logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha Aerox czy Peugeot Speedfight 2 - który skuter wybrać i dlaczego?

szatan666 11 Lip 2007 12:53 40274 37
REKLAMA
  • #1 4071332
    szatan666
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jak w temacie który skuter waszym zdaniem jest lepszy ?? i dla czego
  • REKLAMA
  • #2 4071663
    robert0901
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    PEUGEOT jest moim zdaniem jedna z lepszych marek w produkcji skuterow na przyspieszenie zaden nie ma z nimi szans.
  • #3 4071763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4071850
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    jeździłem niedawno na Peugeot Vivavity 125cc jedzie maks 100km/h przyspieszenie trochę gorsze od aeroxa
    kupiony za 2500zł
    michna3 > Mnie uczyli że dwusuwy są mocniejsze
  • #5 4072278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4072680
    szatan666
    Poziom 15  
    hahahahahah z peugeotem na przyspieszeniu nikt nie ma szans smieszne bardzo, moim zdaniem najlepsza jest yamaha aerox jest to najlepszy skuter w seri nikt nie ma z nim szans sam mam roxika 50ccm top performance evolution (limitowana wersja cylindra 50ccm bo klasa evo nie zajmuje sie 50ccm :D) i jedzie mi 115 a na starcie bierze każdy iinny skuter u mnie w nowym saczu oprócz mojego kumpla maćka ona też ma roxa tylko 70ccm 4race stage 6 racing. i po 1 ja mam dozownik oleje i nie musze mieszać i mam też rozrusznik i 2 sówy są sto razy lepsze niż 4. ponieważ mają wieksze osiągi większą moc i wogóle są lepsze, ja osobiscie jak słysze 4 sówa skuter to mi sie chce <rzygi>
  • #7 4073712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4074398
    szatan666
    Poziom 15  
    michna3 to są skutery nowoczesne a nie jakieś simsony 20 kilku letnie i nikt mi nie powie ze 2 sówy są gorsze od 4. bo bym go wyśmiał.
  • #9 4074449
    szymo92
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    dwusuw zrobi dwa razy wiecej kilometrów niż czterosuw
  • #10 4077747
    szatan666
    Poziom 15  
    no akurat sie z tym nie zgodze 4 sów zrobi więcej kilometrów niż 2 sów
  • #11 4079183
    szymo92
    Poziom 15  
    dwusuw pali benzyne z olejem i silnik ma lepsze smarowanie dlatego zrobi wiecej kilometrow niz czterosuw
  • #12 4081151
    szatan666
    Poziom 15  
    ja pierdziele tłumaczyć jak dzieciom, teraz nowoczesne 2 sówu mają dozownik oleju i nie miesza sie bęzyny z olejem !!!!!!!!! silnik dostaje olej z pompy olejowej a nie spływa razem z paliwem !!
  • #13 4081474
    szymo92
    Poziom 15  
    Silniki dwusuwowe, gdzie oleju nie dodaje się do paliwa, ale jest on tłoczony z oddzielnego zbiornika bezpośrednio do łożysk oraz na gładzie cylindrów.

Więc łożyska i gładzie cylindrów są lepiej smarowanie :!:

P.S Używaj opcji PISOWNIA
  • #14 4090030
    szatan666
    Poziom 15  
    dziecko ?? smieszny jesteś jeżeli masz ponad 30 to jestem dla ciebie dzieckiem ale jak nie to wiesz. jak byś mniał ponad 30 to nie pisał byś na tym forum tylko byś sie zajoł rodziną i pracą ;] ale nic nie ważne nie ma problemu. pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #15 4090245
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    SPOKÓJ DZIECI :D koniec kłótni prosta sprawa dwósuw ma większą moc i dużo pali a czterosuw ma mniejszą moc i mniej pali proste... Ma ktos jeszcze jakieś uwagi??
  • #16 4173722
    paulak
    Poziom 2  
    Ja posiadam kymco agility to skuterek 4 suwowy! Ale jestemm nawet zadowolona jak na 4 suwa dobrze mi sie jeździ! Ma moc dosyć dużo bo 5.6 KM i 50ccm. Ale osobiście wole 2 suwy bo mają lepsze osiągi! Moim marzeniem jest aerox! ale puki co to kaski nie ma ;/ Ale z tego co słyszałam to 4 suwy są trwalsze! co Wy o tym myślicie?
  • #17 4174190
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4183467
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Hahaha, aż mi się żal zrobiło ludzi którzy piszą że do 2T nie leję się oleju - człowieku, z choinki spadłeś ? Dolewasz, tylko skuter sam dozuje sobie jego stosunek do benzyny.

W 4T nie miesza się oleju z benzyną.

Nie ma czegoś takiego jak Peugeot VivaCity 125, jedynie 100.

Nie wszystkie skutery są 4 Suwami, jedynie te chińskie, a z tych markowych Piaggio ZIP.
    Reszta to 2T.
  • #19 4561692
    Tomma
    Poziom 1  
    Najlepszy skuter moim zdaniem to Yamaha Aerox. Skuter ten po mega tuningu jest prawdziym wymiataczem. Np o poj 70ccm i mocy 12-24KM. Nie wspominam tu o tuningu za ponad 20tys i poj 125 z mocą 30KM. Sprint do setki zajmuje mu wówczas 4 sekundy!!!!!! A v-max 160km/h!!!!
  • #20 4583094
    Michal09sw
    Poziom 1  
    kto się tak wczuwa w skutera zeby ładowć 20 tys??

Dodano po 13 [minuty]:

ja mam peugota z 2004 rok, 7 tys i ma sciągniętą blokade z tłumika i jedzie tylko 70 KM i dałem 3200 zł.Opłacało mi się?? (trochę brudny:)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #21 4583216
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    BZDURY! Połowa z was pisze kretynizmy... jaki olej tłoczony do łożysk w dwusuwie?
    Jaki dwutakt wytrzyma większy przebieg jak czterosów?
    Dwusów ma w silniku zabudowaną pompkę oleju, podaje ona olej do gaźnika, gdzie miesza się on z benzyną.
    Dwusów ma większą moc niż cztero bo na obrót wału ma jeden suw pracy a nie "pół"...
    Dwusów zazwyczaj kręci się wyżej niż czterosów więc trwałość ma mniejszą.
    Z porównania peugeot/yamaha wybrałbym to drugie.
    1) Włosi robią dobre silniki - mało ich miałem w serwisie
    2) Jest dużo części do tuningu
    3) W serii są dużo wyższe osiągi - oczywiście mówię o sprzęcie odblokowanym
  • #22 4634092
    Michaljano
    Poziom 11  
    Mam speedfighta 2 i miałem aeroxa i mogę powiedzieć ze aerox był 100 razy lepszy miał lepszego buta i jechał szybciej na prostej. oby dwa skutery nie były przerabiane miały zdjęte blokady. aeroxem sie wygodniej jechało jak co to polecam yamache

Dodano po 8 [minuty]:

4-suwy są do bani nie mają nic mocy, a różnica w spalaniu jest minimalna. nigdy nie chciałbym mieć 4-suwa porażka
  • #23 4638531
    Michaljano
    Poziom 11  
    Nie wiem po co się odzywają ci którzy nie mają pojęcia o skuterach. 4-suwy są i zawsze będą gorsze od dwusuwów.Wiadomo, że aerox jest i zawsze będzie lepszy od speedfighta, ale obydwa te skutery to najlepsze skutery na rynku.
  • REKLAMA
  • #24 4639272
    grzes195
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Cytat:
    michna3 to są skutery nowoczesne a nie jakieś simsony 20 kilku letnie...

szatan666 co masz do Simsona? Ja mam Simsona 18-sto letniego i wyprzedzam te wszystkie skutery nowe,niektore samochody tez (nie tylko maluchy):D Jesli chodzi o ta nowoczesnosc skuterów- sa różnego radzaju blokady i inne pierdoły, jesli cos sie zepsuje to trzeba tyle płacić za czesci ze..., a simson jest dobry i tani w eksploatacji, a jesli chodzi o ta mieszanke to nie jest to żadny problem :P
  • #25 4642340
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Lepszy ejst oczywiscie aerox. NIedawno sobie kupilem skuterka malage crossera,bardzo rzadki skuter. Full seria,zdjeta blokada i ladnie sie zbiera. Vmax = 75 licznikowe.
    Nie mam zamiaru w niego wkladac ani centa i bawic sie w tuning...

Wolalbym jakas starsza 600cc niz odkurzacz. Pewnie jak juz zrobie prawko na A (B juz mam) to sobie cos kupie...
  • #26 4725146
    damian1322
    Poziom 11  
    No nie powiedział bym że np.aerox lub speedfight są odkurzaczami mają lepsze osiągi od twojego crosa :-) :-) i morzna nimi na wyscigi pojechać :d
  • #27 4810328
    Michaljano
    Poziom 11  
    mam takie pytanie kupiłem sobie speedfight 2 LC z 2004r i bardzo go muli. jak go rozgrzeje to ładnie idzie ale potem znowu przygasa muszę go postawić na stopki na gdzieś 2min. żeby zebrał trochę benzyny i znowu jedzie normalnie i tak cały czas, czego to jest wina?? bo wyczyściłem gaźnik i to nic nie dało. może to być wina ssania bo tam jest elektryczne?? jak będziecie coś wiedzieć to proszę piszcie na gg 3211165. dzięki z góry Michał
  • #28 4810797
    danlancher
    Poziom 27  
    damian1322 napisał:
    No nie powiedział bym że np.aerox lub speedfight są odkurzaczami mają lepsze osiągi od twojego crosa :-) :-) i morzna nimi na wyscigi pojechać :d

Zalozysz sie? :) Wiesz ile zjesz kochany i z takimi komentami mozesz isc do siebie na podworko. Nie jendnego aero.. na swiatlach zstawilem. O speedzie juz nie mowie,bo on ma taka przyspieche ze biegnac idzie go wyprzedzic. ;)
  • #29 4811343
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Jak zwykle kłótnia z osobami które jeżdżą jedną marką i najczęściej jest to ich pierwszy pojazd w życiu. Jak już wiele osób wcześniej pisało oczywiście 4t ma większą żywotność, większą elastyczność i mniejszą moc dzięki czemu mniejsze spalanie.

Co do smarowania przez dozownik są różne rozwiązania, albo w gaźniku, albo olej jest "wtryskiwany" bezpośrednio z mieszanką do cylindra.

Co do wyboru miedzy dwoma modelami radzę posłuchać takich ludzi jak kolega kortyleski którzy sie tym zajmują i wiedzą co mówią, mają styczność z obiema markami i wiedzą coś na temat awaryjności skuterów.

Z mojej strony moge jeszcze polecić runnera jest to kompromis między skuterem sportowym a "turystycznym" mogą nim wygodnie podróżować dwie osoby, a co do osiągów po zmianie tłumnika i wariatora vmax 115 oczywiście licznikowe czyli realnie ok 80-90.

Co do "mieszania" z pod świateł znów bezsensowa dyskusja kolega nie podał konkretnego modelu crossera a do tych aeroxów co je mieszał też nic nie wiadomo z blokadami czy bez itp
  • #30 4811654
    danlancher
    Poziom 27  
    yy...model crossera?

Nie wiem czy tamte mialy zdjete blokady,ale chyba nikt nie jezdzi na blokadach.
    Crosser w Polsce i w ogole w europie ejst bardzo rzadka kosiarka wiec nie macie zadnych podstaw zeby go oczerniac jesli nie mieliscie z nim kontaktu. Jezdzilem juz wieloma bzykami i mam jakies prownanie.
    Crosser ma bardzo dobrze przyspieszenie do 50-60 i potem go troche muli. 0-60 w jakies 6sec robi.
    Mam zdjeta tlyko blokade z wariatora,pozatym fullseria i dziurawy tlumik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między skuterami Yamaha Aerox a Peugeot Speedfight 2, z naciskiem na osiągi, trwałość i typ silnika (dwusuw vs czterosuw). Wielu uczestników wskazuje, że Yamaha Aerox jest lepsza pod względem przyspieszenia i prędkości maksymalnej, zwłaszcza po tuningu, osiągając nawet do 160 km/h i sprint do 100 km/h w 4 sekundy. Peugeot Speedfight 2 jest oceniany jako mniej dynamiczny, z prędkością maksymalną około 70 km/h po zdjęciu blokad. W dyskusji pojawia się temat silników dwusuwowych, które mają większą moc i lepsze osiągi, ale są mniej ekologiczne i wymagają mieszania oleju z benzyną lub stosowania dozowników oleju. Czterosuwy są uważane za trwalsze i bardziej ekonomiczne, choć mają mniejszą moc. Wspomniano także o innych markach i modelach, takich jak Kymco Agility 50 4T, Malaguti Crosser 50, Honda NSR 125, Aprilia RS 125 oraz Simson i Jawa 350 TS jako alternatywy lub punkty odniesienia. Poruszono kwestie awaryjności, dostępności części, tuningu oraz komfortu jazdy. Wiele opinii podkreśla, że wybór zależy od preferencji dotyczących mocy, trwałości i ekologii, a także doświadczenia użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA