logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slackware: Błąd could not open default font 'fixed' po instalacji Xorga

15 Lip 2007 12:48 2799 8
REKLAMA
  • #1 4083396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4083775
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    A moze to kwestia odpowiedniego skonfigurowania xorga? Naljepiej zrobic to poleceniem
    Konfigurator, moze nieco ubogi wizualnie, ale ladnie poprowadzi za raczke :-)
  • #3 4083814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4083932
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13

could not open default font 'fixed' 

Jak dla mnie to problem z czcionkami, konkretnie brak czcionki "fixed", musisz zainstalować czcionki...

Dodano po 6 [minuty]:

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=125157 -może pomoże ;-) (generalnie forum slackware to bardzo bogate źródło informacji dotyczące tej konkretnej dystrybucji ;-)).
  • REKLAMA
  • #5 4084095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4084158
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Instalacje robiłeś pełną, czy wybierałeś pakiety?
    Dziwne, ja na 2 maszynach mam Slacka postawionego z ZipSlacka (kompletnie okrojony system, ~100MiB zajmuje)*, w tym na jednej maszynie z Iksami (KDE dokładnie) i nie miałem tego problemu raczej...
    Czy na pewno masz zainstalowane wszystko czego Iksy potrzebują?

bash-3.00$ ls /var/log/packages/x11*
    /var/log/packages/x11-6.8.2-i486-3
    /var/log/packages/x11-fonts-100dpi-6.8.2-noarch-3
    /var/log/packages/x11-fonts-misc-6.8.2-noarch-3
    /var/log/packages/x11-fonts-scale-6.8.2-noarch-3

O ile się nie mylę, aktualizacja font-cache jest wpisana do skryptu PostInstall, w każdym razie nic nie musiałem robić - i działa ;)

I posłuchaj rady charm_spider - forum.slackware.pl to najlepsze miejsce do szukania informacji o Slackware, i najodpowiedniejsze, żeby się o niego pytać ;)

*) w sensie, że instalowałem ZipSlacka a potem dociągałem resztę paczek z netu.
  • #7 4084201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4084594
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    kpitan napisał:
    Mam wersję 12.0 -_-

To sprawa się trochę komplikuje... Sam używam 10.2 i X 6.8.2; z najnowszym nie miałem do czynienia, ale wiem, że bardzo dużo się zmieniło, zarówno w samym systemie, jak i w X.

kpitan napisał:
    Za Ch... Berety nie mogę znaleźć tego fc-cache...

Znalazłem jeszcze takie coś (odsyłacz w temacie wskazanym przez charm_spider): >KLIK<.
    Może to Ci coś podsunie ;)
  • #9 4085247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji Slackware 12.0 i doinstalowaniu Xorga pojawia się błąd "could not open default font 'fixed'". Próby instalacji pakietów font-misc-misc oraz font-cursor-misc nie rozwiązały problemu, który powracał na zmianę z błędem dotyczącym czcionki "cursor". Sugerowano ponowną konfigurację Xorga za pomocą narzędzia xorgconfig, jednak bez efektu. Problem najprawdopodobniej wynika z braku odpowiednich czcionek lub nieprawidłowej konfiguracji systemu fontów. Zalecane jest upewnienie się, że wszystkie pakiety z kategorii "x" są zainstalowane, w tym pakiety czcionek: x11-fonts-100dpi, x11-fonts-misc, x11-fonts-scale. W Slackware aktualizacja cache czcionek (fc-cache) powinna być wykonywana automatycznie podczas instalacji, jednak w przypadku braku tego narzędzia może być konieczne ręczne zarządzanie fontami. Dyskusja wskazuje na potrzebę dokładnej instalacji i konfiguracji środowiska X oraz fontów w Slackware, zwłaszcza w wersji 12.0, gdzie zmiany w systemie i Xorg mogą powodować takie problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA