logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonyericsson K750i - brak podświetlenia LCD po upadku, co sprawdzić?

aro56 09 Lip 2007 22:54 4998 25
REKLAMA
  • #1 4066593
    aro56
    Poziom 10  
    Mam maly problem z sonyericssonem k750i. Spadl na ziemie i stracil podswietlenie ale samego wyswietlacza. Dziala normalnie jak wczesniej i cos tam na nim widac ale nie podswietla go. Co moze byc przyczyna?? Wyswietlacz czy moze jakis uklad na plytce??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4066623
    aro56
    Poziom 10  
    Tzn telefon został rozłożony na czynniki pierwsze i poskladany wszystkie zlacza siedza na asoim miejscu jak powinny. Wszystko dziala jak w nowym telefonie ale nie ma podswietlenia.
  • REKLAMA
  • #5 4066641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4066709
    aro56
    Poziom 10  
    Podswietlenie klawiszy działa padlo tylko podswietlenie od wyswietlacza. Tasiemka od diod jest tak jak mowisz pytanie gdzie ona ma byc podlaczona bo sie juz zgubilem teraz. Pozdrawiam
  • #8 4066758
    aro56
    Poziom 10  
    Ok do tasmy wyswietlacza jest taka mala tasiemka 2 pinowa dolutowana i wyglada jakby byla na swoim miejscu. Smiesznie to wyglada bo na wyswietlaczu widac logo ery i wszytskie ikony typu zasieg czy bateria i wszystko dziala normalnie tylko brak podswietlenia

Dodano po 4 [minuty]:

CZy diody z wyswietlacza i z klawiszy zasilane sa z tego samego ukladu DC/DC?? Bo jesli tak to układ jest ok bo diody na klawiszach dzialaja.
    Pozdrawiam
  • #9 4066797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4104912
    aro56
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki za pomoc w znalezieniu usterki. Z tych dwoch rzeczy okazalo sie ze ukłąd jest ok a padl wyswietlacz. Jeszcze raz wielkie dzieki

Pozdrawiam
  • #12 4105379
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    To znaczy nie wyświetlacz a podświetlenie wyświetlacza Ci padło z tego co zrozumiałem bo mówisz ze lcd wyświetla grafikę jeśli tak to usterka jak najbardziej do usunięcia:)
  • #13 4114764
    aro56
    Poziom 10  
    dokładnie tak jak napisales. Podswietlenie wyswietlacza.

Pozdrawiam
  • #14 4115407
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    a moze ktoś wie, gdzie mozna kupic układ konwertera DC/DC do zasilania podświetlenia w wyświetlaczu K750i?
  • #15 4115416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4115597
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    syckoketrzyn napisał:
    To znaczy nie wyświetlacz a podświetlenie wyświetlacza Ci padło z tego co zrozumiałem bo mówisz ze lcd wyświetla grafikę jeśli tak to usterka jak najbardziej do usunięcia:)

W jaki sposób?? POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 4115996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4837920
    hubcioo13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    w najgorszym przypadku masz do przelutowania układ scalone, sprawdz dobrze wszystkie styki u mnie jeden był nie na miejsu i nie było podwietlenia.
    Pozdro
  • #19 4990095
    merowingain
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam ja mam jedno pytanie k750i nie ma podświetlenia wyświetlacza ale diody na klawiaturze działają czy mogę je jakoś zmostkować z diodami w wyświetlaczu ?? bo tam są takie dwa lutowane elementy i wyrażnie biegną do diod wyświetlaczowych i chodzi mi o to czy mógłbym te dwa styki podpiąć pod zasilanie diod klawiatury tel pozdrawiam
  • #20 5179244
    aro56
    Poziom 10  
    Wymieniłem cały wyświetlacz i działa. A zatem po upadku padł wyświetlacz.

Pozdrawiam
  • #21 5185334
    geryon_wwl
    Poziom 10  
    wiam a ja mam takie pytanko - padlo mi podswietlenie LCD w k750i ale to wina LCD na bank bo po wlozeniu drugiego dziala wszystko. natomiast slyszalem ze mozna naprawic jakos to podswietlenie , naprawic LCD czy ktoświe w jaki sposób?
  • #22 5185423
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jeśli uszkodzona jest ramka podświetlająca to można ją wymienić z jakiegoś potłuczonego. Jak nie pomaga to można z płyty poprowadzić zasilanie.
  • #23 5186750
    geryon_wwl
    Poziom 10  
    własnie o to mi chodziło a teraz bym poprosił o instrukcję - moze jakieśzdięcie lub zdięcia jak wyglada ta ramka podświetlająca czy jest to trudne czy podczas tego mozna rozwalić do końca LCD.

No i poprosiłbym o opisanie tego drugiego sposobu.

Z góry wielkie dzięki.
  • #24 5186820
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Ja nigdy nie rozwaliłem - ale wiadomo że zależy to od zdolności manualnych. Odlutuj taśmę od podświetlenia (taka mała złota tasiemka - 2 linie) i jak masz regulowany zasilacz to dolutuj się do tej taśmy i zwiększaj napięcie od 6 do 12V powinno zaczynać się 'świecenie'. Jak nic się nie dzieje to zamień przewody miejscami i też zwiększaj od 6 do 12V. Jak w obu przypadkach nic się nie dzieje (nie podświetla się) to masz na 99% uwaloną ramkę z podświetlaniem. Wszelkich pomiarów dokonuj na odlutowanej taśmie podświetlenia (nie rób tego na lcd w płycie). Do demontażu najlepsza jest karta magnetyczna/chipowa (ew. nawet sim troszę spiłowana) - generalnie plastik. Absolutne zero metalu podczas pracy z tą szybką.
  • #25 5303682
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Witam
    Zamieszczam foto płytki K750i - może ktoś dokładnie wskazać gdzie jest konwerted DC/DC od podświetlania LCD? Poza tym interesuje mnie jeszcze który układ jest odpowiedzialny za zasięg telefonu
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sonyericsson K750i - brak podświetlenia LCD po upadku, co sprawdzić? 1.jpg (124.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 5730135
    safon
    Poziom 12  
    w załaczniku jest zaznaczone gdzie znajduje sie dc/dc
    Załączniki:
    • Sonyericsson K750i - brak podświetlenia LCD po upadku, co sprawdzić? dc.jpg (303.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku telefonu Sony Ericsson K750i pojawił się problem z brakiem podświetlenia LCD, mimo że wyświetlacz działa i pokazuje grafikę. Podświetlenie klawiszy działa prawidłowo, co wskazuje na oddzielne zasilanie podświetlenia klawiatury i wyświetlacza. Zalecane było sprawdzenie złącza wyświetlacza oraz małej dwupinowej tasiemki podświetlenia dolutowanej do taśmy wyświetlacza. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu DC/DC konwertera zasilającego podświetlenie LCD, który znajduje się pod spodem płytki, pod złączem systemowym. Jednak po testach okazało się, że układ DC/DC jest sprawny, a uszkodzony jest sam moduł podświetlenia wyświetlacza. Wymiana całego wyświetlacza rozwiązała problem. Dodatkowo omówiono możliwość naprawy ramki podświetlającej LCD poprzez wymianę lub zasilanie bezpośrednie z płyty, a także metody testowania podświetlenia za pomocą regulowanego zasilacza na odlutowanej tasiemce. W dyskusji pojawiły się także pytania o lokalizację układu DC/DC na płytce oraz o elementy odpowiedzialne za zasięg telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA