logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K310i po zalaniu - ładowanie nie działa mimo komunikatu ładowanie optymalne

mendax 12 Lip 2007 12:36 1458 9
  • #1 4074560
    mendax
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam wszystkich.

mam SE K310i po zalaniu ktory nie ładuje(praktycznie), a teoretycznie jest wszystko ok.czyli:
    na stykach bateri jest napiecie okolo 4V, laduje pod orginalna ladowarka
    i sprawdzalem pod dwiema orginalnymi bateriami. gdy sie podlaczy
    ladowarke to tez sie wyswietla komunikat, "ladowanie optymalne" i w gornym prawym rogu jest mala ikona ladujacej sie bateri.

ale i tak nie chce sie nladowac bateria.
    w czym lezy problem???
  • #2 4074572
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    a bezpiecznik koło złącza systemowego sprawdziłeś ? moze to on się spalił, a jeżeli to nie sprawdz jeszcze napięcia na bliskich złączu podzespołach.
  • #3 4074591
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Czy jak telefon jest wyłączony i podłączysz ładowarkę to ładowanie się załącza ?
  • #4 4074617
    mendax
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    gdzie znajduje sie ten bezpiecznik??
    jaki jest jego symbol na schemacie???
    tak jka jest wylaczona komorka i podlaczy sie ladowarke to tel sie wlancza.

Dodano po 21 [minuty]:

chodzi o rezystor R605??
    jezeli tak to sprawdzilem i ma rezystancje o.1 ohm.
  • #5 4074895
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Wgraj full soft, wszystkie resety i powinno być ok. Sprawdź jeszcze czy napięcie na baterii się zwiększa.
  • #6 4075391
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A baterię sprawdzałeś?. Na innej to samo?
  • #7 4577922
    X A N
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mam taki sam problem
    zjadlo mi piny od ladowania.czasami jeszcze laczyla ladowarka ale teraz juz lipa.

pomozcie mi bo nie wiem jak pociagnac druciki zeby miec ladowanie i czy do tego trzeba zdjac jakis uklad czy wystarczy sie do niego przykleic z boku

i przy okazji ten ukladzik v610 wydaje mi sie jakby krzywy ale niby siedzi na swoich pinach

• #9 4579098
    X A N
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    oki juz widze co i jak a gdzie w pinach bedzie V+
    rozumiem ze lacze pin C307 i .......
  • #10 4580824
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    tak V+ do kondensatora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telefon Sony Ericsson K310i po zalaniu, który nie ładuje baterii mimo wyświetlania komunikatu "ładowanie optymalne" i obecności napięcia około 4V na stykach baterii. Telefon jest ładowany oryginalną ładowarką, a problem występuje również przy użyciu dwóch oryginalnych baterii. Telefon włącza się automatycznie po podłączeniu ładowarki, nawet gdy jest wyłączony. Wskazano konieczność sprawdzenia bezpiecznika przy złączu systemowym (prawdopodobnie rezystora R605 o rezystancji 0,1 Ω), napięć na podzespołach blisko złącza oraz wykonania pełnego soft resetu i reinstalacji oprogramowania. Zasugerowano także weryfikację baterii na innej jednostce. W dalszej części dyskusji pojawił się podobny problem z uszkodzonymi pinami ładowania, gdzie użytkownik pytał o możliwość podłączenia przewodów bez demontażu układu V610, który może być lekko przesunięty, ale nadal osadzony na pinach. Podano link do tematu z poradami dotyczącymi naprawy pinów ładowania oraz wskazówki dotyczące połączenia pinu V+ do kondensatora C307.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA