logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić prawy przycisk myszy Logitech po 7 latach użytkowania?

wol2 11 Lip 2007 12:27 4323 6
REKLAMA
  • #1 4071258
    wol2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam 7 letnią mysz logitecha do której sie bardzo przyzwyczaiłem, jednak ostatnio pojawił sie mały problem, mianowicie prawy przycisk myszy dobrze wykrywa klik natomiast nie łączy dobrze przy przytrzymaniu. Żeby przeciągnąć nim jakąś ikonkę muszę go bardzo mocno wdusić.

Mysz już rozkręcałem i probowałem podkleić przycisk kawałkiem plastiku żeby głębiej wciskało ten przełącznik, jednak bez rezultatów.

Teraz nie wiem czy brać sie za rozkładanie wszystkiego po kolei łącznie z przełącznikiem czy raczej zaopatrzyć sie w nowy przełącznik i przygotowywać sie do lutowania? I gdzie można kupić taki przełącznik?
  • REKLAMA
  • #2 4071269
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Jeżeli mówisz o kulkowej myszy logitecha, białej, bez rolki z dwoma przyciskami, to jest jedna z najlepszych myszy, jakie widzialem.
    Przycisk najlepiej pozyskać ze starej myszy (dowolnego producenta, oby się piny zgadzały), przelutować. Jedyny problem, jaki u mnie występował po takich zabiegach, to inna czułość tego przycisku - zanim się przyzwyczaisz minie trochę czasu.
    Nie przegrzej przycisku przy lutowaniu, bo będzie chodził ciężko, albo wcale.

PS. Warto rozważyć przesiadkę na mysz optyczną, np. taką:
    Jak naprawić prawy przycisk myszy Logitech po 7 latach użytkowania?

Niezawodne, bez bajerów.
  • REKLAMA
  • #3 4071922
    wol2
    Poziom 12  
    Lasery jakos mnie nie ciągną, tym bardziej ze to więcej prądu żre, a mysz mam od zestawu Logitech Cordles Desktop Pro ergonomiczna z przyciskiem kciukowym i scrollem.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 4071931
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    To nie laser na zdjęciu, zwykła dioda. Przelutuj przycisk ze starej myszy, najszybciej będzie.
  • REKLAMA
  • #5 4071951
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Albo sprawdź czy poprostu niema zimnych lutów.
  • Pomocny post
    #6 4072059
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Kolega nie pisze, czy przycisk normalnie klika (pstrykanie mikrowyłącznika), czy nie.
    Jeżeli przy naciskaniu klik był normalny, to proponuję najpierw mikrowyłącznik rozebrać i przemyć spirytusem (przeczyścić). Obudowę "mikrusa" rozbiera się przez podważenie zatrzasków z obu stron występujących w połowie obudowy i zdjęciu góry. Uwaga na popychacz - lubi się gdzieś zapodziać po upadku na podłogę (dywan). Po myciu zobaczyć (lupą), czy na stykach nie występują zaczernienia (wżery), które należy usunąć przez delikatne zdrapanie (np. małym wkrętakiem), uwaga aby nie narobić na powierzchni styków głębokich rys, bo sytuacja się jeszcze pogorszy. Mysz złożyć i spróbować działania. Na 99% powinno pomóc - przypadek dość częsty w myszach.

Pozdrawiam

Jan
  • #7 4418355
    wol2
    Poziom 12  
    No, wreszcie się zebrałem rozkrecilem mysz przeczyściłem spirytem, i działa. TRzeba było sie tylko strasznie namęczyc zeby to wszystko poskładac do kupy.

Dzięki panowie za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z prawym przyciskiem myszy Logitech po 7 latach użytkowania polega na niewłaściwym działaniu przy przytrzymaniu – klik jest wykrywany, ale przeciąganie wymaga mocniejszego nacisku. Rozkręcenie myszy i próba podklejenia przycisku plastikiem nie przyniosły efektu. Zalecane jest sprawdzenie lutów pod kątem zimnych połączeń oraz rozebranie mikrowyłącznika, jego dokładne oczyszczenie spirytusem i usunięcie ewentualnych zabrudzeń lub zacieków na stykach za pomocą delikatnego zdrapania. W przypadku wymiany przycisku, można przelutować mikrowyłącznik ze starej myszy innego producenta, zwracając uwagę na zgodność pinów i unikając przegrzania elementu podczas lutowania. Wskazano również, że mysz optyczna z diodą (nie laserem) może być bardziej niezawodna. Po oczyszczeniu mikrowyłącznika i ponownym złożeniu urządzenia problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA