logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować przekaźnik przez transoptor za pomocą AVR ?

autoservice 08 Wrz 2007 01:56 7298 12
REKLAMA
  • #1 4261582
    autoservice
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam
    Jak w temacie, mam AVRmega, chcę sterować przekaźnikiem przez transoptor. Jak najlepiej podłączyć aby port wytyrzmał i żeby przy resecie przekaźnik nie wariował...?
    Dzięki
    Pzdr.[/img]
    Załączniki:
    • Jak sterować przekaźnik przez transoptor za pomocą AVR ? transop.JPG (18.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4261586
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Jaki to będzie transoptor i ile mA pobiera przekaźnik?
    Co byś nie zrobił, to jeśli podczas resetu na wyjściu procka pojawiają się różne dziwne stany, to przekaźnik będzie na nie reagował. Możesz podłączyć przekaźnik bezpośrednio do transoptora, tylko transoptor musi wytrzymać prąd cewki przekaźnika.
    No i do cewki przekaźnika (jak na schemacie) podłącz zwykłą diodę, zapobiegnie ona przepięciom występującym podczas odłączania przekaźnika, które mogą uszkodzić tranzystor w transoptorze.
    Załączniki:
    • Jak sterować przekaźnik przez transoptor za pomocą AVR ? Przekaźnik.JPG (6.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4261593
    autoservice
    Poziom 20  
    ...no tak tylko, że dziwny stan pojawia się tylko jeden, do momentu np. zalaczenia rezysotra podciągającego we wnętrzu AVR, i mamy już stan stabilny "1". Więc co najwyżej może się pojawić niechciane 0 które nam załączy na chwilę przekaźnik... Wolę odciążyć transoptor, tranzystor to nie majątek a bede spal spokojniej ;)
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 4261608
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    przy 1 MHz masz 1us na cykl!, a stałą przekaźnika będzie napewno w milisekundach. Wg. mnie on nie zdąży zadziałać nim skonfigurujesz porty i wykonasz duuży fragment kodu albo cały program :)
  • #5 4261944
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Nie rozumiem dlaczego AVR ma podczas resetu generować "jakieś"
    dziwne stany - co prawda w AVR - ach nie siedzę - ale z tego co do tej
    pory wyczytałem to uP ustawia podczas res. stan jako wysokiej impedancji. - I raczej reset portów jest asynchroniczny.
  • #6 4261962
    rusala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ja bym podlaczyl transoptor bezposrenio do przekaznika, wytrzyma to bezproblemowo wiele tanich modeli transoptorow. Jezeli chcesz spac spokojnie to diode musisz dac wniezaleznie czy przekaznikiem steruje tranzystor z transoptora czy osobny. A jesli sprawa dotyczy zalaczania rezystora podciagajacego (chodz i tak trwa to pewnie zbyt krotko zeby zadzialal przekaznik) to dolacz poprostu zewnetrzny pull-up lub pull-down i po sprawie
  • #7 4262741
    Wodusek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ja bym po prostu jako pierwszy rozkaz w uK dał podciąganie rezystora... i nie powinno sie nic dziać dlatego że stała czasowa przekaźnika jest dużo mniejsza od szybkości zadziałania tego rozkazu...

nie zapomnij o równoległej zaporowej diodzie podłączonej do nóżek przekaźnika;)
  • #8 4262819
    autoservice
    Poziom 20  
    ...tak tak, dioda jest.. najlepiej to posprawdzam te konfiguracje i Wasze propozycje i dam znać :)
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #9 4263089
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Nie zgadzam się z proponowanym rozwiązaniem napisania pierwszego rozkazu podciągnięcia pull-up. Może gdy piszesz w asm - ale jak
    będziesz pisał w C itp. - to nie ma aż takiego wpływy na pierwsze rozkazy
    ( inicjalizacja zmiennych itd.)
  • #10 4263218
    marekos
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A ja nie rozumiem po co sterować przekaźnik przez transoptor, przecież jeśli chcesz mieć separacje galwaniczną to zapewni ją przekaźnik, a wtedy wystarczy do jego wysterowania tylko tranzystor i dioda zabezpieczająca.
  • #11 4264074
    Wodusek
    Poziom 11  
    można to również rozwiazać na triaku i optotriaku.... nalezy sobie tylko zadać pytanie co chcesz sterować ? (czy bedzie to prad zmienny czy stały...)
  • REKLAMA
  • #12 4264432
    autoservice
    Poziom 20  
    ...pozostanę przy przekaźniku, najbardziej uniwersalne rozwiązanie.
    Pzdr.
  • #13 4279047
    Wodusek
    Poziom 11  
    Miałem podobny problem niedawno i okazało sie ze jak zmieniłem zasilacz to działało poprawnie.... tzn miałem zasilacz 5V 430mA a zmieniłem na 5,5V 1A i działa..... (pomimo tego ze układ pobiera tylko 150mA i jest na 5V

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania przekaźnikiem za pomocą transoptora w układzie z mikrokontrolerem AVRmega. Kluczowym problemem jest stabilność stanu przekaźnika podczas resetu mikrokontrolera, gdy na wyjściu mogą pojawić się nieokreślone stany logiczne. Zaleca się stosowanie transoptora zdolnego wytrzymać prąd cewki przekaźnika oraz równoległej diody zabezpieczającej przed przepięciami indukowanymi przy rozłączaniu cewki. Wskazano, że czas reakcji przekaźnika jest znacznie dłuższy niż czas konfiguracji portów mikrokontrolera, co minimalizuje ryzyko niepożądanego załączenia. Proponowano również zastosowanie rezystora podciągającego (pull-up lub pull-down) na linii sterującej, aby ustabilizować stan podczas resetu, choć skuteczność tej metody może zależeć od sposobu programowania (asm vs. C). Pojawiła się sugestia, że do sterowania przekaźnikiem wystarczy tranzystor i dioda zabezpieczająca, a transoptor nie jest konieczny, jeśli separacja galwaniczna jest zapewniona przez sam przekaźnik. Alternatywnie wspomniano o rozwiązaniu z triakiem i optotriakiem, zależnie od rodzaju sterowanego prądu (stały lub zmienny). Na koniec podkreślono znaczenie odpowiedniego zasilacza, gdyż niewystarczająca moc może powodować problemy z działaniem układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA