logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg kamery bezprzewodowej 1,2 GHz?

norbiPL 16 Lip 2007 16:40 2813 6
REKLAMA
  • #1 4086751
    norbiPL
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, to mój pierwszy post także nie wiem czy go zamieszczam dobrze ale do konkretów kupiłem sobie kamerke bezprzewodową na 1,2 ghz i chciałbym zwiększyć zasięg czy takie cudo byłoby dobre?? http://camsat.com.pl/index.php?go=innesystemyradiowe ZNAJDUJE SIĘ TAM NA DOLE STRONY
  • REKLAMA
  • #2 4087684
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Być by raczej było dobre, pytanie ile takie coś kosztuje. Pewnie więcej niż ta kamerka z allegro.
  • REKLAMA
  • #3 4089111
    norbiPL
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Chyba upadli na głowe. Wyskoczyli mi z ceną 580 zł netto. Proszę pomóżcie znaleźć jakiś tani i dobry sposób na zwiększenie zasięgu. Chodzi mi o około 500m.
  • REKLAMA
  • #4 4090410
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Antena raczej nie da rady sama uzyskać takiego dystansu, potrzebował byś tzw. dopałki, tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic791465.html forumowicz zrobił własnoręcznie taką ale na 2.4Ghz i wyniosło go to podobno 90zł. Weź również pod uwagę że 1.2Ghz zatrzymuje sie na byle czym.
  • #5 6036194
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, chcialem poruszyć ponownie temat.

Kupiłem ostatnio na aukcji kamerke bezprzewodową z odbiornikiem A/V na częstotliwość jak w temacie (1,2G) niestety wystarczy jedna ściana i po sygnale. Rozwiązał już może ktoś ten problem, by "choć troche" zwiększyć zasięg nadajnika (kamerki) - wystaje z niej drucik ok 10cm a odbiorniku jest dokręcana antenka tez 10cm.
    jest jakaś możliwość poprawienia (wydłużenia) zasięgu tak z 5m na 20m z jednej ściany przynajmniej do dwóch)?

Z góry dziekuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 6049617
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Ja jestem w trakcie budowania takich dopałek ale właśnie na 2.4GHz. Ciężko o scalak na 1.2GHz...
    Spróbuj z jakąś anteną - wyprowadź sygnał na zewnątrz jakimś porządnym cienkim kabelkiem koncentrycznym i jakaś antena i da radę :)
  • #7 6049645
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    Witam.
    Na wiadomym serwisie aukcyjnym gostek sprzedaje hybrydy podobno pracujące do 1.2GHz .
    Z danych wynika że na wyjściu mają jakieś 200mW .
    To by chyba wystarczyło .
    Dla jasności - to nie ja sprzedaję !
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu kamerki bezprzewodowej pracującej na częstotliwości 1,2 GHz. Standardowe anteny o długości około 10 cm nie zapewniają znaczącego zasięgu, szczególnie przy przeszkodach takich jak ściany. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie tzw. "dopałek" (wzmacniaczy sygnału) lub anten kierunkowych podłączonych za pomocą cienkiego kabla koncentrycznego, co może poprawić zasięg nawet do kilkuset metrów. Jednakże dostępność gotowych wzmacniaczy na 1,2 GHz jest ograniczona, a ich koszt może być wysoki (np. 580 zł netto). Alternatywnie, użytkownicy sugerują samodzielne wykonanie wzmacniaczy, choć częściej dla pasma 2,4 GHz, gdzie komponenty są łatwiej dostępne i tańsze. Warto również zwrócić uwagę na moc nadajnika (np. 200 mW) oraz jakość anteny, które mają kluczowe znaczenie dla zasięgu transmisji w paśmie 1,2 GHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA