logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć własne oprogramowanie na telefon? Szukam narzędzi i stron do nauki

pwpoczta 31 Paź 2003 15:59 6446 31
REKLAMA
  • #1 381701
    pwpoczta
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Słyszałem, że jest możliwe stworzenie swojego softa do kom. i chciałbym sie dowiedzieć jak to zrobić. Jeżeli zancie jaieś strony na jakich można znaleźć odpowiednie do tego programy to proszę dodanie swojego wpisu! 0X
  • REKLAMA
  • #2 381769
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Najpierw trzeba zacząć od znalezienia specyfikacji układów na których telefon jest zbudowany. Z reguły są one płatne i to wysoko płatne.
  • #3 381774
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Zależy o jaki soft chodzi. Czy to ma być program do zdejmowania simloków (działający na pececie) czy jakaś gierka lub programik w javie (działający w telefonie)?
  • #4 381804
    Fishoo
    Poziom 12  
    Wejdź sobie na:
    www.techtronic.pl
    I wybierz menu "Jak? Faq"
  • #5 381897
    kili^^
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    pytanie troche moze i glupawe, ale czy jest ktos kto bawil sie w takie rzeczy?
  • #6 382226
    SosnA
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Oczywiście że jest - zależy co chcecie zmieniać - jeśli chodzi o soft w telefonie to jak najbardziej - jak na razie zmieniałem tylko w Nokii bo to moim zdaniem jedyny słuszny telefon - jeśli macie odpowiednie oprogranowanie to można pare rzeczy pozmieniać, jeśli macie odpowiednie umiejętności to można napisać swoje własne - ja pierwsze Experymenty prowadziłem na Nokii 3210 i nie miałem żadnych problemów - pierwsze zmiany to grafiki melodie czconki i inne pierdy...
    Wszystko działa ok... A soft mogę wrzucić... Pozdrawiam
  • #7 382245
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ludzie napiszcie o co konkretnie chodzi bo widzę, że każdemu o co innego. Czy chcecie: 1)stworzyć soft do obsługi telefonu z poziomu komputera 2)napisać aplikację w javie i wgrać ją do telefonu 3)edytować flasza zmieniając np.różne opcje w menu, ikonki,itd
  • REKLAMA
  • #8 382254
    SosnA
    Poziom 12  
    Sam się zastanawiałem co odpisać - ale myślę że um chodziło o soft do telefonu - to znaczy FLSa co by go wgrać i cieszyć się swoim softem...
  • #9 382529
    kili^^
    Poziom 16  
    ani o pisanie aplikacji java ani tez o oprogramowanie dla PC do komunikacji z mobile - mam na mysli (przynajmniej ja) orpgramowanie telefonu - zawartos pamieci flash - czyli jesli o ofekt koncowy mozliwosc zmienienia menu telefonu, pewnych jego czesci, funkcji lub opracowanie zupelnie nowego stylu, funkcji (nie wiem na ile architektura calego systemu pozwala)...
  • #10 382545
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    no np do 3210 mam taki soft (FlashGraphics) ale niestety nie moge nim edytowac flashy do 6210 (mojej) :(

Moze ktos ma

Pozdrawiam
  • #11 383635
    piotr-z
    Poziom 11  
    Zmiana softu to super sprawa.
    Zwłaszcza 3310=>3315
  • #12 383681
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Piotr-z wydaje mi sie nie o to chodzi w tym topicu
    Chodzi o ingerencje we flasha (wlasna).

np. zmiana czcionek, rysunkow w menu itd ....

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 384547
    quanto777
    Poziom 15  
    Myślę że szukasz softu do modyfikacji flasha. Na początek polecam ppmedit.Możesz nim przeedytować bitmapki,czcionki itp. Jest prosty i na pewno ci się przyda.
    Załączniki:
    • PPMEdit v1.0a.zip (330.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 606758
    Jinks
    Poziom 12  
    Hej!

Ja mam za sobą kilka lat programowania na PC, a jesli chodzi o gsm to jestem bardzo poczatkujacy...

Chodzi mi o to czy jest 'jakis' jezyk niskiego poziomu ogolnie dostepny pod ktorym pisze sie soft do telefonow?

Pozdrawiam
  • #15 606777
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    wrzuce wam kilka programikow ktore sa przydatne (czytaj niezbedne) do modyfikacji sa to programy do nokii:
    nfader - pozwala na przygasanie diod led stopniowo
    genolite - chyba najbardzie popularny, dzieki skryptom pozwala na bardzo szybkie i wygodne modyfikowanie np 7 kresek zasiegu itp
    ppm edit - pozwala na edytowanie czcionek itp
    przydatne linki:
    http://www.nokiaport.de/Softtune/edit_ind.htm (troche softu, wskazowek)
    http://www.yak.prv.pl/true7bars strona Yaka (gosc ma leb)
    http://www.flash.edit.prv.pl/ koniecznie przeczytac
    Załączniki:
    • ppmedit10a.zip (330.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skrypty genolite.rar (31.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • g3n0lite20b.rar (97.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nfader141.zip (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 607713
    Jinks
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki!!!

Myslalem o bardziej niskopoziomowym programowaniu, ale skoro jest tyle programikow do modyfikacji flsha, to nawet lepiej!!!!! po co sie meczyc:)))
    Mniej myslenia i od razu efekty

Jeszcze raz dzieki:)
  • #18 755280
    sebastian11
    Poziom 16  
    Widze ostatnio spory postęp w dziedzinie Oprogramowania telefonów komórkowych i się zastanawiam czy jest mozliwa na dzień dzisiejszy manipulacja bardziej szczcegółowa (niz ikonki w menu czy włączenie NetMonitora) w oprogramowaniu telefonu NIE ZEBYM KRYTYKOWAŁ wysiłki osób zainteresowanych wrecz przeciwnie jestem pod wrażeniem moje uznanie

naj lepiej byłoby miec zródła programu w C++ i kompilator i mozemy szaleć ;)

1.dająca możliwość zmiany kanału odbieranej rozmowy( nastawiana z PC) lub przekierowanie danych odbieranych do RS'a (wiem ze dane w sieci lecą ok 270kB/s wiec nie wszystkie dane tylko wybrane bez prambuł i ciągów uczących i sum kontrolnych)

2. propozycja to zmiana pasma nadawania i wysyłanie swoich ramek ,

3. ustawianie parametrów rozmowy nr telefonu z którego dzwonimy ,parametry szyfrowania A5/1 A5/2 A5/3 z komputera lub innego urządzenia dołączonego do komórki

Wiem ze w sieci są programy do klonowania kart SIM ale to nie daje tak wielkiej swobody konieczny jest kontrakt fizyczny z kartą SIM ofiary lub wygenerowanie kluczca Ki który moze będzie ok Lepiej byloby podsłuchac czy ktoś w okolicy ma telefon komórkowy hmm i jak Cie zaczepia jakiś gbór to

udawać stacje GSM (zmiana pama nadawania + wysyłanie własnych ramek => wysłanie żądania autoryzacji)
    dzownimy na inny telefon jak uzytkownik z odebranym IMSI i mamy tel z którego dzwonimy i juz prawie mamy typka ;) i łatwo go potem namierzyc z pomocą glin ;)

Wiem ze to można wykozystać w bardziej niecny (dzonić na czyjś rachunek , no chyba ze nam szef nie wypłacił kasy i nawet o tym nie mysli no to wtedy hmmmm.... ) sposób ale to juz sprawa osobista kazdego z nas

W sieci na stronie www.etsi.org jest dokumentacja na tematy GSM i UMTS nalezy jedynie wpisać numer interesującej nas pozycji np GSM 11.11 to opis tego co jest w karcie SIM np rodzaje plików i sposób komunikacji ( na tej podstawie powstały wszystkie programy do edycji kart SIM )

Polecam strone www.etsi.ortg (zakładka free standards) lub http://webapp.etsi.org/key/queryform.asp
    ( w kazdej dokumentacji jest opis odnośników do których sie odnoszą i takim sposobem zaczynając od poszukiwań w ciemno mozna dotrzeć do właśiwego numeru GSM xx.xx ;)

W załącznika dorzucam GSM 11.11 i GSM o wysyłanie SMS'a ( ale to nie jest takie ważne )

hmm czy komgoś to interesuje

Pozdrawiam Seba
    Załączniki:
    • gsm11-11.pdf (348.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GSM 03.40.pdf (1011.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GSM 04.11.pdf (429.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 755643
    elektryk
    Poziom 42  
    Ehh, kolega się troche naczytał bajek co do tego zdalnego łamania Ki, nawet tak stary system jak GSM jest zabezpieczony przed tym, bo Ki jest wykorzystywany tylko przy logowaniu do sieci, a potem są wykorzystywane klucze tymczasowe. Co do lepszej modyfikacji telefonów to prosze poczytać o możliwościach zmian w siemensach, oprócz modyfikacji menu, skrótów itp, pojawiają się już nowe funkcje aparatu napisane od nowa przez osoby trzecie.
  • #21 755682
    sebastian11
    Poziom 16  
    i piszę o tym zeby zmodyfikować zeby osiągnąć coś takiego :
    Udajemy stację bazową po to zeby od telefonu zażądać werifikacji z koniecznoscią wysłania TMSI i IMSI. Potem zeby doszukać się Kc decrypt na polecam PDF Pozdrawiam
    Załączniki:
    • kryptoGSM.pdf (219.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 758477
    elektryk
    Poziom 42  
    sebastian11 napisał:
    Ma tyle wspólnego co odszyfrowywanie wiadomości GSM.
    Przecież artykół dotyczy łamania algorytmu DES który nie jest nigdzie stosowany w telefonii GSM.
  • #26 758485
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Dobra, to może ja zapytam o coś konkretniej.
    Co jest potrzebne do pisania własnych Midletów?
    Domyślam się, że kompilator Java - gdzie go w takim razie znaleźć?
    Czy są, a jeżeli tak, to gdzie w sieci jakieś tutoriale odnośnie tworzenia midletów (nie samej Javy, bo takich są setki, tylko konkretnie - Java na telefon)?
  • #27 758630
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    A czy ktoś bawił się w pisanie softu do motoroli:?:
    Chodzi mi o np. dodanie obsługi MMS.
  • #28 781135
    pwpoczta
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim!!
    Kolega Sidorek miał rację. Chodzi mi o tworzenie własnych obrazków w menu, własną czcionkę wprowadzić itp. itd. A tak w ogóle to mam nokię 3310 i potrzebuje konkretnych linków do programów do edycji softa...
  • #29 781153
    pwpoczta
    Poziom 11  
    Jak możecie to napiszcie mi na kom 609539532 tylko nie za duzo sms'ów mi wysyłajcie bo mam pamięć tylko 16 sms na skrzynce...:D
  • #30 781166
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    pwpoczta napisał:
    Jak możecie to napiszcie mi na kom 609539532 tylko nie za duzo sms'ów mi wysyłajcie bo mam pamięć tylko 16 sms na skrzynce...:D

takie informacje puszcza się na PW :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia własnego oprogramowania na telefony komórkowe, ze szczególnym uwzględnieniem modyfikacji oprogramowania w pamięci flash urządzenia, takich jak zmiana grafik, czcionek, ikon czy funkcji menu. Użytkownicy wskazują, że do takich działań potrzebne są specjalistyczne narzędzia i programy, często dedykowane konkretnym modelom telefonów, np. Nokia 3210, 3310, 6210. Wspomniano o programach typu ppmedit, FlashGraphics, nfader, genolite, które umożliwiają edycję elementów flasha i modyfikację parametrów telefonu. Poruszono także temat pisania aplikacji w Javie (Midlety) oraz niskopoziomowego programowania, jednak główny nacisk położono na edycję istniejącego softu telefonu. Wskazano przydatne strony internetowe, takie jak techtronic.pl, nokiaport.de, yak.prv.pl oraz projekt MADOS, które oferują narzędzia, tutoriale i dyskusje na temat modyfikacji oprogramowania telefonów. W rozmowie pojawiły się także wątki dotyczące bardziej zaawansowanych modyfikacji, jak zmiana parametrów sieci GSM, szyfrowania czy funkcji telefonu, jednak są one bardziej teoretyczne i wymagają zaawansowanej wiedzy. Dyskusja podkreśla, że modyfikacje softu są możliwe, ale często ograniczone przez architekturę telefonu i dostępność narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA