logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk zewnętrzny Freecom 400GB na partycje bez Partition Magic?

pa2olo 13 Lip 2007 02:13 37090 8
REKLAMA
  • #1 4077126
    pa2olo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Jakiś czas temu kupiłem dysk zewnętrzny firmy Freecom 400GB
    Zastanawiam się, czy jest możliwość podzielenia go na partycje ale nie używając programy Partition Magic - jeśli ktoś ma jakieś propozycje to z góry dziękuję...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4077133
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Może spróbuj narzędzi z windowsa które są w panelu sterowania w narzędziach administracyjnych.
  • #3 4077200
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Dokładnie tak, jak zasugerował mpn103, najszybciej "Start->Uruchom" i wpisać "diskmgmt.msc". Wyświetli się konsola zarządzania dyskami - tam można zrobić prawie wszystko, polecam jednak dokładnie sprawdzać, któremu dyskowi to robimy :D .
  • REKLAMA
  • #4 4077977
    pa2olo
    Poziom 10  
    Wogóle o tym nie pomyślałem, ale jeśli mogę w takim razie więcej info prosić jak tam się zmienia te partycje ("Delete Partition...")... bo nie bardzo potrafię się połapać... :/

po kliknięciu prawym przyciskiem myszy wyskakuje menu kontekstowe - musze najpierw usunąć istniejącą partycję? (oczywiście mówię o tym dysku) i później dopiero mogę stworzyć dwie, czy jak to działa...?
  • REKLAMA
  • #5 4078079
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Tak wlasnie jest. Ale nie pytaj o potwierdzenie kazdego klikniecia myszka, tylko wykaz odrobine wlasnej inicjatywy.
  • #6 4079660
    pa2olo
    Poziom 10  
    Napewno nie będę pytać krok po kroku jak to zrobić, ale chce się upewnić żeby nie usunąc na daremno całej partycji... :P
    Tak więc dziękuję za info i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4079972
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    podepne sie do tematu: jak probuje sformatowac karte SD to nie ma (wyszazona) opcji format :-(
  • #8 4080430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4081612
    pa2olo
    Poziom 10  
    @shizy
    a może masz zabezpieczenie przed zapisem włączone?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zewnętrzny dysk Freecom o pojemności 400GB i chce go podzielić na partycje bez użycia programu Partition Magic. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie wbudowanych narzędzi systemu Windows, konkretnie konsoli zarządzania dyskami uruchamianej poleceniem "diskmgmt.msc". Proces partycjonowania wymaga usunięcia istniejącej partycji, aby móc utworzyć nowe. Zaleca się ostrożność przy wyborze dysku do modyfikacji. Dodatkowo poruszono temat formatowania karty SD z poziomu wiersza poleceń (CMD) za pomocą komendy "format x:", gdzie x to litera dysku, oraz zwrócono uwagę na możliwe zabezpieczenia przed zapisem, które mogą uniemożliwiać formatowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA