logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał WiFi z anteny panelowej przez Linksys WRT54G?

elwoodb 13 Lip 2007 02:30 1649 10
REKLAMA
  • #1 4077134
    elwoodb
    Poziom 2  
    Witam

temat może trochę brzmi dziwacznie, no ale taki też mam problem. A teraz szczegóły:

Mam wykupiony dostęp do internetu u lokalnego dostawcy przez sieć wifi. Mam na oknie powieszoną antenę panelową, kabelek z gwintem RP-SMA puszczony do mieszkania, który dotychczas od razy podłączałem do karty Wifi w komputerze.

Teraz jednak chciałbym rozdzielić ten sygnał. Kupiłem w tym celu router+AP wifi marki Linksys, model WRT54G. Już wiem że potrzebuję przejsciówkę z RP-SMA na RP-TNC (bo takie gwinty są przy routerze), jednak przed kolejnymi wydatkami chciałbym spytać czy mogę przy użyciu tego jednego urządzenia rozdzielić bezprzewodowo swoją sieć? Dokładniej: czy jak podłączę do jednego z gniazd antenowych routera ów antenkę zewnętrzną to czy router może np. łączyć się za jej pośrednictwem z AP dostawcy i rozdzielać drugą antenką (już niezewnętrzną) łącze po mieszkaniu?

Słyszałem, że w tym celu najprawdopodobniej będę musiał zflashować router pakietem DD-WRT, jednak przed tymi wszystkimi ceregielami wolałem się zapytać czy mam w ogóle dobre założenia...
  • REKLAMA
  • #2 4077150
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Przeczytaj dokładnie umowę czy dopuszcza taką możliwość.Skontaktuj się z dostawcą.
  • #3 4078230
    elwoodb
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o sprawy prawne to tak. Mogę mu nawet podać MAC adres routera i jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 4078501
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Do podziału łącza WiFi z możliwością podłączenia bezprzewodowego np. laptopa, potrzebujesz AP i routera z wbudowanym AP.

AP odbiera sygnał z anteny i jest podłączony do portu WAN routera.
    Komputery łączysz do switch'a lub AP wbudowanego w router.
  • REKLAMA
  • #5 4078665
    elwoodb
    Poziom 2  
    No właśnie mam już router z wbudowanym AP, jest to właśnie ów Linksys WRT54G (miło że wszystkim chce się czytać posty zaczynające wątek ;) ).

Czyli nie ma możliwości by sam router z wbudowanym AP się tym zajął ?
  • REKLAMA
  • #6 4078806
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    Chyba nie. Potrzebujesz do routera dodatkowy AP.
  • #7 4079992
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na pewno nie - przynajmniej większość dostępnych na rynku w normalnych cenach.

Taki sprzęt musiałby posiadać 2 wbudowane AP.
  • #8 4080217
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    W wiekszosci popularnego sprzetu Wi-Fi podwojne anteny dzialaja na zasadzie wyboru tej, z ktorej jest lepszy sygnal. Dodatkowo takie urzadzenie moze byc skonfigurowane jako AP albo AP Client. W uproszczeniu, w pierwszym trybie urzadzenie tworzy infrastrukture dla nowej sieci bezprzewodowej (jest dla niej punkem dostepowym), w drugim jest ono klientem innego AP i sygnal z niego jest podawany dalej na komputery podlaczone do niego kablem.

Reszta jak napisal w swoim pierwszym poscie mbo.
  • #9 4080237
    elwoodb
    Poziom 2  
    Jasne, dzięki za wyklarowanie sytuacji. W tygodniu dokupie sobie jeszcze AP i będzie ok.
  • #10 4381005
    lamer1
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Mam podobny problem.
    Mam w domu internet dostarczony droga radiowa (w komputerze wsadzona karta radiowa połączona z antena na dachu). Zakupiłem laptop i zamarzyło mi sie mieć net w każdym miejscu w domu.

I teraz żeby to działało muszę kupić: AP_Klient + Router_wifi.
    A może są routerey-wifi z opcja AP-Klienta? Wtedy pewnie taniej by wyszło.
    Może poleci mi ktoś jakiś konkretny sprzęt?

Proszę o pomoc
  • #11 4382588
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    Rak jak sam napisałeś: AP (AccessPoint) i router WiFi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dostęp do internetu przez sieć WiFi lokalnego dostawcy, odbierany za pomocą anteny panelowej z kablem RP-SMA podłączonym bezpośrednio do karty WiFi w komputerze. Chce rozdzielić sygnał WiFi w mieszkaniu, wykorzystując router z wbudowanym punktem dostępowym Linksys WRT54G, podłączając do niego antenę zewnętrzną przez przejściówkę RP-SMA na RP-TNC. Pytanie dotyczy możliwości, czy sam router może bezprzewodowo łączyć się z AP dostawcy i jednocześnie rozdzielać sygnał dalej po mieszkaniu. Odpowiedzi wskazują, że standardowy router z jednym wbudowanym AP, jak WRT54G, nie obsługuje jednoczesnej pracy jako klient AP i punkt dostępowy. Do takiego celu potrzebne jest dodatkowe urządzenie – osobny AP działający jako klient, podłączony do portu WAN routera, który następnie rozdziela sygnał po sieci lokalnej. Wspomniano również, że popularne urządzenia WiFi z dwoma antenami zazwyczaj wybierają lepszy sygnał i mogą działać albo jako AP, albo jako klient AP, ale nie jednocześnie. Możliwe jest użycie oprogramowania alternatywnego, np. DD-WRT, ale nie gwarantuje to pełnej funkcjonalności rozdzielenia sygnału bez dodatkowego AP. W dyskusji pojawiła się także potrzeba sprawdzenia warunków umowy z dostawcą internetu oraz ewentualne podanie MAC adresu routera. Podsumowując, do rozdzielenia sygnału WiFi z anteny panelowej w mieszkaniu konieczne jest posiadanie routera z wbudowanym AP oraz dodatkowego AP działającego jako klient sieci dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA