logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV CURTIS 2102 VT - biały pasek na ekranie po wymianie kondensatorów

pietszyk 16 Lip 2007 15:02 1440 6
REKLAMA
  • #1 4086494
    pietszyk
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Proszę o szybką pomoc!!! Problem jest taki, telewizor był prawie sprawny tzn. miał problem z załączeniem wysokiego napięcia (prawdopodobnie wyschnięte elki bo po wielu próbach dało sie go włączyć i gdy juz po działał było ok) po wymianie elków w okolicy przekaźnika obraz zwężony od dołu. po około 3 min wystrzelił kondensator C8045 i padł pion(biały pasek przez cały ekran). nigdy czegoś takiego jeszcze nie widziałem proszę o pomoc!!!:cry:
  • REKLAMA
  • #2 4086557
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Masz zawyżone napięcie z przetwornicy.
    Wymien jeszcze elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy i w zasilaniu pionu.
    Zanim włożysz scalaczka sprawdź jakie on ma zasilanie.
    Bo może tam być jakaś zenerka.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4087097
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Masz do wymiany najważniejsze C 805P , 815P , 302 , resztę elektrolitów koło scalaka pionu i w przetwornicy po pierwotnej stronie , oraz nie zaszkodzi C 806S , 807S .

Przed wstawieniem scalaka sprawdź napięcie na D 803S ma być 118v .
  • REKLAMA
  • #5 4107160
    pietszyk
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    W tv była przerwa w ścieżce i to była cala przyczyna wadliwego działania troszeczkę sie na wymieniałem zanim to spostrzegłem. Po jakimś czasie kiedy nerwy mi juz opadły wziąłem lupę i zacząłem sprawdzać luty, całkiem przypadkowo zobaczyłem ze jest przerwa w ścieżce na wyjściu. Chyba to była wada fabryczna ale tv juz działa:D
  • #6 4108666
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Napisz dokładnie w którym miejscu była ta przerwa .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 2102 VT po wymianie kondensatorów elektrolitycznych pojawił się biały pasek na ekranie oraz problem z pionem po wystrzeleniu kondensatora C8045. Przyczyną wadliwego działania okazała się przerwa w ścieżce obwodu przy kondensatorze 470µF, znajdującym się w pobliżu przekaźnika na wyjściu ze scalaka pionu. Zalecane było sprawdzenie i wymiana elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy oraz w zasilaniu pionu, a także kontrola napięcia zasilającego scalak pionu (np. TDA1170 lub IC701). Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów C805P, C815P, C302 oraz ewentualnie C806S i C807S. Po usunięciu przerwy w ścieżce i wymianie uszkodzonych elementów telewizor powrócił do prawidłowej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA