logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokościomierz bezprzewodowy+dopałka 2.4GHz

panmechanik 07 Lip 2007 21:16 22194 31
REKLAMA
  • Wysokościomierz bezprzewodowy+dopałka 2.4GHz
    Witam chciałbym przedstawić układ który zmontowałem jakiś czas temu.Jestem modelarzem który lubi pobujać w obłokach(dosłownie:)) i postanowiłem do modelu RC zamontować kamere plus nadajnik.Jednak jak wiadomo w miare jedzenia apetyt rośnie postanowiłem zrobić wysokościomierz który pokazywałby mi aktualną wysokość i temperature na TV i tak powstał wysokościomierz z pomiarem względnym.Układ wpina sie równolegle z wizją z kamery i wysokość wraz z temperaturą jest "nakładana" na obraz z kamerki.Układ sprawuje sie świetnie.Sercem jest mikrokontroler PIC16F84 i przetwornik 24bitowy firmy Analog AD7714 i czujnik z seri MPX z firmy Freescale.Teraz czas opowiedzieć o drugim układzie który powstał z wyniku małej mocy a tym samym zasięgu nadajnika kamery.Szukałem w internecie wzmacniacza sygnału i znalazłem opartego na RF2126 jednak cena ponad 920zł to było za wiele i postanowiłem sam zrobić taki...Trudnością było znalezienie cewki 4,7nH oraz kondensatorów.Układ jest jeszcze nie testowany czekam na lepszą pogode.
    Schemat wysokościomierza
    Projekt PCB
    Układ zmontowany
    Wzmacniacz 2.4GHz

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    panmechanik
    Poziom 23  
    panmechanik napisał 800 postów o ocenie 116, pomógł 50 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4060536
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 55
    Witam
    Wykonanie powiedziałbym profesjonalne, jak pszypuszczam, płytki na zamówienie.
    Mniejwięcej zrozumiałem o co chodzi w układzie, tylko choinka... nie mam zielonego pojęcia co to jest model RC??? :)
    pozdrawiam

Domyśliłem się,... sterowany radiowo :)
    Fajna sprawa. Jak pogoda sie poprawi proponuje zrobić podczas testów jqakiś filmik i zamieścić.
  • #3 4060684
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    To z angielskiego RC ---> remote controll, co dosłownie oznacza, sterowany radiowo, te ich skróty. ja mam pytanko mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcie tego co widać na telewizorku, chodzi mi o to, jak widać te wszystkie informacje.
  • #4 4060699
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. "panmechanik" jaki układ zastosowałeś we wzmacniaczu 2.4GHz?
    Projekt jest bardzo ciekawy (a te płytki, miodzio). Wrzuć jak najszybciej wyniki testów, jestem bardzo ciekawy.
    Pozdrawiam.
  • #5 4060763
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    z przechwyceniem obrazu moge mieć troche kłopotu ale daje obrazek innego układu i mój wygląda podobnie...Co do wzmacniacza jest to układ RF2126 tylko płytka zrobiona samemu.Jako ciekawostke powiem że koszt układu wynosi około 90zł koszt zmontowanego polutowanego 920zł...Wybrałem pierwszą opcje
    Dokumentacja:
    http://www.ortodoxism.ro/datasheets/RFMD/RF2126PCBA.pdf
    Przykładowy obraz:
  • REKLAMA
  • #6 4060770
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Ja zapytam czy ta dopałka nadaje się do wifi ale chyba to by było za proste ... Wykonanie bardzo ładne i staranne w obu przypadkach. Czym generujesz takie ładne obrazki 3d płytek ?
  • #7 4060774
    grzesiek_re
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam
    bardzo fajny pomysł. Ja jak chodziłęm na modelarnie to tylko co najwyzej aparat zakładali starsi koledzy. ale mam takie pytania odnośnie zasilania tego wszystkiego zapewne akumulatorki są w modelu ale ile i jakie i jak długi lot ci starczaja? a jak wiadomo czym wiecej akumulatorków i sprzętu w srodku to masa rośnie i jestem bardzo ciekawy jakie gabaryty ma twoje latające cacko ( może jakieś zdjęcia :D:D )a przede wszyskim jaki silnik to napędza.
    pozdrawiam i gratuluje naprawde udanej konstrukcji
  • #8 4060805
    panmechanik
    Poziom 23  
    KJ napisał:
    Ja zapytam czy ta dopałka nadaje się do wifi ale chyba to by było za proste ... Wykonanie bardzo ładne i staranne w obu przypadkach. Czym generujesz takie ładne obrazki 3d płytek ?

Na innych forach zagranicznych można spotkać opinie o tym układzie i z tego co wyczytałem to ludzie wykorzystują go do WiFi(w końcu wzmacniacz może pracować w paśmie 1800MHz-2500MHz) a przy dobrym "wysterowaniu" możesz uzyskać 1,3W dokładając dobrą antene możesz mieć spooory zasięg.... co do płytek 3D to Eagle plus nakładka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54611.html
  • #9 4060864
    goffer007
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Kamerka w RCaku to super sprawa.

Napisz coś więcej:
    Ile waży cały zestaw video
    Jaka to kamerka i jaka jest reszta toru video
    Jaka jest antena, jaki masz zasięg bez wzmacniacza i ile się spodziewasz z nim

Możesz też dać jakieś fotki modelu i jak to poupychałeś do środka
  • REKLAMA
  • #11 4060996
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Cewki o indukcyjności 1nH a nie nF sie wytrawia w laminacie a nie szuka:)) Otwórz byle jaki konwenter spójrz jak jest wykonany i zobaczysz czy ten Twój układ zadziała.
  • #12 4061003
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Witam
    Fajna rzecz. A w jaki sposób mieszasz sygnał z kamerki i procka ? Jaki jest algorytm nakładania cyferek na obraz z kamerki aby mieć wszystko na odpowiednim miejscu ? Na czym to polega ? Masz może linki do takich tematów. Bardzo mnie interesuje sprawa wyświetlania informacji z jakiegoś procka na tv.
  • REKLAMA
  • #13 4061089
    panmechanik
    Poziom 23  
    Cał zestaw Video czyli kamerka+nadajnik+wysokociomierz ważą nie więcej nic 250g plus antena z zestawu WiFi.Aktualnie bez wzmacniacza zasięg jest tragiczny jak jest 200m to jest naprawde super....Wszystko zależy jak antena jest ułożona
    Cytat:
    Może mi się wydaje, ale widziałem na zagranicznych stronach podobny projekt .
    Po chwili szukania
    http://www.kapelec.com/altiose1.htm

tak właśnie na schemacie z tej strony bazowałem
    Cytat:
    Cewki o indukcyjności 1nH a nie nF sie wytrawia w laminacie a nie szuka:)) Otwórz byle jaki konwenter spójrz jak jest wykonany i zobaczysz czy ten Twój układ zadziała.

Zgadza sie jakich chochlik musiał mi wpaść na klawiature :D oczywiście chodzi o Henry
  • #14 4061194
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Dziś pogoda jest niezła, słoneczko świeci, tylko trochę wieje, ale jak ten sprzęt tyle wazy to sądzę ze ten model ma co najmniej 1kg, zapodaj fotkę, i powiedz czym sterujesz (ja za niedługo będę miał sanwe vg6000)

Ogólnie układ fajny moja ocena 5-6
    Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy robić do tego jakąś obudowę bo to wszystko warzy (najwyżej koszulka termokurczliwa.

pozdro
  • #15 4061733
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 702
    Moim zdaniem ten wzmacniacz jest zbędny, nie lepiej wytrawić antenkę BiQuad na kawałku laminatu - na tą częstotliwość jest dość mała i ma spory zysk.

Przy widoczności optycznej i powiedzmy 50mW można spokojnie osiągnać ponad 1km zasięgu.

Ogólnie projekt ciekawy.
  • #16 4061783
    gufiak
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    A gdzie udało Ci się zakupić kondensatorki do tego wzmacniacza?
  • #17 4062769
    polimeraz
    Poziom 11  
    Co wykorzystałeś jako czujnik ciśnienia w wysokościomierzu?
  • #18 4063696
    panmechanik
    Poziom 23  
    gufiak napisał:
    A gdzie udało Ci się zakupić kondensatorki do tego wzmacniacza?

Elementy zakupione w Elfie
    Cytat:
    Co wykorzystałeś jako czujnik ciśnienia w wysokościomierzu?

MPX2100a
  • #19 4063999
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    mozna zastosowac odbiornik GPS - obecnie nie sa drogie. moze nie oplacalne do pomiaru samej wysokosci ale mozna rejestrowac trasy (nie wiadomo po co), predkosc, predkosc wznoszenia, itp
  • #20 4065180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4065219
    panmechanik
    Poziom 23  
    Snikers napisał:
    mozna zastosowac odbiornik GPS - obecnie nie sa drogie. moze nie oplacalne do pomiaru samej wysokosci ale mozna rejestrowac trasy (nie wiadomo po co), predkosc, predkosc wznoszenia, itp

Aktualnie pracuje nad nowszą wersją właśnie na GPS gdzie na monitorze będzie sie pojawiał kierunek "bazy" czyli tam gdzie ja stoje i dzięki temu łatwiej będzie powrócić i nie strace orientacji w terenie...
    Cytat:
    Do autora ,nie myslales aby zamatowac kamerke na obrotnicy,i obserwowac wszystko do okola,jakby do takiej kamerki dac jeszcze zoom tak 20x to by byl juz samolot szpiegowski

Akurat troche ciężko będzie lecieć i obsługiwać kamere:)
  • #22 4065228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4065395
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    panmechanik napisał:
    Aktualnie pracuje nad nowszą wersją właśnie na GPS gdzie na monitorze będzie sie pojawiał kierunek "bazy" czyli tam gdzie ja stoje i dzięki temu łatwiej będzie powrócić i nie strace orientacji w terenie...

bardzo dobry pomysl :) tylko obliczenia trzeba by ograniczyc do 2D, nie zaglebialem sie w uklad do nanoszenia tekstu do obrazu ale kiedys czytalem artykul o specjalistycznym ukladzie ktory wprowadzal to do obrazu. problem byl taki ze mozna bylo wprowadzic tekst (procek wysylal komendy do ukladu) tutaj przydatna byla by grafika, strzalka, chyba ze tekstowo stopnie na azymut czy jak to sie nazywa :P

telemetria to zawsze byl ciekawy temat.

piszczecie zoomy obrotowe glowice. ja wam powiem - 2 kamery i okulary z wizjerow ze starych kamer - stereoskopia, ocena odleglosci bajera
  • #24 4065560
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Na początku pozdrawiam wszystkich miłośników modelarstwa. Ja zajmuję się w szczególności motoszybowcami, głównie dlatego że wolniej latają (mniejszy stres) i mogę startować z ręki. Brak u mnie jakiegokolwiek lotniska. Takie tematy są poruszane na:
    http://www.alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewforum.php?f=49&sid=ce6fe22b3d4880a34420a9d78535a015
    Szczególnie polecam temat:
    http://www.alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7789
    Dużo takich tematów jest na zagranicznych forach, niestety to przekracza moją wiedzę elektroniczną. Planuję wstawić jakiś mały aparacik w model, niestety czas to towar deficytowy, teraz nie mam nawet czasu aby polatać.

Pozdrawiam.
    JR PCM 9XII
    Synteza
  • #25 4082602
    azyl17
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 7
    Co do nakladania napisow na sygnał TV to nie jest az taka trudna sprawa .Kazda lina (okolo 500 ich jest nie pamietam jak to w PAL) trwa iles tam ms nie pamietim ile no i kolor jest zalezny od napiecia Napieci max to biały a minimalne to czarny .Oczywiscie impulsy synchronizacji itp. to bedzie najtrudniejsze do opanowania .Pozdrawiam
  • #26 4740630
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!
    Układy RF można dostać jako sample, jak się ładnie poprosi ;)
    Ostatnio skonstruowałem taki wzmacniacz. Działa to świetnie - polecam w szczególności do ATV.
    Płytki robiłem na zamówienie w pewnej firmie...
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #27 4907857
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

:arrow: Adam Pyka - Jeśli chodzi o darmowe próbki, to do osób prywatnych mało który producent wysyła do Polski takowe (raczej na "firmę" trzeba chyba załatwiać). Jeśli masz gotowy układ takiego wzmacniacza RF, to sie pochwal, zainteresowanie jest spore, jak widzisz (albo podaj linka, gdzie o tym pisałeś na "elce": opis, fotki itp), bo tak, to każdy może sobie napisać, że cos zmajstrował, tylko nic konkretnego z tego nie wynika.

:arrow: panmechanik - Jak prace przy wzmacniaczu RF ??? Napiszesz coś jeszcze na ten temat, czy już "umarł chłop w butach"? ;-)

Pozdrawiam
  • #28 4908369
    panmechanik
    Poziom 23  
    Witam układ został zamknięty w wyfrezowanej obudowie aluminiowej i jak narazie pracuje bez zastrzeżeń
  • #29 4909580
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam konstrukcja bardzo fajna, w czy zrobiłeś animację płytki?
  • #30 6087121
    sydow
    Poziom 11  
    Witam,
    Panmechanik - jaki zasięg kamerki udało się Tobie uzyskać z tym wzmacniaczem ?

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt wysokościomierza bezprzewodowego do modelu RC z kamerą i nadajnikiem 2.4 GHz, który wyświetla na ekranie TV aktualną wysokość i temperaturę. Układ oparty jest na mikrokontrolerze PIC16F84, przetworniku 24-bitowym Analog Devices AD7714 oraz czujniku ciśnienia z serii MPX firmy Freescale (MPX2100a). Wysokościomierz działa jako nakładka na obraz z kamery, podłączany równolegle do sygnału wideo. Autor zbudował także wzmacniacz sygnału 2.4 GHz oparty na układzie RF2126, wykonany na własnej płytce, co znacznie obniżyło koszty w porównaniu do gotowych modułów. Wzmacniacz pracuje w paśmie 1800-2500 MHz, umożliwiając zwiększenie zasięgu transmisji, który bez wzmacniacza wynosi około 200 m. Dyskutowano o problemach z doborem cewek (4,7 nH) i kondensatorów do wzmacniacza oraz o metodzie nakładania cyfrowych danych na sygnał TV, wykorzystującej synchronizację linii obrazu PAL. Cały zestaw video (kamera, nadajnik, wysokościomierz) waży około 250 g plus antena WiFi. Autor planuje rozwój projektu o moduł GPS do wyświetlania kierunku powrotu do bazy. W dyskusji poruszono także kwestie zasilania, anten (np. BiQuad), oraz możliwości sterowania kamerą i autopilota w modelu. Projekt cieszy się zainteresowaniem w środowisku modelarskim, a płytki wykonano na zamówienie z wykorzystaniem oprogramowania Eagle z nakładką do wizualizacji 3D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA