logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech LX7 - brak skoku przy wciskaniu rolki, jak naprawić?

nusch 13 Wrz 2008 20:13 3263 20
REKLAMA
  • #1 5532398
    nusch
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Szukam kogoś kto posiada dokładnie tą myszkę lub jakichś schematów ala te od telefonów Nokii. Od pewnego czasu mam problem z rolką - trzymałem ją w plecaku luzem, coś musiało ją przygnieść.

Działa kręcenie góra dół, działa przechylanie na boki, ale jest problem z wciskaniem rolki - nie ma w ogóle "skoku" przez co łatwo ją nacisnąć przez przypadek i kliknięcie np w firefoxie powoduje otwarcie kilku nowych tabów zamiast jednego.

Myszkę rozkręciłem, jest sprężyna, wygląda na to że jest na swoim miejscu, powoduje że rolka rusza się w górę i dół brakuje czegoś co powoduje charakterystyczne kliknięcie.

Nie wiem jak to jest rozwiązane, może ktoś posiada innego Logitecha z podobnym mechanizmem..
  • REKLAMA
  • #2 5532832
    conioo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie plastikowy mechanizm się uszkodził/wyłamał wewnątrz myszki. Moja rada to wyłączyć w sterownikach akcje na wciśnięcie rolki. Ewentualnie możesz kupić nową, bo naprawić to będzie ciężko.

Moderowany przez jankolo:

Jeżeli kolega nie ma pojęcia, jak pomóc, to proszę nie zabierać głosu. Następna taka "porada" spotka się z restrykcjami regulaminowymi

• #3 5533189
    nusch
    Poziom 15  
    Plastik jest cały. Znalazłem tylko kawałek jakiegoś niebieskiego tworzywa, trochę jak guma, zwinięte w wałek, nie wiem czy zwinęło się potem i czy wcześniej nie była to płaska podkładka i nie wiem gdzie była umieszczona, dlatego szukam kogoś kto miał do czynienia z tą myszką/podobnymi bo zgadywać sam też potrafię

.. a za takie rady dziękuję.
  • #4 5533211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5533220
    nusch
    Poziom 15  
    Microswitche są tylko po bokach - te które wykrywają przechylanie rolki na lewo i prawo a od dołu jest płaska powierzchnia którą wystarczy lekko nacisnąć - coś a'la ta w gierkach z tetrisem made in china. Zdjęcia postaram się jutro wrzucić.
  • REKLAMA
  • #7 5537693
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Z tego co widać na zdjęciach to rozleciał się SW3. SW6 i 7 jest od "boków" a SW3 od przycisku.
  • #8 5537699
    nusch
    Poziom 15  
    Jesteś pewien że tam był tego samego rodzaju przycisk ? Bo rozstaw pinów przy tym od wciskania jest trochę mniejszy niż na tych bocznych, i nie znalazłem żadnych szczątek takiego przycisku, oprócz tego niebieskiego tworzywa..
  • #9 5537766
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przymierz rolkę i sprawdź w którym miejscu i czy taki sam powinien być ten przycisk i czy taki sam jak SW6. Wygląda na zdjęciu jakby z tego przycisku została podstawa a wierzch zginął ? Możesz zewrzeć styki SW3 kabelkiem, spinaczem i sprawdź czy zadziała. Ten niebieski plastyk ? To mógł być jakiś kształtownik który poprzez rolkę naciskał switsch.
  • #10 5537986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5538990
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    To niebieskie to jakiś śmieć z zewnątrz, i jak kolega tu pisał masz 3 microprzełączniki do wymiany - przy okazji rozkręć ją całą, umyj obudowę, a płytkę drukowaną porządnie oczyść ze wszystkiego pędzelkiem ...
  • REKLAMA
  • #12 5539399
    nusch
    Poziom 15  
    Plastikowe opiłki pewnie pochodzą ze startych fragmentów rolki, ale ani ich ani reszty kurzu gołym okiem nie widać, zdjęcie makro z włączoną lampą powoduje że światło się od kurzu odbija i trochę wyolbrzymia drobne szczegóły.

Podobnie z światłem na tych przyciskach bocznych które się odbija jakby przyciski byłe wgniecione, w rzeczywistości są płaskie co widać tu:
    Chyba że jest jakiś inny powód którego nie widzę, a dla którego miałbym je też wymieniać ?
    Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    Następne naruszenie tego punktu to automatyczne skazanie się na uzyskanie ostrzeżenia....
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 5540159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5542087
    nusch
    Poziom 15  
    Kupiłem microswitcha identycznego jak te dwa(obszedłem wszystkie sklepy elektroniczne w mieście, mniejszych nie mieli) i jest zdecydowanie za wysoki - sprężyna rolki wisi w powietrzu..
  • #15 5542118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5542131
    tronic1
    Spec od komputerów
    No właśnie, pisałem żeby przymierzyć czy będzie pasował. W oryginale mogło być jakieś "ustrojstwo" które zwierało styki w podstawie switcha, metalowy "kubek", wierzch switscha chyba byś zauważył gdyby odpadł. Sprawdzałeś czy działa gdy zewrzesz styki w podstawie switscha ?
  • #17 5542168
    nusch
    Poziom 15  
    Na razie niczego nie wlutowywałem, próbowałem na sucho przymierzyć switcha.
    Wprawdzie kładłem go na stary przełacznik, ale jego wysokość to nic w porównaniu z nowym - sprężyna odstaje od płytki na prawie całą jego wysokość.
  • #18 5542281
    tronic1
    Spec od komputerów
    No tak, ale w sprężynę wchodzi element rolki który przyciska switcha. Sprawdź czy on pasuje, sprężyna służy tylko do trzymania tego elementu w odpowiedniej pozycji.
  • #19 5542320
    nusch
    Poziom 15  
    Nie, nie. Tak jak pisałem wcześniej i jak widać na zdjęciach, szczególnie tym:

Sprężyna jest troche dalej niż przycisk naciskający switcha, i żeby opierała się na podstawie laminatu, microswitch może być maksymalnie 0,5mm wyższy od tego który teraz jest(ułamanego fragmentu), ten który kupiłem na oko ma ok. 2mm
  • #20 5548456
    nusch
    Poziom 15  
    Próbowałem odlutować stary microswitch, ale pomimo, że cyny już prawie nie ma, nie mogę oderwać.
    Chyba jest czymś przyklejony. Teraz mam problem gdzie kupić mniejszy microswitch niż ten 6x6mm 3mm wysoki.
    W zasadzie to 6x6mm aż tak nie przeszkadza, da się przylutować, ale microwsitch jest za wysoki - wypycha rolkę w gore tak, że nie mogę zamknąć obudowy.
    :arrow: Marcin230 Przypiłowanie zderzaka nie wchodzi w grę bo musiałbym go spiłować prawie cały, a wtedy kręcąc rolką haczyłaby ona o przycisk..

Zna ktoś może jakiś sklep internetowy gdzie kupię taki przełącznik - najlepiej 1mm wysoki SMD?
  • Pomocny post
    #21 5548630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku charakterystycznego "skoku" przy wciskaniu rolki w myszy Logitech LX7, mimo że funkcje przewijania działają poprawnie. Po rozkręceniu myszy stwierdzono obecność sprężyny na swoim miejscu, jednak brak elementu odpowiedzialnego za kliknięcie. Dyskusja wskazuje, że uszkodzony jest mikrowyłącznik (microswitch) odpowiadający za funkcję wciskania rolki (oznaczony jako SW3), którego fragmenty uległy zniszczeniu lub odpadły. Próby znalezienia zamiennika napotkały problem z wysokością dostępnych microswitchy, które są zbyt wysokie i powodują problemy z montażem rolki oraz zamknięciem obudowy. Sugerowano poszukiwanie mniejszego, najlepiej SMD microswitcha o wysokości około 1 mm. Wskazano model mikrowyłącznika SMD A-06 kwadrat jako potencjalne rozwiązanie. Dodatkowo zalecano dokładne oczyszczenie i umycie płyty drukowanej oraz całej obudowy podczas naprawy. Znaleziony niebieski kawałek tworzywa nie pochodzi z mechanizmu myszy i nie jest elementem oryginalnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA