logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SX-8800 - wzmacniacz przestał działać, podejrzenie uszkodzenia przekaźnika

macikasta 13 Lip 2007 17:51 3374 9
REKLAMA
  • #1 4078852
    macikasta
    Poziom 2  
    Witam.od roku mam końcówkę mocy SHARP SX-8800 i nie narzekałem na nią. Ale nie dawno wzmacniacz przestał działać i nie wiem co z nim dokładnie jest. podejrzewam głowny przekaźnik ale nie jestem pewien. Proszę o jakąś poradę w tej sytuacji. pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Nagłośnienie i Akustyka

• REKLAMA
  • #2 4079166
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    zmiez miernikiem czy niemasz stalego napiecia na wyjsciu wzmcnaicza przed przekaznikiem,jesli jest stale napiecie to bedzie tlumaczyc czemu przekaznik niezalacza w dodatku hybryda stk4050 do wymiany...
  • REKLAMA
  • #3 4091687
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Napisz jeszcze czy wzmacniacz sie włącza ale nie gra czy po prostu wogóle nie daje znaków życia,
  • #4 4129162
    macikasta
    Poziom 2  
    Po prostu nie reaguje na nic. Nic sie nie załancza po włączeniu przycisku POWER.(zawsze było słychać przekaźnik uruchamiający końcówkę)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4145629
    macikasta
    Poziom 2  
    Są, ale tylko na transformatorach. Cała końcówka powinna załanczyć się na przekaźniku, którego nie słchać. A powinien ,,pstrykńąć" .
  • #7 4145941
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Sprawdź bezpieczniki; pomierz też napięcie stałe pomiędzy masą a wyjściem wzmacniacza, oczywiście przed przekaźnikiem.
  • #8 4148474
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4825975
    Maciek19882
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam podobny probelm. własnie dzisiaj sie tak stało ze nie włącza sie nic.. mam zrobione tak jeden kabel idzie do gniazdka a drugi wędruje również do gniazdka lecz od zasilania przekaznika. zasilacz przekaznika normlanie funkcjonuje lecz gdy próbuje właczyć sprzęt wogłole nie reaguje nawet nie podświetlają sie słupki... Co mogło sie stać?

Dodano po 14 [minuty]:

juz rozwiazałem problem.. ssprawdz po 1 napiecie na przekazniku bo ja mam zasilacz na który mmiłaem ustawione 8v a dodałem jeszcze 4v i wyszło razem 12 i zaskoczyła.. jesli koncówka sie nie włacza to w tym przypadku jest to wina przekaznika sprawdz to jak nie zadziała to nie mam pojecia co moze byc: P moze koledzy bedą wiedzieć
  • #10 4827834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz SHARP SX-8800 przestał działać, nie reagując na włączenie i bez charakterystycznego dźwięku przekaźnika załączającego końcówkę mocy. Podejrzenie padło na uszkodzenie głównego przekaźnika lub niewłaściwe napięcie zasilające go. Zalecane było zmierzenie napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza przed przekaźnikiem oraz sprawdzenie bezpieczników, które znajdują się na transformatorach. Wskazano również na możliwość uszkodzenia hybrydy STK4050. Jeden z użytkowników opisał podobny problem, który rozwiązał poprzez korektę napięcia zasilającego przekaźnik (zsumowanie 8V i 4V do 12V), co spowodowało jego załączenie. Po tym rozwiązaniu problem nie był dalej zgłaszany, co sugeruje, że przyczyną awarii był przekaźnik lub jego zasilanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA