Witam chciałbym przedstawić układ który zmontowałem jakiś czas temu.Jestem modelarzem który lubi pobujać w obłokach(dosłownie:)) i postanowiłem do modelu RC zamontować kamere plus nadajnik.Jednak jak wiadomo w miare jedzenia apetyt rośnie postanowiłem zrobić wysokościomierz który pokazywałby mi aktualną wysokość i temperature na TV i tak powstał wysokościomierz z pomiarem względnym.Układ wpina sie równolegle z wizją z kamery i wysokość wraz z temperaturą jest "nakładana" na obraz z kamerki.Układ sprawuje sie świetnie.Sercem jest mikrokontroler PIC16F84 i przetwornik 24bitowy firmy Analog AD7714 i czujnik z seri MPX z firmy Freescale.Teraz czas opowiedzieć o drugim układzie który powstał z wyniku małej mocy a tym samym zasięgu nadajnika kamery.Szukałem w internecie wzmacniacza sygnału i znalazłem opartego na RF2126 jednak cena ponad 920zł to było za wiele i postanowiłem sam zrobić taki...Trudnością było znalezienie cewki 4,7nH oraz kondensatorów.Układ jest jeszcze nie testowany czekam na lepszą pogode.
Schemat wysokościomierza
Projekt PCB
Układ zmontowany
Wzmacniacz 2.4GHz
Fajne? Ranking DIY