logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARISTON MBA3831V - nieprawidłowa praca chłodziarki, pomiary czujników temperatury

jaroslaw_repec 10 Lip 2007 14:26 3902 4
  • #1 4068201
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Temat stary jak świat. Przejrzałem wszystkie posty dotyczące MBA i niestety nie odnalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania a tak właściwie problem.
    Opis problemu:

1 agregat
    Zamrażarka chłodzi na kość - temperatura OK
    chłodziarka nie pracuje prawidłowo - brak szronu, temperatura za wysoka.
    moduł bez wyraźnych uszkodzeń.
    po załączeniu agregatu (8min) na sekundę pojawia się napięcie na elektrozaworze i znika. Chłodziarka praktycznie chodzi bez przerwy.

Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi zaczynam mieć sporo wątpliwości. Chodzi o czujniki temperatury.

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi gdzie mierzyć poszczególne czujniki w złączu?

Ja uzyskałem następujące wyniki: licząc od lewej strony złącza.
    zacisk
    1-2 14,56kOm
    2-3 nieskończoność
    3-4 4,23kOm
    4-5 8,06kOm
    5,6,7,8 nieskończoność

pozostałe zaciski to zasilania,wentylator, agregat, oświetlenie i elektrozawór.

Dodano po 1 [minuty]:

Małe sprostowanie NIE CHŁODZIARKA a ZAMRAŻARKA chodzi cały czas
  • #2 4069039
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    do wymiany czujnik parownika
  • #3 4070297
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    OK dzięki za podpowiedź - jutro jadę do klienta pruć lodówkę. Napisze jaki ostateczny efekt.
  • #4 4075300
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    Niestety to nie czujnik. Niepotrzebnie "prułem" tył lodówki. Czujnik jet wyprowadzony na zacisk 4 i 5 i jego opór wynosił 8,06 kOm (sprawdzałem w różnych temp. i działa OK). Na 90% wada fabryczna.

POZOSTAJE PYTANIE:
    jaką rolę pełni elektrozawór z tyłu lodówki i kiedy powinien być załączony?
  • #5 4075796
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    jaroslaw_repec napisał:
    Niestety to nie czujnik. Niepotrzebnie "prułem" tył lodówki. Czujnik jet wyprowadzony na zacisk 4 i 5 i jego opór wynosił 8,06 kOm (sprawdzałem w różnych temp. i działa OK). Na 90% wada fabryczna.

POZOSTAJE PYTANIE:
    jaką rolę pełni elektrozawór z tyłu lodówki i kiedy powinien być załączony?

czujnik winien miec około 3 KΩ>>więc ten twój jest napewno szrot!!

wymień go i bedzie dobrze elektroniki ani elektrozaworu nie ruszaj tak ma bycARISTON MBA3831V - nieprawidłowa praca chłodziarki, pomiary czujników temperatury
REKLAMA