logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt alphaCCEV – komunikat SAFE 2 na wyświetlaczu, brak reakcji na TA+TP

lisos 10 Lip 2007 19:01 2074 13
REKLAMA
  • #1 4069068
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    długo leżało niepodłączone, na wyświetlaczu pisze SAFE 2, wciskam TA+TP na dłużej ale nic sie nie dzieje, coś źle wciskam czy padło coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4069110
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    wprowadzony 2 razy zły kod włącz radio i stacyjkę a potem ;) zaczekaj 1h - po odbyciu "kary" wprowadzisz właściwy kod :D
  • REKLAMA
  • #3 4069272
    lisos
    Poziom 22  
    dzięki ale jeszcze nie wiem po co włączać stacyjkę bo podłączyłem go pod prostownik do ładowania aku.
  • Pomocny post
    #4 4069324
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    lisos napisał:
    dzięki ale jeszcze nie wiem po co włączać stacyjkę bo podłączyłem go pod prostownik do ładowania aku.

Chodzi o to aby radio miało podłączone dwa plusy BUP (stały) i ACC (postacyjkowy) inaczej blokada nie puści , jeżeli podłączasz na stole to zewrzyj je razem i podłącz do plusa zasilania. Na prostowniku to może czasami radio nie odpalić (miałem już uszkodzone radia po podłączaniu pod prostownik ;-) ), raczej powinien to być zasilacz 12V stab. , jakieś 2A.
  • REKLAMA
  • #5 4069787
    lisos
    Poziom 22  
    z braku laku podłączyłem pod prostownik, po godz wciskami pokazał sie 1000 i nie wiem czy dobrze zrobiłem jeszcze raz wciskając TA+TP i pokazało się SAFE 1 i nic nie mogę dalej, cóż nie znam się na tym, pomóżcie
  • REKLAMA
  • #6 4069806
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    lisos napisał:
    z braku laku podłączyłem pod prostownik, po godz wciskami pokazał sie 1000 i nie wiem czy dobrze zrobiłem jeszcze raz wciskając TA+TP i pokazało się SAFE 1 i nic nie mogę dalej, cóż nie znam się na tym, pomóżcie

Po godzinie puszcza blokada i dopiero można wbić i zatwierdzić właściwy kod, a ty zatwierdziłeś 1000 i radio policzyło błąd, jak nie znasz kodu to lipa.rozkodowywacze muszą się tym zająć, cena rozkodowania umowna, gdzieś ok 50 zł.
  • #7 4072240
    lisos
    Poziom 22  
    no znalazłem kod w instrukcji ale jest 0867 ale jak to sie wpisuje, jak są cyfry do 6, mam teraz 1000 i co dalej?
  • Pomocny post
    #8 4072264
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    A SMS czasem wysyłasz :?:

Klawiszem "1" ustawiasz pierwszą cyfrę
    "2" drugą
    dalej chyba wiadomo "3" trzecią cyfrę a "4" ostatnią

Jak jest prawidłowy co widać na wyświetlaczu naciskasz TA i TP
  • #9 4072938
    lisos
    Poziom 22  
    no dzięki gra, teraz będę wiedział ale jeszcze nie umie wykorzystać jego funkcji wszystkich bo instrukcja po niemiecku
  • #10 4073539
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Nie ma ich tak wiele, podpowiem że wyszukiwanie stacji wciskając gałkę, najlepiej szybko 2x by pokazał się DX, wtedy staje też na słabszych stacjach, a jak złapie właściwą stację zatrzymać wyszukiwanie raz tą samą gałką i zapamiętać stację klawiszem z numerem przytrzymując go kilka sekund. 6 stacj pamięta na FM i 6 na AS. AS przytrzymując chwilę sam złapie 6 najmocniejszych stacji. Co dała obsługa tego radia. A jeśli chcemy używać zagranicznego sprzętu to uczmy się języków wrogów ;)

SławeK
  • #11 4076236
    lisos
    Poziom 22  
    jeszcze ostatnie pytanie bo nie chce popełnić błędu--zwarłem plus stały i postacyjkowy i podłączyłem do zasilania, mogę tak zostawić? bo nie wiem do czego potrzebny postacyjkowy
  • Pomocny post
    #12 4076526
    SlaweK
    Poziom 43  
    W aucie staraj się tak nie podłączać ale na stole do sprawdzenia jak najbardziej wskazane bo bez stacyjkowego nie wpiszesz kodu ani nie odliczy czasu.

SławeK
  • #13 4078610
    lisos
    Poziom 22  
    no to wiem ale nie mam w aucie kieszeni, podłącze na 'ryja' i nie chce mi się szukać plusa postacyjkowego, czymś to może grozić? radio dostaje jakieś dodatkowe funkcje?czy tylko chodzi o te kody?
  • #14 4079004
    SlaweK
    Poziom 43  
    Praktycznie każde auto ma w kostce takiego plusa, i łatwo go namierzyć lampką probierczą lub żarówką. Zaczyna działać logika zapłonu, radio się wyłącza po godzinie i nie będzie podbierać prądu, niektóre modele podłączone na "ryja" rozładowują aku a potem właściciel niepotrzebnie wymienia akumulator.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio Blaupunkt alphaCCEV po dłuższym nieużywaniu wyświetla komunikat SAFE 2, co oznacza aktywację blokady antykradzieżowej po wprowadzeniu błędnego kodu. Aby odblokować urządzenie, należy podłączyć radio do zasilania z dwoma plusami: stałym (BUP) i postacyjkowym (ACC). W przypadku testów na stole można zewrzeć oba plusy razem, jednak w aucie takie połączenie może powodować rozładowanie akumulatora, gdyż ACC odpowiada za logikę zapłonu i wyłączanie radia. Po wprowadzeniu błędnego kodu radio wymusza przerwę około godziny przed kolejną próbą. Wpisywanie kodu odbywa się za pomocą klawiszy numerycznych 1-4, gdzie każdy odpowiada kolejnej cyfrze kodu, a zatwierdzenie następuje przez jednoczesne naciśnięcie TA i TP. Kod zabezpieczający (np. 0867) znajduje się w instrukcji obsługi. Dodatkowo omówiono podstawowe funkcje radia, takie jak zapamiętywanie stacji FM i AM oraz tryb DX do wyszukiwania słabszych sygnałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA