logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K750i - brak podświetlenia po wymianie wkładki i taśmy flex

01 Paź 2007 17:59 4607 22
REKLAMA
  • #1 4338659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4338998
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Lcd, złącze lub układ przetwornicy. Zacznij od podstawienia nówki lcd. Potem szukaj dalej.
  • Pomocny post
    #3 4339703
    Rataj14
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    1.Przeczyść dokładnie złącze LCD.
    2.Wyświetlacz jest na taśmie wiec tez zobacz wtyczkę i zobacz czy nie oderwałeś małej tasiemki, która jest przylutowana po wewnętrznej stronie taśmy od LCD.
    3.Jezeli to nie pomorze to podstaw nowy LCD tylko pamiętaj o kolorze taśmy.
    4.Jezeli to nie będzie to, to znaczy ze masz uszkodzony układ, w tym przypadku (n2600 - vincenne) albo dc/dc konwerter. Ale osobiście stawiam na dc/dc konwerter. Jeżeli okaże się ze to płyta to będzie problem. Albo wygrzać dany element uważając na pozostałe albo wymienić.

Pozdrawiam
  • #4 4387400
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4387500
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Tutaj masz schemat, za podświetlenie odpowiada N2500, znajduje sie pod mniejszym ekranem przy złączy systemowym obok dużej cewki.
    Załączniki:
    • Sony Ericsson K750i - brak podświetlenia po wymianie wkładki i taśmy flex k750LCDlight.JPG (67.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4387578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4392568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4392983
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    to powinno Ci pomoc, jesli oczywiscie sterownik podswietlenia jest ok.
    Załączniki:
    • light solutions k750.rar (40.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4393951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4394318
    zoltos
    Poziom 20  
    Tak, trzeba połączyć te dwa elementy.
  • REKLAMA
  • #11 4396796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 4396944
    zoltos
    Poziom 20  
    Tych elementów nie ma na załączonym schemacie. Trzeba zrobić połączenie pomiędzy tymi kondensatorami. Jeden jest przy złączu LCD a drugi przy złączu klawiatury.
  • #13 4397322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4406026
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    i jak..? pomoglo..?
  • REKLAMA
  • #15 4406052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4406062
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    U Mnie niestety żadna z solucji nic nie dała. Podejrzewałem N2600, przelutowałem i dalej lipa. Telefon absolutnie bez śladów zawilgocenia, ale dziwne bo klient się upiera że jednak został "zalany" :) Dziwne.
  • #17 4408148
    janusz fer
    Poziom 12  
    To jest przetwornica na jej wyjściu powinno byc powyzej 8 volt
  • #18 4422737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4423091
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    czy ktos mial problem taki ze tel. po wlaczniu ma podswietlnie lcd (na bialym tle) - jak wskakuje logo SE telefon traci podswietlanie.. (klawisze nie zaczynaja sie podswietlac, lcd tez)..
  • #20 4424112
    dauit
    Poziom 15  
    ja teraz mam zwariowanego D750... jest lcd ktory był podczas zalania i działa... wszystkie inne nie działaja, na nich jest biały lcd... a ten działa troche jest nie wyrazny... po odpaleniu telefonu wszystko jest ok do momentu wejscia w funkcje telefonu... lcd robi sie biały...

hmm... jest tak... telefon jest odpalony wszystko widac... wchodze w menu... biało co 2-3 sec widac ze jest sie w menu... wchodze w wiadomosci... tez co 2-3 sec widac co jest grane i znow bialo... wchodze w napisz wiadomosc... wszystko jest ok... mial ktos taki przypadek?

Grzałem, czyscilem lcd wymieniałem... złacze poprawiałem... tylko na tym jednym lcd działa i ma takie odpały... No dziwne to...
  • #21 4424781
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Wymień złącze, poprawianie lutów to tylko połowa możliwości usterki złącz. Druga to zużycie wewnętrznych styków. Dlatego czasem ci działa na niektórych, bo mają bardziej 'dopasowane' styki.
  • #22 4992583
    merowingain
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a dlaczego u mnie w serwisie w wolsztynie boją się tego podjąć ( wymiana złącza ) jakie jest potencjalne zagrożenie ??
  • #23 5651213
    Adiian
    Poziom 2  
    Cytat:
    Posiadam aparat sony ericsson k750i po wymianie wkładki słuchawkowej i fleks se K750i z taśmą do aparatu przestał podświetlać ekran,Poza tym działa ok.
    Proszę o poradę./sprawdziłem wszystkie złącza i są ok/.Co mogłem uszkodzić?

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie wkładki słuchawkowej i taśmy flex w telefonie Sony Ericsson K750i ekran przestał się podświetlać, mimo że pozostałe funkcje działają poprawnie. Sprawdzono wszystkie złącza, które wydają się być w porządku. Wskazano, że problem może dotyczyć uszkodzonego LCD, złącza lub układu przetwornicy (dc/dc konwertera) oznaczonego jako N2600 (lub N2500 według schematu). Zalecane jest dokładne oczyszczenie złącza LCD oraz sprawdzenie, czy nie uszkodzono małej tasiemki przylutowanej wewnątrz taśmy LCD. Po podstawieniu nowego wyświetlacza problem podświetlenia nadal występował, co sugerowało uszkodzenie złącza lub brak przejścia sygnału na taśmie. Pomocne okazało się wymienienie złącza LCD na płycie głównej, co przywróciło podświetlenie. W dyskusji poruszono także kwestie napięć na cewce L2532 i złączu LCD (około 4V), które powinny być wyższe (powyżej 8V na wyjściu przetwornicy). Wspomniano o konieczności połączenia kondensatorów przy złączu LCD i klawiatury, co może mieć wpływ na podświetlenie. Wymiana złącza LCD jest kluczowym krokiem, choć w serwisach bywa traktowana jako trudna ze względu na ryzyko uszkodzenia płyty głównej. Dodatkowo opisano podobne problemy z podświetleniem w modelu D750, gdzie uszkodzenia LCD i złączy powodują migotanie i zanikanie podświetlenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA