logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna marshalla 4 x 12. Wszelkie wymiary i wykaz elementów.

112358 13 Lip 2007 02:12 2457 13
REKLAMA
  • #1 4077125
    112358
    Poziom 11  
    Witam.
    byłbym ogromnie wdzięczny za wszelkie wymiary (wysokość, głębokość, szerokość, kąt nachylenia frontowego panelu głośnikowego) i wykaz elementow( drewno, obicie) potrzebnych do budowy standardowej paczki gitarowej Marshalla.

przeszualem juz chba cala siec, ale nigdzie nie znalazlem takich inormacji, ktore wpelni by mnie usatysfakcjonowaly.

z gory dziekuje za pomoc, ta paczka ma byc prezentem urodzinowym dla mojego przyjaciela.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4078269
    sokolasty
    Poziom 11  
    noisybox.com.pl - może Maniek wiedzieć
    fora gitarowe (gitarzone.pl albo guitarzone.pl, nie pamiętam; gitara.pl chyba też)
  • #3 4078768
    112358
    Poziom 11  
    sokolasty napisał:
    noisybox.com.pl - może Maniek wiedzieć

Dziękuję, włśnie zwróciłem się z prośbą do autora storony, którą mi Pan polecił.

sokolasty napisał:
    fora gitarowe (gitarzone.pl albo guitarzone.pl, nie pamiętam; gitara.pl chyba też)

Z tego co pamiętam na tych forach nie ma nic, poza tysiącami wyzwisk i niekonstruktywnych wypowiedzi na temat sprzętu, gitarzystów i użytkowników forum. szczególnie na forum gitara.pl ;)

pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o dalszą pomoc.

p.s.

chcę zbudować tę kolumnę tak, żeby naprawdę odzwierciedlała produkty Marshalla, dlatego założylem taki temat. Proszę, żeby nikt nie odbieral tego tematu w ten sposób: koleś idzie na łatwiznę i prosi "frajerów" żeby dali mu "gotową kolumnę".
  • #4 4079122
    sokolasty
    Poziom 11  
    Do mnie na pan? :) Jak miło :)
  • REKLAMA
  • #5 4092600
    112358
    Poziom 11  
    Witam.
    Czy ktoś może orientuje się jakie gniazda są zamontowane w takiej kolumnie ?
  • #6 4093567
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Miałem niestety nieprzyjemność słuchać tej paczki przez 2 lata. Współlokator ją miał i co jak co, ale grać nie potrafił. Do rzeczy jednak. Paczka zbudowana w ten sposób, że na przedniej ścianie głośniki upakowane kosz przy koszu. Paczka była całkowicie zamknięta. Głośniki Celestion, nie pamiętam dokładnie jakie, wiem że miały moc 30W każdy. Gniazdo to duży jack. Jak chcesz dokładniej, to mogę poprosić kumpla, żeby podał dokładnie co to za paczka była i jakie ma wymiary.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #7 4095882
    112358
    Poziom 11  
    Kwaczor napisał:
    Gniazdo to duży jack.

Dziękuję ;)

Kwaczor napisał:
    Jak chcesz dokładniej, to mogę poprosić kumpla, żeby podał dokładnie co to za paczka była i jakie ma wymiary.

Mam już dokładne wymiary tej paczki i wykaz materiałów, z których jest budowana, ale dziękuje za dobre chęci ;)

pozdrawiam,
    112358
  • #8 4097731
    sokolasty
    Poziom 11  
    A paczka obijasz czym? Derma jakaś czy tolex? Jak znajdziesz źródło tego drugiego, daj znać.
  • REKLAMA
  • #9 4098736
    Turgon
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    112358: Proszę podaj te wymiary. Bo mi też by się przydały.
  • #10 4120250
    112358
    Poziom 11  
    GG: 4500522
    odezwij się do mnie ;)

edit:

tak naprawdę nie wiem, czy mam prawo do dzielenia się tymi informacjami bez porozumienia z Człowiekiem, który mi je przekazał, ale jeżeli którykolwiek z Kolegów ma ochotę poznać dokładny opis budowy tej paczki, to prosze kierować próśby na e-mail ( sawjak(_at_)wp.pl ) lub wyżej wymieniony nr GG.

pozdrawiam,
    112358
  • #11 4128115
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wymiary nie są jakims tam opatentowanym ważnym parametrem. Wazne, żeby skrzynia była usztywniona i mocna dobrze obita i zamknięta z tyłu.

trzeba wiedzieć gdzie zapytać

Heady Marshalla mają wymiary:
    - Moc wyjściowa (RMS): 50 Watt
    - Lampy preampu: 4 x ECC83
    - Lampy końcówki mocy: 2 x KT66
    - Footswitch w komplecie: PEDL -00041
    - Wymiary w mm: 750 x 310 x 230
    - Waga w kg: 18

75x31x23 Zatem kolumna ma szerokość 75x75 (około kwadratu) No i dasz głębokośc 23 bo taką mam akurat u mnie w mojej głowie Marshalla.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 4128126
    Turgon
    Poziom 14  
    Dzięki Tremolo :) Można też zerżnąć wymiary heada ;)?
  • #13 4128142
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po za tym można wejść na www.marshallamps.com i ściągnąć powiedzmy wersję Jimi Hendrix

Kolumna marshalla 4 x 12. Wszelkie wymiary i wykaz elementów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 4141877
    Turgon
    Poziom 14  
    Sorry, ale zapomniałem o jeszcze jednym! Jak umiejscowić głośniki itd. ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poszukiwania szczegółowych wymiarów oraz wykazu materiałów potrzebnych do budowy standardowej kolumny gitarowej Marshall 4x12. Użytkownik szukał informacji o wysokości, szerokości, głębokości oraz kącie nachylenia frontowego panelu głośnikowego, a także o elementach konstrukcyjnych takich jak drewno i obicie (tolex lub derma). W odpowiedziach pojawiły się sugestie dotyczące forów gitarowych oraz stron internetowych, jednak brakowało precyzyjnych danych. Jeden z uczestników opisał kolumnę jako zamkniętą skrzynię z głośnikami Celestion o mocy 30W każdy, z dużym gniazdem jack. Podano również wymiary wzorcowego headu Marshalla: 750 x 310 x 230 mm, co sugeruje szerokość i głębokość kolumny około 75x75 cm i głębokość 23 cm. Wskazano na konieczność solidnego usztywnienia i obicia skrzyni. Pojawiła się też wzmianka o lampach (4 x ECC83, 2 x KT66) i footswitchu PEDL-00041 w kontekście wzmacniacza. Użytkownik oferował kontakt w celu uzyskania dokładnego opisu budowy, jednak nie udostępniono szczegółowych wymiarów i wykazu materiałów bezpośrednio w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA