logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega128-resetowanie. Jakim poziomem się resetuje?

Brodowski 12 Lip 2007 21:30 1222 4
REKLAMA
  • #1 4076316
    Brodowski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym wykorzystać do resetowania jeden z układów DS1810 lub DS1812 jednak mam pytanie
    Czy mikrokontroler Atmega128 resetuje sie poziomem niskim (DS1810) czy stanem wysokim(DS1812)?
  • REKLAMA
  • #2 4076332
    gufiak
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Używasz Atmegi i moje teraz pytanie. Czy widziałeś na oczy dokumentację tego uC? Jest to już dość poważny uC i jeśli pytasz o taką rzecz, to mam wrażenie, że pominąłeś jeden z najważniejszych kroków podczas robienia czegoś na uC - czytanie dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #3 4076930
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    ten procesor jak wiekszość avrów a prawdopodobnie wszystkie obecnie produkowane ma wewnętrzny układ zerujący i podpinanie układów zerujących mija sie z celem należy jedynie ustawić poziom POR czas zerowania .
  • REKLAMA
  • #4 4079956
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    nawet jeśli procek ma załączony BOD/POR czy jak mu tam, to czasem warto jest dać układ do resetowania - na przykład, gdy zależy, na równoczesnym resecie kilku układów - np kontroler sterownik sieci i kilka innych elementów - sytuacja, w której jeden układ był by w stanie resetu, a pozostałe pracowały by nadal była by bardzo irytująca.
    Tak jak we wszystkich avr'ach, pin reset jest aktywny stanem niskim (data sheet twoim przyjacielem), złączenie go z pinem zasilającym umożliwia normalną pracę programu.
  • #5 4080033
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    widzi kolega tam 2 układy bo ja widze jeden ... A tak na marginesie to wydawanie kasy na zbędne dodatki zgodzę sie ze w bardzo złożonych aplikacjach może wystąpć taka konieczność ale do tego są specjalistyczne układy generujące zerowanie dla wszystkich układów. Czesto bywa tak że zewnętrzny układ zerujący powoduje jedynie kłopoty przy programowaniu w układzie i przeszkadza zamiast pomagać ...
REKLAMA