logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na notebooku 366MHz, 192MB RAM - błąd bootowania CDROM

grz_bis 13 Lip 2007 18:16 2121 8
REKLAMA
  • #1 4078934
    grz_bis
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!

Kupiłem starszego notebooka (366mhz,192ram, 10GB)
    Próbuje na nim zainstalowac XP.

W biosie ustawiłem: 1st boot device CDROM
    Po zastartowaniu komputera podczas oczekiwania na bootowanie pojawia sie komunikat najwpierw:
    Cytat:
    Invalid HIBERNATION Partition.. run HDPREPEZ or AMI Save to File Utility.

Chwile później:
    Cytat:
    Invalid system disk.

Replace the disk, and then press any key.

No i nie moge zainstalowac tego XP'ka.

Co sie dzieje?
    Co mam zrobić zeby w koncu ten system zainstalować?
  • REKLAMA
  • #2 4078956
    chyzio
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Jezeli nic nie masz na dysku to zdejmij partycje i pozakladaj jeszcze raz polecam partition magic do tego, to chyba w tym problem.
    Dalej to komunikat dotyczacy tego ze nie masz systemu badz nie ma skad sie ladowac ten system.
  • REKLAMA
  • #3 4079112
    grz_bis
    Poziom 10  
    Jak mam zdjac tą partycje, skoro partition magic ma 20 mb, a nie chce mi bootowac z CD.... ?
  • REKLAMA
  • #5 4079621
    Murdoc84
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    :arrow: chyzio nauka czytania poszla w las ?
    Przeciez on pisze ze nie botuje z CD jesli ma odpalic z CD to musi bootowac z CD, moze to zbyt trudne do zrozumienia.

Moje pytanie jest takie, jakiej firmy jest to nootebook ?
    Bo czasami zdaza sie tak ze biosy w notebokach sa dostosowywane do nich samych dla przykladu podam ze Acer teraz robi noteboki ktore z biosem maja zintegrowane oprogramowanie do instalacji systemu z ukrytej partycji.
    Wiec moja rada taka przestudiuj BIOS pod katem slowa recover, albo reinstal badz cos podobnego co moze sie kojazyc z instalacja z takowej ukrytej partycji (po starszy to nie znaczy ze nie ma :P
    Kiedys tez byly takie technologie) jezeli nie to ...

To najlepiej poszukac kogos znajomego kto ma kieszen (prawdopodobnie zewnetrzna na USB) na dysk 2,5 calowy, wyciagnac dysk z lapciaka wladowac w kieszen podlaczyc do innego komputera.
    Wyczyscic zawartosc do zera usunac wszystkie partycje i wladowac go do laptopa, albo pojsc do najblizeszego serwisu komputerowego z samym dyskiem i poprosic ich o pelnego formata i wyczyszczenie z partycji (wiele cie za to nie skasuja pewnie 10-20 zeta), a na 80% pomoze.
  • #6 4079897
    chyzio
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Murdoc84 <- nie potrafisz zrozumiec tego ze jezeli w biosie jest opcja bootowania z CD to kazda plytka (jezeli ma taka mozliwość wiec jest to plyta startowa, bootujaca, jak zwal tak zwal) bedzie bootowana nie tylko ta dostarczona przez producenta.
  • REKLAMA
  • #8 4296998
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Ad.1
    Reboot your system and press Del to enter the BIOS Setup utility.

Use the Up and Down arrow keys to highlight and select the Power Management Setup menu.

See if there is an Auto Save-To-File option
    If there is, Highlight it and use the +/- keys to change the setting to Disabled.

Press Esc to exit the Power Management Setup menu.

Scroll down to Save and Exit Press Enter
    Type Y to save your settings and exit the BIOS Setup utility

Potem instalka !
  • #9 6298375
    Jane Sea
    Poziom 12  
    sorki ze odgrzebuje temacik u mnie był ten sam problem tylko ze na laptopie Aristo 8800 znany tez jako N340S8 , po wymianie baterii 3V podtrzymującej ustawienia biosu, problem znikł po wymianie baterii 3v.

Pisze to dla potomności :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na starszym notebooku z procesorem 366 MHz i 192 MB RAM, gdzie mimo ustawienia w BIOS-ie bootowania z napędu CD-ROM pojawia się komunikat "Replace the disk, and then press any key", co oznacza brak możliwości rozruchu z płyty instalacyjnej. Przyczyną może być brak prawidłowo utworzonej partycji na dysku twardym lub niepoprawnie przygotowana płyta startowa. Zalecane jest usunięcie i ponowne utworzenie partycji za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic, które można uruchomić z bootowalnej płyty CD lub dyskietki ratunkowej. W przypadku problemów z bootowaniem z CD warto sprawdzić ustawienia BIOS-u, w tym opcje związane z zarządzaniem energią, oraz ewentualnie wymienić baterię podtrzymującą ustawienia BIOS-u. Dodatkowo, niektóre notebooki mogą mieć ukryte partycje recovery, które warto sprawdzić w BIOS-ie. W sytuacji braku możliwości samodzielnej naprawy, rekomendowane jest podłączenie dysku do innego komputera w celu przygotowania go do instalacji lub skorzystanie z serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA