne dziwne rzeczy - komp zaczal dzialac wolniej, wolnie uruchamiac programy, mulic sie.

czasmi niektore aplikacje - nod32,netgear, rozne wywalaja blad przy starcie ogolnie coś w rodzaju - cannot create tray icon etc...

sutostart CD/DVD powodouje w przypadkach 8/10 restart kompa (rozne plyty), klikniece power button w polowie przypadkow jakby odcina dysk twardy - przestaje on pracowac, myszka zamiera i nic sie nie da zrobic oprocz resetu...

to chyba wszystko - czy nikt nie slyszal zeby cos takiego sie dzialo?moze faktycznie 400 Wzasilacz to zamalo..
  • #19 4068736
    vqzer
    Poziom 11  
    Moim zdaniem z resztą jak już wczesniej pisałem powinieneś wymienić zasilacz. Może porzycz od kogoś jakąś dobrą 450 albo 500 i zobacz, czy sytuacja ulegnie zmianie. Poczekajmy co zrobi mądry serwis.
  • #20 4079920
    MDew
    Poziom 10  
    dostałem kompa z serwisu i powiedzieli że usterki nie stwierdzili... - tylko przeinstalowali XPeka - powiedzieli że był on źle zainstalowany poprostu - szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda źle zainstalowany system i jak można go źle zainstalować - no ale widać że ludziom w ich firmie się udało... - heh narazie wszystko gra zobaczymy co będzie się dziać dalej...

a co do grzania procka koleś powiedział że się nie grzeje... pytam sie czym to sprawdzali on mówi że tym programem probe 2 od asusa i odpalając 3d mark chyba 06 albo 05 i było 50 stopni i że to normalne... ja mówię mu że u mnie na kompie jak gram to w tym samym programie temp przekracza 65 stopni a on mowi ze nie... taka rozmowa
  • #21 4080166
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    A pc czasem nie stoi w jakieś wnęce w biurku?
  • #22 4080483
    MDew
    Poziom 10  
    nie oni też się pytali o to - PC stoi na biurku przy ścianie, pomiędzy dwoma otwartymi oknami, tak że nawet teraz wieczorem mi jest poprostu zimno tam a i tak jak gram to wczoraj np 62 stopnie były....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komputerem zbudowanym na płycie głównej Asus M2N SLI Deluxe z chipsetem Nvidia nForce 570, procesorem AMD Athlon 5000+ 64 X2 65W BOX oraz kartą graficzną Geforce 8800 GTS 320 MB. Użytkownik zgłaszał problemy z niestabilnością myszy USB, zakłóceniami dźwięku w głośnikach monitora, błędami w menedżerze urządzeń (nieznane urządzenie), a także nieregularnym działaniem napędu DVD i resetami komputera. W trakcie dyskusji poruszono kwestie zasilacza Chiefteck BH-02B-B-B 400W, który może być niewystarczający i niskiej jakości, co może powodować niestabilność systemu. Zasugerowano testy pamięci RAM programem Memtest86, sprawdzenie ustawień BIOS, w tym wyłączenie ograniczającej zworki SATA, oraz instalację właściwych sterowników dźwięku (Realtek High Definition Audio, SoundMax z pakietu Nvidia nForce). Użytkownik potwierdził, że po serwisie i reinstalacji systemu Windows XP problemy częściowo ustąpiły, choć nadal występują wahania temperatur procesora (44-65°C) i sporadyczne zakłócenia dźwięku. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia wentylatora CPU do odpowiedniego gniazda na płycie oraz na możliwą potrzebę wymiany zasilacza na mocniejszy i bardziej stabilny model. Dyskusja zawierała także porady dotyczące ustawień USB, regulacji głośności w systemie oraz monitorowania temperatury dysku twardego i procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA