logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AM27C128/27C256 – zapis dwóch map w jednym EPROM, rozdzielanie plików BIN

xree 16 Lip 2007 14:10 1820 6
REKLAMA
  • #1 4086368
    xree
    Poziom 2  
    Witam mam naspępujące pytanie ponieważ zaczełem prace nad "dłubaniem w komputerze"sterowniku" w samochodzie" a więc standardowo mam tam epromy AM27C128 plik po zczytaniu w postaci bin ma rozmiar 16KB, oczywiście posiadam soft potrzebny do edycji map i programator epromów, problem pojawił się momencie chęci zastosowania 2 map w epromie C256 z przełącznikiem tzn wiem już jak zrobić przełącznik itd.. ale jak wrzucać 2 mapy w jeden eprom?? I drugi problem dostałem taki przerobiony komputer i zaczełem mu się dobierać do bebechów okazuje się że ma wstawiony flash eprom więc zczytałem - jest oki:) ale w momencie pruby wgrania tego na zwyklego eproma 256 wyskakuje błąd dlaczego?? i drugie pytanie jak rozdzielić 2 mapy?? zeby mozna było je edytowac?? bo programy do edycji nie rozpoznaj plików z 2 mapami. Dzieki z góry za ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4086547
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A jak sobie wyobrażasz adresowanie tych danych, gdy dane pierwszej mapy leżą tam gdzie potrzeba a dane drugiej (adres początku danych $00000) zaczyna się zupełnie gdzie indziej?
  • REKLAMA
  • #3 4088272
    xree
    Poziom 2  
    A wiec napisze jak to działa ::::::::::::::( ->to jest układ nóżek w epromie patrząc na niego od góry - jeden przewód jest podłączony do pierwszej nóżki u góry po lewej 2 przewód do 1 nóżki po prawej u góry i 3przewód do przedostatniej na dole po prawej stronie i tam ta nóżka nie wchodzi w podstawke tylko wyciągnięta jest na bok i te 3 przewody są podpięte do przełącznika i w ten sposób można przełączać między 2 mapami zależnie jakie napięcie się poda na jedną z nóżek czy +5V czy mase. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4088395
    aligatormp
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam.
    problem nie jest trudny do rozwiązania, powinieneś dwa programy scalić w jednym pliku i zaprogramować pamięć, pierwszy program zaczyna się od adresu 0 a drugi od 4000h, przełączasz programy jak opisałeś (sprawdzę jeszcze w karcie katalogowej).
    Nie wiem jak chcesz edytować programy (prawdopodobnie w hex - bardzo pracochłonne) ale znając adresy początkowe wiesz gdzie się zaczynają, znając procesor możesz oczywiście przejść do asemblera i wnieść poprawki.
    Maciek
  • REKLAMA
  • #5 4088668
    xree
    Poziom 2  
    Do edycji map mam specjalne do tego programy tylko teraz jak rozdzielić 2 mapy zczytane z flash eproma 256? i jak je wgrać na zwykłego eproma 256?? bo próbowałem zrobić kopie i wyrzuca błąd przy próbie wgrania.
  • #6 4091324
    aligatormp
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    pytania: czy programator obsługuje programowanego eproma? jaki błąd generuje programator? jaki flash zczytałeś a jaki eprom chcesz zaprogramować (cały symbol scalaka)?
  • #7 4091449
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Oby więcej takich programów na rynku i tunuingowców coraz mniej mnie dziwi auto ciągnięte do serwisu czy warsztatu na lince czy lawecie. Nie diagnozuje sie sterownik , na pytanie co pan zrobił klient odpowiada chiptuning kupiłem na allegro. Najlepsze jest to ze nawet po uruchomieniu auta i stwierdzeniu że jedzie większość traktuje to jako sukces a sporo takich "sukcesów" kończy sie dziurawymi tłokami strzelającymi bagnetami od oleju i innymi objawami. a Tak na masrginesie mająć podstawową wiedzę z zakresu układów mikroprocesorowych , można zrobić sobie nie 2 a nawet 20 map przełączanych w dowolnej chwili ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zapisu dwóch map w jednym układzie EPROM, zwłaszcza w kontekście sterowników samochodowych. Standardowo stosowane są EPROM-y AM27C128 o rozmiarze 16KB, natomiast autor chce użyć większego AM27C256 z przełącznikiem do wyboru map. Rozwiązaniem jest scalenie dwóch plików BIN w jeden plik, gdzie pierwsza mapa zajmuje adresy od 0, a druga od 0x4000, a przełącznik zmienia linię adresową, wybierając odpowiednią mapę. Problem pojawia się przy próbie wgrania pliku z flash EPROM do zwykłego EPROM-u 256, gdzie programator zgłasza błąd – konieczne jest sprawdzenie kompatybilności programatora z typem pamięci oraz poprawności pliku. Edycja map wymaga znajomości adresów początkowych i może być realizowana za pomocą specjalistycznego oprogramowania lub edytora hex, choć rozdzielenie dwóch map z jednego pliku BIN wymaga ich wyodrębnienia według adresów. W dyskusji podkreślono również, że możliwe jest tworzenie wielu map (nawet do 20) przełączanych w dowolnym momencie, co wymaga odpowiedniego adresowania i sprzętowego przełącznika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA