logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć czułość odbiornika ultradźwiękowego z LM358?

smalski 16 Lip 2007 15:32 5111 7
REKLAMA
  • #1 4086559
    smalski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Zrobiłem układ odbiornika ultradźwiękowego według schematu. Jest to standartowa nota aplikacyjna LM358 dla napięć zmiennych. Nadajnik ultradźwiękowy zbudowany z procka i inwerterów działa wyśmienicie. Na nadajniku amplitudę mam 22V.Także nie najgorzej. Nadajnik i odbiornik leżą równolegle do siebie. Wszystko działa, ale reaguje tylko do 20 cm. Przy reagowaniu na przedmioty oddalone więcej niż 20 cm układ milczy(dioda LED nie zapala się nawet w najmniejszy stopniu).
    Zmieniałem wzmocnienie opampa dając zamiast R9 100K - 10K. Także wzmocnienie mam 100x. Jednakże to nie poprawia osiągów??
    Co mam zrobić, żeby układ był bardziej czuły??
    Zaznaczam, że układ nadajnika jest jak wiele w necie i nie ma w nim co poprawiać.
    Jak zwiększyć czułość odbiornika ultradźwiękowego z LM358?
  • REKLAMA
  • #2 4086598
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    A na jakie odległości działają podobne układy "domowej roboty" na ultradźwiękach? Wydaje mi się że to po prostu wynik ogromnego tłumienia ultradźwięku (o tej częstotliwości, na której pracuje układ) w powietrzu. W takim przypadku zwiększenie czułości kilka razy to może być kwestia centymetra dalej. Może pomogła by zmiana częstotliwości nadawania ultradźwięku?
  • REKLAMA
  • #3 4087173
    smalski
    Poziom 17  
    Zmiana częstotliwości nie bardzo wchodzi w rachubę gdyż nadajnik i odbiornik powinny pracować na 40KHz i dokładnie tyle mają (sprawdzałem oscyloskopem).
    A takiej domowej roboty urządzonka powinny mieć zasięg spokojnie 2-3metry(Info z Edw).
    Pozdrawiam
    smalski
  • #4 4087372
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 4087674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 4088309
    smalski
    Poziom 17  
    Dzięki Nemo7!!
    Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zmiana nadajnika i odbiornika, tym bardziej, że mam jakieś no name`y. Prosiłbym o jakąś prowizoryczną propozycję wzmacniacza na tranzystorach gdyż w elektronice analogowej mam marną wiedzę a najbardziej w tranzystorach.
    Dzięki!!!
    smalski
  • REKLAMA
  • #7 4090832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4196801
    Nes86
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam takie pytanie: Czy mogę połączyć po kilka odbiorników ultradźwiękowych równolegle i taką "drabinkę" do układu odbiorczego?

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest niska czułość odbiornika ultradźwiękowego opartego na wzmacniaczu operacyjnym LM358, który działa poprawnie do około 20 cm, mimo że nadajnik generuje sygnał o amplitudzie 22 V na częstotliwości 40 kHz. Zwiększenie wzmocnienia układu operacyjnego do 100x nie poprawiło zasięgu. Dyskusja wskazuje, że ograniczeniem jest duże tłumienie ultradźwięków w powietrzu oraz niewystarczające parametry LM358, którego pasmo przenoszenia i wzmocnienie są niewystarczające dla tej aplikacji. Zalecane jest zastosowanie wzmacniaczy tranzystorowych (np. na tranzystorach BC337) o znacznie wyższym wzmocnieniu (rzędu 300x i więcej) oraz użycie dedykowanych przetworników ultradźwiękowych o charakterystyce kierunkowej i rezonansie dostosowanym do 40 kHz (transmittery i odbiorniki oznaczone literami "T" i "R"). Dodatkowo sugeruje się zastosowanie filtrów pasmowo-przepustowych w odbiorniku dla poprawy selektywności i eliminacji zakłóceń. Przykładowy schemat wzmacniacza tranzystorowego z detektorem szczytowym został opisany, uwzględniając elementy takie jak rezystory, kondensatory i diody (np. 1N4448). W pytaniu dodatkowym poruszono możliwość łączenia równoległego kilku odbiorników ultradźwiękowych w celu zwiększenia czułości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA