logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI KT6 Delta - Galaxy 7300GT zawiesza się przy ustawieniach TURBO/ULTRA

laserjet9002 11 Lip 2007 16:00 4853 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego płyta MSI KT6 Delta zawiesza się przy starcie po ustawieniu w BIOS-ie opcji System Performance na TURBO/ULTRA z kartą Galaxy 7300GT przerobioną z PCI-E i jak to obejść?

Najpewniej ta karta po konwersji z PCI-E nie toleruje agresywnego profilu BIOS-u tej płyty, więc przy Native AGP kartach działa TURBO/ULTRA, a przy tej Galaxy 7300GT komputer zatrzymuje się przed wykryciem dysków [#4136067][#4099897] Rozwiązaniem jest zostawienie System Performance na FAST albo przejście na TURBO i poluzowanie pamięci: CAS na 2,5 lub 3, Row Precharge na 3, RAS-to-CAS na 3, a Fast Command na FAST zamiast ULTRA [#4107656][#4120384][#4132589] Warto też wyłączyć agresywne opcje AGP typu Master 1 W/S Write/Read, zwiększyć Aperture do 128 MB i zostawić AGP Voltage na AUTO, bo podnoszenie napięcia nie rozwiązało problemu [#4120384][#4129368] Autorzy poradzili też sprawdzić stabilność RAM Memtestem i Prime95 oraz testować po jednej kości, bo „System performance” zależy od pamięci i ich synchronizacji [#4099972][#4099897][#4132589] Jeśli nadal wisi, to według wątku pozostaje przyjąć, że te ustawienia po prostu nie działają poprawnie z tą kartą i używać bezpiecznego profilu FAST [#4130015][#4144094]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4071906
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam

Mam mam problem z płytą MSI KT6 Delta (VIA KT600) wczoraj kupiłem Galaxy 7300GT i jeśli w biosie ustawię w System performance" na fast - jest to najwolniej, komp sie muli strasznie, niezaleznie jak ustawie reszte biosu to ta opcja musi byc na FAST wtedy startuje normalnie a jak przestawię na TURBO i ULTRA (tak jest w domyslnych ustawieniach) zawiesza sie przy starcie (w momęcie kiedy powinien wykryć dyski) tzn nie zawiesza ale staje niemam pojęcia na co czeka? Mogę w tym czasie wyłączyć/włączyć Logo producenta nawet do biosu nie da się wejść tylko pojawia się "Go" po naciśnięciu Del i dalej wszystko STOI.

Mam pytanie czy ktoś ma tą płytę lub podobną (od chipsetu VIA KT400) u siebie i kartę graficzną która jest konwersją z PCI-E od GF6200 wgórę, to niech napisze czy u niego wszystko chodzi dobrze, bo wydałem kasę na Grafikę a tu jeszcze płyta do kupienia a niemam forsy

http://www.digital-daily.com/motherboard/msi-kt6-delta/

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 4095443
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Może jest do niej jakiś modowany bios??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4095767
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Sprawdź na mocniejszym zasilaczu.A tak w ogóle to należy podac cały konfig z danymi zasilacza włącznie.
  • Pomocny post
    #4 4097486
    pazde
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    mam tę samą płytę od ponad 3 lat, niedawno (w kwietniu) wstawiłem geforce od galaxy 6800xt, z tego co pamiętam mam ustawione na turbo, i nie mam żadnych problemów. Jak wrócę z pracy to jeszcze sprawdzę i dam znać co tam u mnie w biosie jest, a może zasilacz nie daje rady?
  • #5 4098814
    laserjet9002
    Poziom 21  
    To raczej nie zasilacz reszta konfigu to:
    Athlon 2200XP
    Kingston 256MB 400, Elixir 128MB 400MHz,
    Chieftec 360W,
    WDC 10GB, Segate 20GB
    Sony DVDRW

Pamięci mam ustawione na 266, timingi nie pamientam teraz bo nie mam neta w domu, ale kombinowałem już z wieloma ustawieniami i tylko
    z tym System performance na FAST mogę uruchomić kompa. Pozatym nawet jak wyżyłuję inne ustawienia na maksa to komp chodzi wolniej niż jak ustawię na ULTRA.

Nn zagranicznym forum wyczytałem że ktoś miał problemy z grafiką przy pamięciach 400MHz. chociaż niewiem jakie to może mieć znaczenie skoro i tak nie są ustawione na max.

Pozdro.
  • Pomocny post
    #6 4099897
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Posiadam taką samą płytę jak Ty. Działa już ponad trzy lata bezproblemowo.
    Mój config:
    AMD Barton 2500+ @ 3200+ (2200 MHz)
    1GB RAM Kingston (400 MHz, CL 2,5)
    80 GB WDC SE SATA
    Nagrywarka ASUS DVD-RAM
    LEADTEK A400TDH 256MB/256BIT (pełny GF 6800)
    WIFI LAN (PCI), 5 urządzeń na USB, 2 wiatraki w obudowie. Wszystko to pracuje (stabilnie - Prime 0 błędów) na zasilaczu ... Modecom feel 300. Testowałem przez długi czas różne ustawienia biosu dla tej płyty (posiadam także do niej własny bios - jak chcesz to wsad podeślę na @). Jak chcesz to zrobię zdjęcie kartki z optymalnymi ustawieniami na jakich ja pracuję. Podsumowując - System performance zależy od pamięci (ich rodzaju), spróbuj zmienić napięcie na NB. Napisz czy pomogło - w razie czego zamieszczę swój BIOS oraz config do niego (tak jak już wcześniej wspominałem). Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 4099972
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Ustaw na TURBO I przetestuj RAM Memtestem pod dosem.W biose wyłącz FastWrite.
  • #8 4107447
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Witam ponownie

ninjafan co to NB? North Bridge jeśli tak to na jakie?

Co zmieniłeś w biosie jak możesz podesłać to będę wdzięczny.

tronic1 właśnie w tym jest problem że nie mogę ustawić TURBO z tą grafiką. Na GF 3Ti200 wcześniej testowałem tą pamięć kilkakrotnie i wszystko z nią OK.

Teraz ma ustawione: i komp chodzi stabilnie

DRAM Timing Control

System performance Fast
    Current Host Clock 133
    Configure SDRAM Timing by USER
    SDRAM Frequency 266
    SDRAM CAS# Latency 2
    Row Precharge Time 2
    RAS Pulse Width 6
    RAS to CAS Delay 2
    Write Recovery Cycle 1T
    Bank Interleave 4 Way
    SDRAM Burst Length 8 QW
    SDRAM 1T Command Enabled
    FastCommand ULTRA
    Fast R-2-R Turnaround Enabled

AGP Timing Control

AGPMode AUTO nie da się zmienić
    AGP Fast Write Enabled
    AGP Aperture Size 64
    AGP Master 1 W/S Write Disabled
    AGP Master 1 W/S Read Disabled
    AGP Read Synchronization Disabled

Pozdro
  • Pomocny post
    #9 4107656
    ninjafan
    Poziom 20  
    Chodziło o North Bridge (jak kolega słusznie rozszyfrował). Żeby "wycisnąć" jeszcze więcej z grafiki - polecam ustawić:
    AGP Master 1 W/S Write Enabled
    AGP Master 1 W/S Read Enabled
    Chcesz Turbo? Musisz zrezygnować z agresywnych timingów pamięci (SDRAM CAS# Latency daj na 2,5 lub nawet 3). FSB mam ustwione na 200MHz (400MHz) - po takim zabiegu system dostał naprawdę dużego "kopa". Kopa na tyle dużego, że przesiadłem się na Vistę. Jednak wracam do tematu - posiadam inne timingi na RAM'ie (2,5 3 3 6) - mam zwykłą pamięć Kingstone (ValueRAM), więc moje ustawienia na nic się nie przydadzą. System mam na TURBO, Fast Command też na TURBO. Wszystko działa nader stabilnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 4109999
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Jeśli dobrze zrozumiałem modowałeś swój bios, napisz co pozmieniałeś.

A jeśli ustawisz na ULTRA to chodzi u ciebie w miarę stabilnie?

W tym jest problem że na innych grafikach które są z założenia na AGP chodzi wszystko na takich ustawieniach jakie są teraz z tym że można ustawić System Performance na TURBO, a nawet ULTRA i komp się uruchamia normalnie, a jak jest konwersja z PCI-E to FAST jest max :(

Nawet jak ustawie na domyślne to staje (nie zawiesza się) w miejscu gdzie powinien wykryć dyski, nawet do biosu nie mozna wejść i tylko zostaje reset BIOSU.

Jeszcze sróbuję ustawić na TURBO i największe timingi jakie są (to dopiero będzie mulił) i zobaczę
    co z tego wyjdzie, już mnie nudzą te resety biosu.

Nara
  • Pomocny post
    #11 4110114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4110140
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Napisałem wcześniej że magistrala pamięci jest 133

Teraz nie jestem przy tym kompie ale, zdaje mi się że timingi przy zmianie z FAST na TURBO są takie same tzn nie zmianiają się automatycznie można ustawić sobie ręcznie. Co ciekawe w pierwszej wersi BIOSU do tej płyty wogóle nie było opcji System Performance, przynajmniej w instrukcji niema o niej słowa.

Zastanawia mnie co ma karta graficzna to prędkości pamięci że powoduje takie problemy.

Pozdro
  • Pomocny post
    #13 4110168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4110184
    laserjet9002
    Poziom 21  
    SDRAM Frequency najmniejsze jakie jest to 200 i chyba DDR nie dasię niżej przetaktować.
    Tą książkę gdzieś mam tylko chyba z 2001 roku myślisz że tam może być rozwiązanie mojego problemu, zernę dzisiaj jak ją znajdę.

Na grafice jest procek 500, Pamięci 700 (1400 efektywne)
  • #15 4110200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4110239
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Current Host Clock 133 zegar
    SDRAM Frequency 266 magistrala częstotliwośc efektywna do wyboru 200 266 333 400 jaką bym nie ustawił jest zawsze to samo.
    Jutor odpiszę.
  • Pomocny post
    #17 4111277
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    To w końcu jak to jest: 133 czy 266? Pamięci chyba nie działają na mnożnik razy podstawa magistrali?
    Poczytaj sobie co to jest DDR -> Double Data Rate, double czyli podwójnie - a wiec taktowanie pamięci DDR zegarem 133 MHz powoduje jej pracę z częstotliwością 266 MHz (zapis i odczyt na narastającym i opadającym zboczu sygnału zegarowego ). Było o tym tysiace razy na tysiącach stron/forów - jak ktoś jeszcze tego nie wie, to ......... szkoda gadać !
    :cry:
  • Pomocny post
    #18 4111936
    ninjafan
    Poziom 20  
    Kolega Lzep ma rację - te wiadomości to podstawa, jak nie wiesz to się dowiedz, a jak się już dowiedziałeś (i nadal nie wiesz) to po prostu się nie wypowiadaj. Mój BIOS posiada podmienione logo startowe a reszta opcji jest zgodna z ostatnią wersją v.5.7. Jeżeli chcesz mieć piękne logo przy starcie komputera (Core 2 Extreme) to daj znać. Muszę zgrać swój BIOS do pliku. Bawiłem się wielokrotnie opcjami System Performance i Fast Command - w moim przypadku (GF6800 256 MB) po zmianie opcji na Ultra odmawia współpracy - sam system się włącza poprawnie - jednak karta jakoś dziwnie działa. Powróciłem do swoich pewnych (i najlepszych ustawień) - System Performance na TURBO, Fast Command na Fast. Timingi pamięci ustaw na możliwie najbardziej agresywne (sprawdzaj stabilność programem Prime95), co do częstotliwości RAM'u to powiem tak - ustaw ją tak, żeby była (pokrywała się z FSB na płycie): np. jeżeli FSB na 200MHz(400MHz) to pamięć na 400MHz (2x200MHz). W razie problemów pisz - ta płyta posiada spory potencjał overclockerski. Pozdrawiam
  • #19 4116769
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Witam

:cry::cry::cry::cry::cry:

Wczoraj ustawiłem timingi na największe jakie są System performance na TURBO i dalej jest to samo. Nie mam pojęcia czy to może być wina ramu był testowany, podczas pracy nie występują problemy tylko na Turbo nie chce chodzić nawet jak obniżę FSB na 100MHz:cry:

Niewiem ale podczas tego zatrzymania świeci się dioda od HDD, więc odpiołem dyski wyłączyłem kontroler w BIOSIE i dalej się zatrzymuje.

Czy to jest możliwe że kontroler HDD jest uwalony :cry::cry: skoro przy ustawieniach FAST chodzi OK?

Mam jeszcze jedno pytanie czy po wyrównani powieżchni radiatora temp powinna spaść o kilka stopni ponieważ wygładziłem bardzo dokładnie na równej powierzchni radiator od grafiki i temp spadła max 2 stopnie a nawet 1 i czy rzecywiście srebrna pasta coś daje bo przecież ma ona za zadanie tylko usunąć powietrze między łączonymi powierzchniami.

Pozdro.
  • Pomocny post
    #20 4117879
    ninjafan
    Poziom 20  
    Proponuję w takim układzie uruchomić komputer z kością firmy Kingston, później Elixir. Obserwować co się będzie działo (która z kości jest sprawcą). Co do skutecznego (i w miarę taniego) obniżania temperatury na GPU to polecam pastę Arctic Silver 5 ( http://www.arcticsilver.com/as5.htm ) - do nabycia w każdym dobrym sklepie komputerowym. Uwaga! Pastę nakładamy w małych ilościach i rozprowadzamy równomiernie (w tym pomaga np. karta telefoniczna). Pozdrawiam i proszę napisać o efektach.
  • #21 4120049
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Proponuję w takim układzie uruchomić komputer z kością firmy Kingston, później Elixir.

Myśllisz że nie próbowałem na jednaj jak i na drugiej jest tak samo czyli dno iniemam pojęcia co jest. Już nawet zaczołem z tego wszystkiego podejrzewać
    procka, ale z drugiej strony to wydaje się być OK. Jakoś wydaje mi się że to coś z kontrolerem dysku że nie wyrabia, tylko dlaczego na innych grafikach jest wszystko dobrze:?:

A tak wogóle niewiecie czy pamięci DDR będą tanieć bo niewiem czy kupować teraz czy jeszce poczekać.
  • Pomocny post
    #22 4120064
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Przewidywalnie pamięci DDR będą drożeć, sytuacja powtarza się tak samo jak w przypadku SDR.
  • Pomocny post
    #23 4120384
    ninjafan
    Poziom 20  
    Zwiększ troszkę napięcie na AGP (ale ostrożnie!), kontroluj wydajność & stabilność systemu.

Proponuję:
    System performance Turbo
    Current Host Clock 133
    SDRAM Frequency 266
    SDRAM CAS# Latency 2 (lub 2,5 w razie niestabilności)
    Row Precharge Time 3 (było 2)
    RAS Pulse Width 6 (bez zmian)
    RAS to CAS Delay 3 (było 2)
    Write Recovery Cycle 1T (bez zmian)
    Bank Interleave 4 Way (bez zmian)
    SDRAM Burst Length 8 QW (bez zmian)
    SDRAM 1T Command Enabled (bez zmian)
    FastCommand Fast (było ULTRA)
    Fast R-2-R Turnaround Enabled (bez zmian)

AGPMode AUTO nie da się zmienić (u mnie też się nia da :) )
    AGP Fast Write Enabled
    AGP Aperture Size 128 (było 64 i nie wiem po co)
    AGP Master 1 W/S Write Enabled (było DISABLED)
    AGP Master 1 W/S Read Enabled (było DISABLED)
    AGP Read Synchronization Disabled (bez zmian)

Ceny pamięci DDR są troszkę droższe od DDR2 (choć to wcale nie jest regułą, na allegro można dostać pamięci DDR za naprawdę śmieszne pieniądze)

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #24 4120675
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Mam co prawda trochę inny sprzęt -> MSI KT4AV, Gigabyte ATI Radeon 9550, ale w/g moich doświadczeń to część ustawień powinna być zupełnie inna !
    Proponuję spróbować tak ja mam, u mnie chodzi super :
    Cytat:
    AGP Fast Write DIS
    AGP Aperture Size 128
    AGP Master 1 W/S Write DIS
    AGP Master 1 W/S Read DIS
    AGP Read Synchronization ENA

Pozdrawiam :D
  • Pomocny post
    #25 4121529
    ninjafan
    Poziom 20  
    Kolego Lzep - zauważ, że kolega posiada kartę opartą na chipie NVIDIA i wtedy zalecane jest włączenie opcji Fast Write (lepsza wydajność). AGP Master 1 W/S Read / Write - parametry te pozwalają skrócić liczbę cykli oczekiwania karty graficznej na rozpoczęcie procesu zapisu lub odczytu danych. Standardowo czas przestoju wynosi 2 cykle (WS oznacZa Wait States). Włączając tą opcje, można właśnie go skrócić do jednego taktu zegara (1WS). Jeżeli na ekranie zaczną się pojawiać artefakty lub zniekształcenia obrazu, musisz wyłączyć skrócony cykl oczekiwania (Disabled). AGP Read Synchronization daj na Disabled. Pozdrawiam i napisz o swoich sukcesach :)

Inna moja wskazówka -> podłącz do złącza zasilania swojej karty TYLKO jedną z dwóch wtyczek (MOLEX) na kablu wychodzącym bezpośrednio z zasilacza, drugą wtyczkę (na tym samym kablu) pozostaw niewykorzystaną. Dobranoc :D
  • #26 4129292
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Dobra spróbóję jeszcze tak jak radzi ninjafan tylko o ile mam podnieść napięcie na agp jest teraz 1.6 ale próbowałem też z 1,65, i 1,7 V i to samo.

Czy moze być uszkodzona w ten sposób płyta główna, skoro na tych ustawieniach chodzi wszystko OK zero zwiechów nawet podczas grania w wymagające gry?

Jeszcze jedno pytanie czy można jakoś zresetować bios na chodzącym kompie ?

Wiem że w instrukcji napisali żeby tego nierobić ale nie chce mi się co chwila włączać/wyłączać kompa po zmianie na TURBO.

Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #27 4129368
    ninjafan
    Poziom 20  
    Pod żadnym pozorem nie wolno tego robić(!) Takie działania mogą spowodować trwałe uszkodzenie płyty głównej. AGP Voltage ustaw na AUTO (karta ma i tak zasilanie z MOLEX'a). Opcja system performance (turbo, ultra) nie dla każdych pamięci działa poprawnie. Polecam zresetować BIOS (przy wyłączonym, także z sieci komputerze) przywracając domyślne ustawienia - wziąść do ręki kartkę papieru i spisać wszystkie parametry BIOS. Następnie testować każde wprowadzane ustawienie, sprawdzając stabilność komputera. To najlepszy sposób na osiągnięcie tego czego oczekujemy od komputera - najlepszej wydajności. Warto gdzieś zapisać sobie najlepszą (z możliwych) konfigurację BIOS'a na kartce. Mogę tylko życzyć wspaniałych efektów i cierpliwości. Pozdrawiam.
  • #28 4129473
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Właśnie niedługo chyba stracę cierpliwość ponieważ właśnie jedna tylko opcja powoduje zatrzymanie kompa iżeby spróbować inne ustawienie znów muszę resetować BIOS

Chyba jednak już tak zostanie nie jest najgożej ale mogło być lepiej.
  • Pomocny post
    #29 4130015
    ninjafan
    Poziom 20  
    Trzymaj się prostej reguły: Jeżeli coś przestawiłeś i komputer nie działa stabilnie, daj sobie z tym spokój. Resetowanie BIOS'u to normalna sprawa podczas konfiguracji komputera. Gdy ja ustalałem najlepszą dla siebie konfigurację, to resetowałem BIOS kilkadziesiąt(!) razy dziennie. Zajęcie bardzo pracochłonne, ale opłacalne. Pozdrawiam.
  • #30 4131959
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Właśnie dokupiłem pamięci Kingston 512MB 400MHz CL 2,5 Wsadziłem tylko tą kość i jest daej tak samo tródno chyba się poddam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej MSI KT6 Delta (chipset VIA KT600) oraz karty graficznej Galaxy 7300GT, która jest konwersją z PCI-Express. Przy ustawieniu w BIOS-ie opcji "System performance" na TURBO lub ULTRA komputer zatrzymuje się podczas startu, tuż przed wykryciem dysków, uniemożliwiając wejście do BIOS-u. Ustawienie na FAST pozwala na normalne uruchomienie, jednak z obniżoną wydajnością. Problem nie występuje z kartami graficznymi natywnymi AGP (np. GF3 Ti200, GF4 Ti200, Radeon 9550), które pozwalają na działanie BIOS-u w trybach TURBO i ULTRA. Próby zmiany timingów pamięci SDRAM, taktowania FSB, napięć na AGP oraz testy różnych kości RAM (Kingston, Elixir) nie rozwiązały problemu. Podejrzewa się konflikt między kartą graficzną PCI-E a kontrolerem dysków lub magistralą pamięci. Zalecane jest testowanie stabilności pamięci programami typu Memtest i Prime95, modyfikacja ustawień AGP (Fast Write, AGP Master Wait States), a także rozważenie wymiany dysków na nowsze SATA. Próby podkręcania procesora i zmiany BIOS-u (w tym modowane wersje) były podejmowane, ale bez trwałego efektu. Dodatkowo, na nowszych sterownikach do Galaxy 7300GT pojawia się błąd BSOD 0x00000050 związany ze sterownikiem nvdisp, natomiast starsze sterowniki (Version 93_71) działają stabilnie. Dyskusja wskazuje na ograniczenia kompatybilności płyty MSI KT6 Delta z kartami graficznymi konwertowanymi z PCI-E oraz konieczność kompromisu w ustawieniach BIOS-u dla stabilnej pracy systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA