logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój e-mail rozsyła spam? Dziwny list o wirusie i blokadzie konta

Spakey 09 Lip 2007 22:21 1315 12
REKLAMA
  • #1 4066435
    Spakey
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.
    Otóż po otworzeniu dziś mojej poczty znalazłem dziwny list.
    Zastanawiam się nad jego treścią ..
    Bo z tego co zrozumiałem chodzi o to że złapałem jakiegoś robaka czy cos tam innego i rozsyła z mojego meila spam..
    Ja natomiast nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w moim kompie.
    Pytanie które mnie nurtuje to fakt czy faktycznie sie gdzies jakis syf nie wysyła i nie zostane obarczony o spamowanie..
    Poniżej treść meila..
    Pozdrawiam

Dear Customer,

Our robot has detected an abnormal activity from your IP adress
    on sending e-mails. Probably it is connected with the last epidemic
    of a worm which does not have official patches at the moment.

We recommend you to install this patch to remove worm files
    and stop email sending, otherwise your account will be blocked.

Customer Support Robot
  • REKLAMA
  • #2 4066546
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najprawdopodobniej, zgodnie z treścią wiadomości e-mail, komputer jest zainfekowany jakimś wirusem/trojanem rozsyłającym spam.

Podaj wynik polecenia netstat -an po jakichś 10 minutach od uruchomienia komputera.
  • #3 4066834
    Spakey
    Poziom 14  
    tzn jak to wpisuje w uruchom to miga na moment okienko i nic nie moge zdazyc sie doczytac
  • REKLAMA
  • #4 4066837
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Pokaż zrzut ekranu z msconfig -> uruchamianie i sprawdź czy proces winlogon.exe nie zajmuje sporo czasu procesora.
  • #5 4068153
    Spakey
    Poziom 14  
    hmm nie rozumiem z czego mam zrobic zrzut w msconfig,,
    zrobiłem tylko zrzut aktywnych procesów

Czy mój e-mail rozsyła spam? Dziwny list o wirusie i blokadzie konta
  • REKLAMA
  • #6 4068211
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    ..albo masz robala, albo jak zainstalujesz patcha, to go sobie sprawisz ;)) - jesteś pewny nadawcy maila?
    Zacznij od uruchomienia cmd (Start/Uruchom cmd),
    potem w czarnym okienku, jak sugeruje kolega mbo, netstat -an
  • REKLAMA
  • #7 4068228
    dktr
    Poziom 26  
    Zgadza sie, wygląda dobrze.

Najprawdopodobniej ten mail to próba naciągnięcia cie do pobrania jakiegoś syfu, po którym dopiero Twój komputer stanie sie maszynką zoombie rozsyłającą spam ;)
  • #8 4068558
    Spakey
    Poziom 14  
    aha spoko..no miejmy nadzieje ,że masz racje..
    A może to wina drugiego kompa? bo mam siec przez router..A tam zaryzykowałem bo komp słuzy tylko do czatowania i poczty mamy i nie instalowałem niczego do zabezpieczenia go..Jest tam celeron ok 500mhz dysk 4,5 gb i 384 ram..

Ja używam zone alarm i nie narzekam na skutki surfowania po necie..
  • #9 4068578
    dktr
    Poziom 26  
    Sprawdź tez drugi komputer, bo kto wie.

Ale jeśli jesteś za routerem to szansa na samo-zarażenie sie windowska xp jest sporo mniejsza.

W swojej sieci mam prywatny serwerek poczty i dziennie idzie na niego około 700 spamów tego typu ;)
  • #10 4071885
    kazink
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Też dostałem identyczny mail, nawet kilka razy. To próba naciągnięcia - lepiej nie klikać w link podany w mailu z wiadomych względów ;)

Po czym poznać, że to nieprawda?
    1. Brak nazwy firmy, adresu, czegokolwiek, co by wskazywało kto ci to właściwie przysłał.
    2. "nasz robot wykrył niezwykłe ilości wysyłanych maili z twojego IP" - jedyną firmą, która mogłaby monitorować ilość e-maili wysyłanych z twojego IP jest twój dostawca internetu. A jeśli mieszkasz w Polsce, to dlaczego miałby pisać po angielsku?
    3. "... inaczej twoje konto zostanie zablokowane" - jakie konto? W jakiej firmie?

Ewidentny naciągacz.
  • #11 4071994
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Tez dostalem cos takiego, z tym ze poczte przegladalem na stronie a nie sciagalem jej na komputer....List po angielsku a konto na onecie.
  • #12 4072155
    AdrianZ
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jeżeli nie spodziewacie sie maili po angielsku to od razu wyrzucajcie takie maile bez czytania, będzie święty spokój.
  • #13 4112172
    Spakey
    Poziom 14  
    Hmm sory że tak długo nie odpowiedziałem ..
    Sprawdziłem również tego drugiego kompa oczywiście nic nie znalazłem..
    Ale lepiej sie było upewnić..
    Dzięki za porady..
    Temat można zamknąc

Więc go zamknij.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał podejrzanego e-maila informującego o rzekomej infekcji robakiem rozsyłającym spam z jego konta. W dyskusji zwrócono uwagę, że wiadomość jest prawdopodobnie próbą wyłudzenia i zawiera typowe cechy phishingu, takie jak brak danych nadawcy, ogólne sformułowania i język angielski, co jest nietypowe dla polskiego użytkownika. Zalecano wykonanie polecenia netstat -an w wierszu poleceń w celu wykrycia podejrzanych połączeń sieciowych oraz sprawdzenie procesów systemowych, np. winlogon.exe, pod kątem nadmiernego zużycia zasobów. Użytkownik posiada sieć z routerem i drugi komputer, który również został sprawdzony bez wykrycia infekcji. Wskazano, że jeśli użytkownik nie spodziewa się wiadomości po angielsku, należy je od razu usuwać. Podsumowując, e-mail jest fałszywy, a instalacja rzekomej łatki może spowodować faktyczne zainfekowanie systemu. Użytkownik stosuje zaporę ZoneAlarm i nie zauważył nieprawidłowości w działaniu komputera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA