logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciche odtwarzanie w magnetofonie ZK 120 mimo wymiany lamp i głowicy

coldie 09 Lip 2007 16:29 2899 12
REKLAMA
  • #1 4065127
    coldie
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, mam problem z cichym graniem magnetofonu ZK 120 lampowy. Wymieniłem lampy - nadal gra tak samo, wymieniłem już starą wytartą głowicę i działa nadal tak samo. ( głowica jest dobrze ustawiona) Szpule na innym sprzęcie takim samym działają idealne a na tym magnetofonie działa cicho. Może któryś z kolegów miał by ciekawy pomysł co z tym zrobić? Gra połowę ciszej od drugiego magnetofonu o tych samych parametrach.... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4065150
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 4065192
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Podłącz sie pod zewnętrzny wzmacniacz i sprawdz jak działa, w ten sposób dowiesz się czy uszkodzenie jest w końcówce mocy czy w innej części układu magnetofonu.
  • REKLAMA
  • #4 4068113
    coldie
    Poziom 10  
    Podłączyłem wzmacniacz i działa też cicho. Możliwe że przed wzmacniacz ma jakiś błąd. Wymieniłem lampę na przed wzmacniaczu bo nachodziły jakieś dziwnie trzaski podczas pracy to ustąpiło ale sam magnetofon gra nadal cicho.
  • #5 4068453
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Pomierz napięcia według schematu.
  • REKLAMA
  • #6 4068556
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    a podglasniac / sciszac mozna bez problemu ? sprawdz zimne luty
  • #7 4068708
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    zerknij na ten kawalek filcu na docisku tasmy do glowicy, czy jeszcze jest wogole
  • #8 4069557
    gjery
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Przełącznik zapis-odczyt wyczyść.
  • #9 4078604
    coldie
    Poziom 10  
    Sprawdzę filc pod głowicą . Wszystkie te rzeczy już robiłem. Ale docisk wydaje się dobry. On w ogóle cicho nagrywa i odtwarza.
  • #10 4078713
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    Warto sprawdzić gniazdo głośnikowe /ew podłączyć zewnętrzny głośnik

Wypadało by sprawdzić potencjometry (szczególnie ten od głośności) no i dokonać pomiarów napięć (to już było sugerowane kilka postów wyżej ) mógł uszkodzić się np blok zasilania .
  • Pomocny post
    #11 4310491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4467846
    coldie
    Poziom 10  
    Witam, dzięki za podpowiedz. Ustawiłem prąd podkładu i magnetofon gra zdecydowanie lepiej. Oto link do mojego sprzętu :D
    http://pl.youtube.com/watch?v=NqldXmPWHkM
    Magnetofon był w totalnej rozsypce. Nie obracało się nic po za silnikiem.
    Zablokowane kola ziarenkami kawy :). O odchodach szczurzych nie wspomnę. Nie działające potencjometry. Zapadnięte magiczne oko.
    Brak nakładki na przycisk zapis.
    Magnetofon po przesyłce do mnie przeszedł gruntowny remont. Wymieniona głowica, udało się dostać z tamtych lat jeszcze nigdy nie montowana z oryginalnym zamknięciem od starszego elektronika.
    Wymieniona lampa 1 stopnia wzmocnienia, wcześniej na starej lampie nanosiły się trzaski jak by był potencjometr zepsuty. Po za tym cały rozkręcony w drobny mak wszystkie części myte, oprócz elektroniki:)
    Wymienione potencjometry na nowe, można kupić na allegro.
    Wbrew pozorom pasek był i jest całkiem ok.
    I oczywiście regulacja, doprowadziłem go do takiego stopnia że magnetofon wydaje znikome dźwięki działania mechanizmu silnika koła zamachowego. (Wiadomo o co chodzi:) ) Pozdrawiam -dzięki
    http://pl.youtube.com/watch?v=NqldXmPWHkM
  • #13 5242740
    DoubleSuper8
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    W moim magnetofonie ZK 120 był ten sam problem czyli cicho grał i co sie okazało usterka była banalna bo uszkodzony był głośnik (membrana ani drgnęła). Przyczyna: zablokowana cewka w szczelinie magnetycznej. Problem jest teraz z dorwaniem takiego na allegro ale popytam znajomych może mają jakiś podobny. Próba naprawy oryginalnego skończy się zniszczeniem bo nie mogę go rozkleić, nie mówiąc już o tym, że tej cewki nie uda się wyjąć. Dlaczego tak się stało nie mam pojęcia (może magnes zardzewiał od wilgoci :?: ). Po podłączeniu innego głośnika wszystko było ok. Warto więc przy tego typu usterkach sprawdzić na początek sam głośnik a jeśli on jest w porządku szukać dalej usterki.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetofon lampowy ZK 120 odtwarza dźwięk bardzo cicho mimo wymiany lamp i głowicy oraz prawidłowego ustawienia głowicy. Problem nie ustąpił po podłączeniu zewnętrznego wzmacniacza, co wskazuje na usterkę przed wzmacniaczem. Sugerowano sprawdzenie napięć według schematu, potencjometrów (zwłaszcza głośności), zimnych lutów, stanu filcu dociskającego taśmę do głowicy oraz wyczyszczenie przełącznika zapis-odczyt. Zalecano także test sygnału podłączonego bezpośrednio do łączówki zamiast głowicy oraz pomiar rezystancji cewki głowicy, która powinna przekraczać 500 omów. Ustawienie prądu podkładu trymerem C20 znacząco poprawiło głośność odtwarzania. W trakcie remontu wymieniono głowicę na oryginalną, lampę pierwszego stopnia wzmocnienia, potencjometry oraz dokonano gruntownego czyszczenia i regulacji. Dodatkowo wskazano, że usterka może leżeć w uszkodzonym głośniku – zablokowana cewka w szczelinie magnetycznej membrany powoduje brak ruchu membrany i ciche odtwarzanie. Podłączenie innego głośnika rozwiązało problem w jednym z przypadków. Zaleca się więc sprawdzenie głośnika jako pierwszego kroku przy podobnych usterkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA