Słyszałem, że jest możliwe stworzenie swojego softa do kom. i chciałbym sie dowiedzieć jak to zrobić. Jeżeli zancie jaieś strony na jakich można znaleźć odpowiednie do tego programy to proszę dodanie swojego wpisu! 0X
Zależy o jaki soft chodzi. Czy to ma być program do zdejmowania simloków (działający na pececie) czy jakaś gierka lub programik w javie (działający w telefonie)?
Oczywiście że jest - zależy co chcecie zmieniać - jeśli chodzi o soft w telefonie to jak najbardziej - jak na razie zmieniałem tylko w Nokii bo to moim zdaniem jedyny słuszny telefon - jeśli macie odpowiednie oprogranowanie to można pare rzeczy pozmieniać, jeśli macie odpowiednie umiejętności to można napisać swoje własne - ja pierwsze Experymenty prowadziłem na Nokii 3210 i nie miałem żadnych problemów - pierwsze zmiany to grafiki melodie czconki i inne pierdy...
Wszystko działa ok... A soft mogę wrzucić... Pozdrawiam
Ludzie napiszcie o co konkretnie chodzi bo widzę, że każdemu o co innego. Czy chcecie: 1)stworzyć soft do obsługi telefonu z poziomu komputera 2)napisać aplikację w javie i wgrać ją do telefonu 3)edytować flasza zmieniając np.różne opcje w menu, ikonki,itd
ani o pisanie aplikacji java ani tez o oprogramowanie dla PC do komunikacji z mobile - mam na mysli (przynajmniej ja) orpgramowanie telefonu - zawartos pamieci flash - czyli jesli o ofekt koncowy mozliwosc zmienienia menu telefonu, pewnych jego czesci, funkcji lub opracowanie zupelnie nowego stylu, funkcji (nie wiem na ile architektura calego systemu pozwala)...
Myślę że szukasz softu do modyfikacji flasha. Na początek polecam ppmedit.Możesz nim przeedytować bitmapki,czcionki itp. Jest prosty i na pewno ci się przyda.
Załączniki:
PPMEdit v1.0a.zip(330.99 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
wrzuce wam kilka programikow ktore sa przydatne (czytaj niezbedne) do modyfikacji sa to programy do nokii:
nfader - pozwala na przygasanie diod led stopniowo
genolite - chyba najbardzie popularny, dzieki skryptom pozwala na bardzo szybkie i wygodne modyfikowanie np 7 kresek zasiegu itp
ppm edit - pozwala na edytowanie czcionek itp
przydatne linki:
http://www.nokiaport.de/Softtune/edit_ind.htm (troche softu, wskazowek)
http://www.yak.prv.pl/true7bars strona Yaka (gosc ma leb)
http://www.flash.edit.prv.pl/ koniecznie przeczytac
Załączniki:
ppmedit10a.zip(330.2 KB)
skrypty genolite.rar(31.56 KB)
g3n0lite20b.rar(97.93 KB)
nfader141.zip(11 KB)
Myslalem o bardziej niskopoziomowym programowaniu, ale skoro jest tyle programikow do modyfikacji flsha, to nawet lepiej!!!!! po co sie meczyc:)))
Mniej myslenia i od razu efekty
Widze ostatnio spory postęp w dziedzinie Oprogramowania telefonów komórkowych i się zastanawiam czy jest mozliwa na dzień dzisiejszy manipulacja bardziej szczcegółowa (niz ikonki w menu czy włączenie NetMonitora) w oprogramowaniu telefonu NIE ZEBYM KRYTYKOWAŁ wysiłki osób zainteresowanych wrecz przeciwnie jestem pod wrażeniem moje uznanie
naj lepiej byłoby miec zródła programu w C++ i kompilator i mozemy szaleć
1.dająca możliwość zmiany kanału odbieranej rozmowy( nastawiana z PC) lub przekierowanie danych odbieranych do RS'a (wiem ze dane w sieci lecą ok 270kB/s wiec nie wszystkie dane tylko wybrane bez prambuł i ciągów uczących i sum kontrolnych)
2. propozycja to zmiana pasma nadawania i wysyłanie swoich ramek ,
3. ustawianie parametrów rozmowy nr telefonu z którego dzwonimy ,parametry szyfrowania A5/1 A5/2 A5/3 z komputera lub innego urządzenia dołączonego do komórki
Wiem ze w sieci są programy do klonowania kart SIM ale to nie daje tak wielkiej swobody konieczny jest kontrakt fizyczny z kartą SIM ofiary lub wygenerowanie kluczca Ki który moze będzie ok Lepiej byloby podsłuchac czy ktoś w okolicy ma telefon komórkowy hmm i jak Cie zaczepia jakiś gbór to
udawać stacje GSM (zmiana pama nadawania + wysyłanie własnych ramek => wysłanie żądania autoryzacji)
dzownimy na inny telefon jak uzytkownik z odebranym IMSI i mamy tel z którego dzwonimy i juz prawie mamy typka i łatwo go potem namierzyc z pomocą glin
Wiem ze to można wykozystać w bardziej niecny (dzonić na czyjś rachunek , no chyba ze nam szef nie wypłacił kasy i nawet o tym nie mysli no to wtedy hmmmm.... ) sposób ale to juz sprawa osobista kazdego z nas
W sieci na stronie www.etsi.org jest dokumentacja na tematy GSM i UMTS nalezy jedynie wpisać numer interesującej nas pozycji np GSM 11.11 to opis tego co jest w karcie SIM np rodzaje plików i sposób komunikacji ( na tej podstawie powstały wszystkie programy do edycji kart SIM )
Polecam strone www.etsi.ortg (zakładka free standards) lub http://webapp.etsi.org/key/queryform.asp ( w kazdej dokumentacji jest opis odnośników do których sie odnoszą i takim sposobem zaczynając od poszukiwań w ciemno mozna dotrzeć do właśiwego numeru GSM xx.xx
W załącznika dorzucam GSM 11.11 i GSM o wysyłanie SMS'a ( ale to nie jest takie ważne )
hmm czy komgoś to interesuje
Pozdrawiam Seba
Załączniki:
gsm11-11.pdf(348.62 KB)
GSM 03.40.pdf(1011.74 KB)
GSM 04.11.pdf(429.72 KB)
Ehh, kolega się troche naczytał bajek co do tego zdalnego łamania Ki, nawet tak stary system jak GSM jest zabezpieczony przed tym, bo Ki jest wykorzystywany tylko przy logowaniu do sieci, a potem są wykorzystywane klucze tymczasowe. Co do lepszej modyfikacji telefonów to prosze poczytać o możliwościach zmian w siemensach, oprócz modyfikacji menu, skrótów itp, pojawiają się już nowe funkcje aparatu napisane od nowa przez osoby trzecie.
i piszę o tym zeby zmodyfikować zeby osiągnąć coś takiego :
Udajemy stację bazową po to zeby od telefonu zażądać werifikacji z koniecznoscią wysłania TMSI i IMSI. Potem zeby doszukać się Kc decrypt na polecam PDF Pozdrawiam
Załączniki:
kryptoGSM.pdf(219.6 KB)
Jak kogoś interesują inf na temat szyfrowania GPRS to mogę podrzucić takie inf jak opis algorytmów A3/8 lub ich mutacji są dostepne w sieci Pozdrawiam Seba
Dobra, to może ja zapytam o coś konkretniej.
Co jest potrzebne do pisania własnych Midletów? Domyślam się, że kompilator Java - gdzie go w takim razie znaleźć?
Czy są, a jeżeli tak, to gdzie w sieci jakieś tutoriale odnośnie tworzenia midletów (nie samej Javy, bo takich są setki, tylko konkretnie - Java na telefon)?
Dzięki wszystkim!!
Kolega Sidorek miał rację. Chodzi mi o tworzenie własnych obrazków w menu, własną czcionkę wprowadzić itp. itd. A tak w ogóle to mam nokię 3310 i potrzebuje konkretnych linków do programów do edycji softa...
✨ Dyskusja dotyczy tworzenia własnego oprogramowania na telefony komórkowe, ze szczególnym uwzględnieniem modyfikacji oprogramowania w pamięci flash urządzenia, takich jak zmiana grafik, czcionek, ikon czy funkcji menu. Użytkownicy wskazują, że do takich działań potrzebne są specjalistyczne narzędzia i programy, często dedykowane konkretnym modelom telefonów, np. Nokia 3210, 3310, 6210. Wspomniano o programach typu ppmedit, FlashGraphics, nfader, genolite, które umożliwiają edycję elementów flasha i modyfikację parametrów telefonu. Poruszono także temat pisania aplikacji w Javie (Midlety) oraz niskopoziomowego programowania, jednak główny nacisk położono na edycję istniejącego softu telefonu. Wskazano przydatne strony internetowe, takie jak techtronic.pl, nokiaport.de, yak.prv.pl oraz projekt MADOS, które oferują narzędzia, tutoriale i dyskusje na temat modyfikacji oprogramowania telefonów. W rozmowie pojawiły się także wątki dotyczące bardziej zaawansowanych modyfikacji, jak zmiana parametrów sieci GSM, szyfrowania czy funkcji telefonu, jednak są one bardziej teoretyczne i wymagają zaawansowanej wiedzy. Dyskusja podkreśla, że modyfikacje softu są możliwe, ale często ograniczone przez architekturę telefonu i dostępność narzędzi. Wygenerowane przez model językowy.