logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transoptor PC847 do Atmega 32 i przekaźnika? Schemat?

CBR-MAR 11 Lip 2007 15:29 3535 6
REKLAMA
  • #1 4071807
    CBR-MAR
    Poziom 10  
    Witam
    Chcialbymj podlaczyć na wyjście mikrokontrolera transoptor w celu polaczenia go z elementem wykonawczym jaki jest przekaźnik.
    Moze ktos podłaczał transoptora do mikrokontrolera i podzieliby sie schematem... Mój transoptor PC847...

Z góry dziękuje...
    pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 4071877
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wejścia transoptora powinieneś podłączyć wg schematu (obok Fig. 11). Rezystor Rd powinien mieć wartość 220 Om.
    Zobacz tutaj:
    http://www.r2d2.faith.pl/zdjecia/pc827.pdf

Dodano po 1 [minuty]:

W miejsce RL powinna być cewka przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 4071967
    LichyiChydy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Myślę że transoptor ma za małą wydajność prądową by uciągnąć przekaźnik. Sprawdź jakie prądy będą potrzebne i czy pc847 to pociągnie
  • REKLAMA
  • #4 4072003
    CBR-MAR
    Poziom 10  
    Skoro moze nie ucignac, to moze podpowiecie co podpiac pod wyjscie mikrokontrolera, zeby zalaczalo mi przekaznik???

Prosiłbym tez o jakis schemacik:P

dziekuje z góry..
  • #5 4072143
    LichyiChydy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sterowanie bezpośrednie układem przekaźnika nie jest zalecane.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic568924.html#2941187
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic571841.html
    Jeżeli masz zamiar sterować więcej przekaźników np. 8 to zastosuj uln2803
    Może być obciążany na jedno wyjście do 500mA ale maksymalne jego obciążenie nie jest mnożone przez ilość wyjść. Musisz sprawdzić w jego danych chyba 2,1A
    Przybliż ile masz zamiar załączać tych przekaźników oraz jakiej mocy potrzebują oraz na jakie napięcie są.
    Użyj szukaj. Na pewno wiele znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #6 4073432
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Możesz spokojnie podłączyć ten transoptor do procka. Tam w środku jest zwykła dioda led, więc przez jakiś rezystor.

Możesz też podłączyć ten przekaźnik przez tranzystor, np. bc547, spokojnie uciągnie. Nóżka proca do bazy przez 4k7, emiter do masy, a cewka przekaźnika szeregowo między kolektor a '+' zasilania. Pamiętaj o diodzie zabezpieczającej podłączonej zaporowo, równolegle z cewką przekaźnika. Zabezpieczysz w ten sposób tranzystor przed uszkodzeniem, a i procka przy okazji też. 100% sprawdzone. Pozdrawiam:)
  • #7 4073933
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Witaj
    Ja używam MOSFETów do tego celu zabezpieczonych szybką diodą. Ostatnio kupiłem:IRF7455 oraz IRF7220. Zamierzam nimi napędzac silnik BLDC, więc myślę, że pociągnie także przekaźnik :)
    Sa dużo lepsze od BUZ11 czy IRF9540 a do tego mniejsze.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transoptora PC847 do mikrokontrolera Atmega32 oraz sterowania przekaźnikiem. Zaleca się podłączenie wejścia transoptora zgodnie ze schematem z dokumentacji (np. z rezystorem 220 Ω na wejściu LED transoptora). Jednak transoptor PC847 może mieć zbyt małą wydajność prądową, aby bezpośrednio sterować cewką przekaźnika. Wskazane jest użycie dodatkowego elementu pośredniczącego, np. tranzystora (np. BC547) z rezystorem bazowym (4,7 kΩ) oraz diodą zabezpieczającą podłączoną równolegle do cewki przekaźnika, co chroni tranzystor i mikrokontroler przed przepięciami. Alternatywnie można zastosować układy scalone typu ULN2803, które umożliwiają sterowanie wieloma przekaźnikami i mogą obciążać do 500 mA na wyjście. W bardziej zaawansowanych rozwiązaniach proponuje się użycie MOSFET-ów (np. IRF7455, IRF7220) zabezpieczonych szybką diodą, które są efektywne do sterowania silników BLDC oraz przekaźników. Podsumowując, bezpośrednie sterowanie przekaźnikiem przez PC847 nie jest zalecane ze względu na ograniczenia prądowe, dlatego stosuje się tranzystory lub dedykowane układy sterujące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA